Egészség

Nyitrai: meg kell becsülni az ápolókat

Nyitrai: meg kell becsülni az ápolókat

2017. február 19., vasárnap
Nyitrai: meg kell becsülni az ápolókat

Erkölcsileg és anyagilag is meg kell becsülni az ápolók munkáját, ezért döntött úgy a kormány, hogy 2019-re 65 százalékkal emelik a bérüket - mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a váci Jávorszky Ödön Kórházban tartott sajtótájékoztatón vasárnap, az ápolók napján.

Nyitrai Zsolt

kiemelte: minden nap meg kell becsülni az ápolókat, és a köszönet mellett fontos az erkölcsi és anyagi megbecsülés is, a béremeléssel pedig régi adósságot törleszt a kormány. Tavaly is volt már béremelés, idén újabb 12 százalékkal nőnek majd a bérek, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelés lesz - magyarázta. Közölte: az ápolók egész évben felelősségteljes és embert próbáló munkát végeznek. 2014 óta ünneplik február 19-én az ápolók napját, idén pedig a 200. évfordulója van annak, hogy Kossuth Zsuzsanna, a magyar ápolásügy úttörője született - emlékeztetett. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az eseményen hangsúlyozta: több embernek kell választania ezt a hivatást, hiszen sokszor ma egy ápoló másfél-két embernyi munkát végez egy nap, így fontos az utánpótlás biztosítása. Ezért lehetőséget biztosítanak arra, hogy háromezer középiskolát végzett diák OKJ-s ápolói tanfolyamot végezhessen ingyenesen - közölte. Hozzátette: emellett a diplomás egészségügyi szakdolgozók egyetemi képzését is támogatják. Az államtitkár kifejtette: 79 ezer ápoló dolgozik ma Magyarországon, és a munkájukért érzett köszönetnek meg kell nyilvánulnia szimbolikus gesztusokban és anyagi elismerésben is a kormány részéről. Az ápolók az élet minden szakaszában ott vannak, amikor egészségügyi segítségre van szükség, a beteg mellett állnak éjjel-nappal - fogalmazott. Úgy vélte, korábban is igyekeztek segíteni az ápolóknak, ez folytatódik 2019-ig összesen 65 százalékos emeléssel, és a gazdaság többletének köszönhetően lehetséges a béremelés ezen a területen is. Az idei költségvetésben az egészségügyre 325 milliárd forinttal többet fordítanak - közölte. Nyitrai Zsolt és Rétvári Bence egy-egy szál virággal és csokoládéval is köszönetet mondott a jelenlévő ápolóknak. Az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította a magyar ápolók napjává

Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos

húgának születésnapját, február 19-ét. Az idei év Kossuth Zsuzsanna-emlékév is. A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsoltot megkérdezték az Index egyik, szombaton megjelent cikkéről, amely szerint egy Facebook-csoport bejegyzését - miszerint Sándor Mária, a kormányzati egészségügyi intézkedéseket ellenző fekete ruhás ápolónő öngyilkosságot kísérelt meg - egy salgótarjáni fideszes önkormányzati képviselő, Kakuk Zoltán úgy kommentálta: "Kár, hogy túlélte." A miniszterelnöki megbízott azt mondta: "nagyon helytelen" a képviselő nyilatkozata, a maga részéről pedig jobbulást kíván Sándor Máriának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.