Ma is léteznek rangon aluli házasságok? + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vegzetes_szerelmek_kiallitasmegnyito001kf

A vasárnap induló Házasság Hetéhez kapcsolódóan kiállítás tekinthető meg a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban: a Végletes “végzetes” szerelmek tárlat XIX. század végi, rangon aluli szerelmi házasságok történetét mutatja be.

A Deák Ferenc Gimnázium diákjai (Engi Vera, Olajos Boglárka, Hoffmann Liza, Kispál Dávid, Sehapovic Iván, Michel Pittman-Pilgrim, Balogh Gábor) által előadott muzsikával kezdődött meg az idei Házasság Hetének felvezető programja, a Végletes “végzetes” szerelmek: a Somogyi könyvtárban a rangon aluli szerelemházasságok, így Dankó Pista, vagy Rigó Jancsi történeteit bemutató kiállítás nyílt a XIX. századi sajtótermékek, valamint könyvanyagok segítségével. Rigó Jancsi cigány prímás 1896-ban egy párizsi étteremben ismerte meg a belga herceg feleségét, Clara Wardot. Az amerikai milliomos lánya beleszeretett a zenészbe, és elvált férjétől, ahogyan Rigó Jancsi is feladta addigi családi életét – válóperéről az akkori Országos Hírlap is beszámolt.

Megnyitóbeszédében Kiszin Miklós zenész, tanár elmondta: egy olyan dologról van szó a szerelem esetében, ami kifogyhatatlan. Ahogy korábban egy egyszerű zenész, vagy egy gróf esetében sem volt mindegy, hogy kit vesz el, úgy felmerül, hogy manapság létezik-e még rangon aluli házasság. Hozzátette, ezzel annak idején sem törődtek, így azt tanácsolja a mai fiataloknak, hogy ők se tegyék ezt, hanem járják a saját útjukat, amelyhez azt kívánta, legyen tele szépséggel és minden olyannal, ami a szerelemhez kell.

A Házasság Hete szegedi programsorozata vasárnap a Fogadalmi Templomban 10 órakor esedékes ünnepi nyitómisével veszi kezdetét, majd 11 órától vidám páros flashmobot rendeznek a Dóm téren szerelmes légiposta címmel.

no images were found

Előző sztori

Ökölvívás: Makón szálltak ringbe a Boxvilág Ökölvívóképző SE versenyzői

Default thumbnail
Következő sztori

Ötoldalú megállapodás a pénzügyi ismeretek iskolai oktatásának szélesítésére

Legutóbbi hasonló cikkek