Közélet

A migránsok mellett a kábítószer útja is déli határainkon keresztül vezet

A migránsok mellett a kábítószer útja is déli határainkon keresztül vezet

2017. március 27., hétfő
A migránsok mellett a kábítószer útja is déli határainkon keresztül vezet
roszke_0916_reggel01_gs

Német Ferenccel beszélgettünk a határ menti bűnözésről, a csempészett cigaretta, kábítószer veszélyeiről. A közel-keleti, afrikai migráció mellett akár újabb menekültválság következhet be, ha instabillá válik a balkáni térség.

„A bűnözői körök a legkisebb ellenállást választják” – állítja

Német Ferenc

, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara (SZVMSZK) alelnöke. A balkáni migrációs útvonalat elsősorban a koszovói albán bűnözői csoportok uralják, akik felügyelik az erre szállított drog útját. Az afganisztáni máktermesztőktől a „balkáni vidám kertészekig” rengetegen élnek a kábítószerből. „A rendszerváltás után gyakorlatilag felszámolták a határvédelmet. Nagyon sok minden jött át a határon az 1990-es évektől, a migrációval viszont megjelentek az embercsempészek, mert mindössze útba kellett igazítani a bevándorlókat, s ezért el lehetett tőlük kérni fejenként egy-kétezer eurót. A menekülteket, a migránsokat elszállították a legelső Budapest-tábláig, ott kirakták őket, így több ezer eurót tudtak keresni egy-két óra alatt” – fogalmazott a szakember. Tömegével kezdtek embercsempészetbe a korábban mást átjuttatni kívánók, mert ha ezzel kapták el őket, csupán hat-nyolc hónap felfüggesztettre számíthattak, míg ugyanekkora értékű kábítószernél akár hat-nyolc év letöltendőre.

Illegális bevándorlás - Megkezdték szolgálatukat a cseh ren

A jogi és fizikai határzár, a büntetési tételek súlyosbítása visszaterelte a bűnözőket korábbi megoldásaikhoz, a határátkelőknél próbálkoznak. Német pozitívumnak látja, hogy nagyobb a létszám, a rendőrségtől a határrendészek, és a NAV-tól a vámosok közösen és sokkal alaposabban végzik az ellenőrzést – együtt, s nem egymástól elszigetelten, mint korábban. Azt tapasztalja, sorban buknak le a futárok… a szervezők viszont egyelőre megmaradnak a homályban. A cigarettacsempészet a legjövedelmezőbb Ukrajnából, ami akár a határőröket és vámosokat is rossz útra terelheti. „Az utóbbi években előfordult, hogy a hírek arról szóltak komplett állományt kellett lecserélni – mondta az alelnök. A NAV röntgenkamerával védekezik, amely nem csak a kamionba elrejtett cigarettát, hanem akár becsempészni próbált embereket is észreveszi.

nemet_ferenc01_gs

A kábítószereket előállító kémikusok és a hatóságok macska-egér harcot vívnak. Egyik héten betiltják, a másik héten új összetevővel dobnak piacra egy másik drogot. Komoly problémát jelent, hogy pont a legszegényebb réteg mérgezi magát herbállal, „biofűvel”, azaz a legalitás és illegalitás határán mozgó újfajta kábítószerekkel. „Egészen egyszerű mérgező anyagokat, vegyszereket szórnak rá bármilyen egyszerű, olcsó törmelékre, és ezzel hihetetlen károkat okoznak a saját szervezetükben. Szegényeknek fogalmuk sincs, hogy mit fogyasztanak, és nem is érdekli őket. Attól félek, akkor fognak csak majd megriadni ettől, amikor meglesz az első tucat számra előforduló haláleset” – tette hozzá. Ennek ellenére továbbra is jelen van a heroin, kokain, fű, amelyek tipikus rétegdrogok, azaz adott társadalmi csoport fogyasztja. Lapunk is beszámolt arról, hogy kormány komolyan aggódik a szerb-koszovói konfliktus, a montenegrói belpolitikai helyzet, Bosznia szétesése miatt. Az aggodalom nem csak a kormányfő környezetében jelenik meg, az utóbbi másfél hétben a 444.hu és Magyar Nemzet is foglalkozott a kérdéssel. Német Ferenc szerint fel kell készülni egy balkáni menekülthullámra is, egyrészt a konfliktusok elől menedéket keresők, másrészt az esetleg rossz szándékkal érkezők miatt. Előfordulhat, hogy a vagyonokat próbálják majd átmenteni, megjelennek a különböző cégalapítási szándékok, az ingatlanpiac megmozdulhat. A ’90-es évek negatív élményei szerinte nem jönnek vissza a dél-magyarországi térségben, de a határral kapcsolatos kockázatok növekedni fognak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.