A szegedi nagy árvízre emlékeztek a cserkészek a Dóm téren + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

arvizi_emleknap004kf

Hadijátékok, mesék, tánctanítás és számos más érdekesség várta a XIII. Árvízi Emléknapra kilátogatókat szombaton a Dóm téren.

Több mint nyolcszáz cserkész gyűlt össze Szegeden, hogy a szegedi nagy árvízre emlékezzenek. Az Emléknapon többek közt főzőverseny, kézműves-foglalkozások, teaház, kiállítások, hadijáték, lovagkori városi játék, kovácsolás és íjászat is a program részét képezte, de az érdeklődőket mesemondás, bábelőadás, Teddy Maci Kórház és különböző játékok a legkisebbeknek, valamint népzene és tánctanítás is várta. Az esemény még nem zárult le, a rendezvényt hálaadó szentmisével és tábortűzzel zárják.

Szegedre 1879. március 12-én hajnali 2 órakor tört be a Tisza, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott, de a modern fejlődés lehetőségeit is megnyitotta a város előtt. A katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a Tisza árja a partokkal párhuzamosan haladó töltéseket Szegedtől északra mintegy 20 kilométerre, Petresnél átszakította, majd északnyugatról az alföldi vasút töltését is elsöpörve elöntötte a várost. Az árvíz az akkor 75 ezer lakosú városban 146 emberéletet követelt. A víz csak három hónap múlva, a szivattyúzások után kezdett apadni. Több mint ötezer épület omlott össze, mintegy 60 ezer ember vált hajléktalanná.

Előző sztori

A kenderföldtől a kenderházig – Algyőn tanácskoztak az ipari növény jövőjéről

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a szombati megyei eredmények + TABELLÁK

Legutóbbi hasonló cikkek