Közélet

Takács Szabolcs: egyre több EU-tagállam veszi át a magyar gondolkodást a migrációról

Takács Szabolcs: egyre több EU-tagállam veszi át a magyar gondolkodást a migrációról

2017. február 7., kedd
Takács Szabolcs: egyre több EU-tagállam veszi át a magyar gondolkodást a migrációról
europai_unio_zaszlo

Egyre jobb Brüsszelben magyarnak lenni, ugyanis egyre több európai uniós tagállam veszi át azt a gondolkodást, amelyet Magyarország a migrációs válság kezdete óta következetesen képviselt - jelentett ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács keddi ülését követően Brüsszelben.

Kifejtette: a tagországok állam- és kormányfőinek múlt pénteki máltai találkozóján elért eredmények előremutatóak, ugyanis az Európai Unió a külső határok védelmének erősítését sürgeti, valamint Európa határain kívül kívánja kezelni a migráció okait, érdemben csökkentve a migrációs nyomást. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy az Európai Bizottság és néhány tagállam továbbra is a bevándorlók tagországok között kötelező elosztási kvótái mellett kardoskodik - tájékoztatott az államtitkár. Kiemelte, hogy az unión belüli szabad mozgást semmilyen okból nem lehet korlátozni - legyen szó Brexitről vagy migrációról - ugyanis az uniós polgárok számára legnagyobb érték kerül veszélybe.

Takács Szabolcs

aláhúzta, Magyarország nem ért egyet a szabad mozgást korlátozó intézkedésekkel, azzal együtt, hogy a mostani találkozón a miniszterek az Európai Bizottság ajánlása alapján jóváhagyták a schengeni övezeten belüli, néhány uniós tagállam által ideiglenesen bevezetett határellenőrzés további három hónappal való meghosszabbítását. Hozzátette, a Brexitre való hivatkozással senkinek nem áll jogában az uniós polgárok szabad mozgását korlátozni. Be kell bizonyítani, hogy a kelet- és közép-európai munkaerő milyen hozzáadott értéket jelent Európa általános versenyképességéhez, és mennyiben járul hozzá az adott ország gazdasági növekedéséhez - szögezte le. Az államtitkár az uniós állam- és kormányfők márciusi találkozójának programjával kapcsolatban elmondta, a vezetők meg kívánják erősíteni azt a döntést, amely szerint növelni kell a védelmi kapacitást. Ez a NATO-ban vállalt kötelezettségekkel összhangban Európa számára megnyugtató jövőképet biztosítana a biztonság külső és belső dimenzióit illetően is - húzta alá Takács Szabolcs.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.