Tenisz: bravúros magyar továbbjutás a Davis Kupában

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tenisz_gellert10_gs

Fucsovics Márton négyszettes csatában, bravúrral legyőzte Martin Klizant a Szlovákia-Magyarország tenisz Davis Kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjában zajló párharc vasárnapi első egyes mérkőzésén Pozsonyban, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyre tettek szert.

A világranglistán 159. magyar játékos pénteken négy szettben legyőzte Jozef Kovalikot (115.), szombaton pedig Balázs Attila oldalán párosban is nyert a Martin Klizan, Andrej Martin duó ellen, így a magyarok nagy meglepetésre 2-1-es előnyről várhatták a vasárnapi zárónap két egyes meccsét. A szlovák csapat már három alkalommal is fordítani tudott 1-2-ről, mindháromszor hazai pályán.

A zárónap első mérkőzésén a 15/6-os DK-győzelmi mérleggel rendelkező Fucsovics és az ATP-rangsorban 36., tavaly Rotterdamban és Hamburgban is tornagyőztes Klizan csapott össze. A 27 éves, szülővárosában szereplő szlovák 16/7-es mutatónál tartott a Davis Kupában.

A jövő héten 25 éves Fucsovics rögtön elvesztette az adogatását (0:3), és mivel a folytatásban bréklabdáig sem jutott el, 27 perc alatt odalett az első szett. A második elején a balkezes Klizannak már bréklabdákat kellett hárítania, a várt fordulat viszont csak 3:2-nél következett be, aztán a magyarok legjobbja 5:3-nál a szettért adogatott, melyet kilencedik ászával zárt le. Egy óra 1 perc elteltével tehát döntetlenre állt a csata, Fucsovics a második játszmában egyetlen pontot sem vesztett az első szervája után.

Az egyre többet rontó Klizan ismét elbukta adogatását, ám 0:2-ről 3:2-re fordított, majd ismét a magyar brékelt, aztán semmi-negyvenről hozta a szerváját (5:3). Mivel Klizan adogatásai továbbra sem működtek, és bődületes tenyereseiből is jó párat kiütött, 1 óra 45 perc játék után Fucsovics került 2-1-es szettelőnybe.

A negyedik felvonásban fej fej mellett haladt a két fél, Klizan küszködött a játékával, Fucsovics azonban szórta a nyerő ütéseket, így jutottak el 5:5-ig. A 19 ásznál tartó magyar “semmire” hozta a szerváját, aztán sorra jöttek a meccslabdák, a másodikat Klizan egy vonalra ütött második adogatással hárította. A negyediknél viszont már nem volt ilyen szerencséje, így két és fél óra után a magyarok ünnepelhettek a pályán.

Az utolsó egyest már nem játszották le, a pozsonyi hősök jövő héten a budapesti challenger-tornán lépnek ismét pályára a BOK (volt Syma) Csarnokban. A magyaroknak volt miért visszavágniuk, ugyanis a két gárda egyetlen, tavaly júliusi mérkőzésén az akkor még Kuhárszky Zoltán vezette gárda 3-0-ra kikapott Budapesten.

Köves Gábor kapitány együttese ezzel továbbjutott, és az áprilisi holland-bosnyák párharc győztesével találkozik várhatóan szeptemberben. A folytatásban annak a csatának a győztese küzdhet meg az elitet felvonultató világcsoportba kerülésért.

Eredmény

Szlovákia-Magyarország 1-3

Martin Klizan-Fucsovics Márton 6:3, 3:6, 3:6, 5:7
Martin Klizan, Andrej Martin- Fucsovics Márton, Balázs Attila 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (7-5), 1:6
Martin Klizan-Balázs Attila 6:1, 6:2, 3:6, 6:4
Jozef Kovalík-Fucsovics Márton 2:6, 7:6 (7-4), 3:6, 4:6

Előző sztori

Csapadékosabb idő várható a jövő héten

Következő sztori

Megnyílt a Sissiről szóló részleg a bécsi panoptikumban