Kultúra

Utolsó lehetőség, hogy lássa az Erdélyi Panorámát

Utolsó lehetőség, hogy lássa az Erdélyi Panorámát

2017. február 22., szerda
Utolsó lehetőség, hogy lássa az Erdélyi Panorámát
160929erdelyipanorama_onte02

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban már csak 11 napig látható együtt a két nagy magyar történelmi körkép: az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép.

Az 1848-49-es szabadságharc 50. évfordulójára készült, a Feszty-panorámával közel azonos méretű festmény témája a nagyszebeni csata, melyben a lengyel származású

Jozef Bem (Bem apó)

vezette győzelemre a magyar hadakat. Bár az 1898 márciusától Budapesten kiállított körkép igen népszerű volt, a megrendelő mégsem tudta kifizetni a festők munkáját. Így, néhány év után a kép Lengyelországba került.

Jan Styka

, belátva, hogy a műfaj népszerűsége erősen csökken (elsősorban a mozi megjelenése miatt), darabokra vágta és részletekben értékesítette, vagy éppen ajándékozta el a képet. A lengyelországi Tarnow, Bem szülővárosának körzeti múzeuma vállalkozott rá, hogy összegyűjti a megmaradt képrészleteket. Innen került hozzánk 18 eredeti, 2 olajnyomat és a teljes körképről készült fekete-fehér fotó, melyek 2017. március 5-ig láthatóak az Emlékpark Látogatóközpontjában. A tárlat kiegészül egy a szabadságharc tárgyi emlékeit bemutató kiállítással. Ne hagyják ki ezt a rendkívüli lehetőséget, látogassanak el hozzánk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.