Utolsó lehetőség, hogy lássa az Erdélyi Panorámát

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

160929erdelyipanorama_onte02

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban már csak 11 napig látható együtt a két nagy magyar történelmi körkép: az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép.

Az 1848-49-es szabadságharc 50. évfordulójára készült, a Feszty-panorámával közel azonos méretű festmény témája a nagyszebeni csata, melyben a lengyel származású Jozef Bem (Bem apó) vezette győzelemre a magyar hadakat. Bár az 1898 márciusától Budapesten kiállított körkép igen népszerű volt, a megrendelő mégsem tudta kifizetni a festők munkáját. Így, néhány év után a kép Lengyelországba került. Jan Styka, belátva, hogy a műfaj népszerűsége erősen csökken (elsősorban a mozi megjelenése miatt), darabokra vágta és részletekben értékesítette, vagy éppen ajándékozta el a képet.

A lengyelországi Tarnow, Bem szülővárosának körzeti múzeuma vállalkozott rá, hogy összegyűjti a megmaradt képrészleteket. Innen került hozzánk 18 eredeti, 2 olajnyomat és a teljes körképről készült fekete-fehér fotó, melyek 2017. március 5-ig láthatóak az Emlékpark Látogatóközpontjában. A tárlat kiegészül egy a szabadságharc tárgyi emlékeit bemutató kiállítással.

Ne hagyják ki ezt a rendkívüli lehetőséget, látogassanak el hozzánk!

Előző sztori

A város is köszöntötte a bronzérmes Szedeákot + FOTÓK

Következő sztori

Fidesz: a rezsicsökkentés megvédése a következő időszak egyik fő feladata