KSE-per: az ismert szegedi kézilabdás hallgatott az első tárgyaláson

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kse_targyalas022kf

Az ügyészség szerint a Kecskeméti KSE Kft. 452 millió forintot fizetett ki hamis számlák alapján három cégnek, amelyből egy szegedi. A vád állítja, marketing- és reklámtevékenység helyett a vállalkozások abban segédkeztek, hogy a játékosok bérkiegészítéshez jussanak. M. Richárd volt kézilabdás viszont kitart ártatlansága mellett.

Megkezdődött a Szegedi Járásbíróságon a Kecskeméti KSE Kft. volt vezetőinek és a velük együttműködő, a vád szerint fiktív számlákat benyújtó cégek ügyvezetőinek pere. Ez utóbbi vállalkozások egyike a negyedrendű vádlottként helyet foglaló M. Richárd volt válogatott kézilabdás által vezetett Sport Group Invest Kft., amely a vádirat szerint 170 millió forintot vett fel reklámtevékenységért, miközben ezért valódi teljesítést nem végzett, a pénzt a sportolók fizetésének kiegészítésére költötték. Az ügyészség összesen 452 millió forint nyomát keresi, a döntően önkormányzati tulajdonú cég ugyanis ennyit fizetett ki a három érintett cégnek marketing- és reklámtevékenységet elszámolva. A hat vádlottból öt tagadta bűnösségét, kivéve egy főt, aki az egyik számlákat adó kft.-t vezette.

Az ügy, habár csak egy szegedi cégről esett szó, már a helyi politikában is nagy port kavart fel, ugyanis 2015 novemberében a közgyűlésen még jobbikos Tóth Péter szúrt oda egyet a városi cégek 2010-2014 közötti működését kritizáló szocialista képviselőnek, Tóth Károlynak, mint mondta, reméli, hogy a politikus akkor is ilyen körültekintő, mikor családtagjairól van szó, akik 452 milliós sikkasztási ügyben lehetnek érintettek. Ezt követően a Délmagyarország foglalkozott először az ügy részleteivel, habár az MSZP-s képviselő nevét nem említették meg, csak utaltak személyére.

A vádlottak a tárgyaláson nem tettek vallomást, így a NAV-nak adott és a nyomozati szakaszban tett szavaikat olvasták fel. Az elsőrendű vádlott F. Zoltán ügyvezető, a felelősséget V. Attila marketingigazgatóra hárította, azt állítva, saját szerepe formális volt, a valódi döntéseket nem ő hozta. Megemlítette a marketingigazgató által neki bemutatott M. Richárdot, akivel kapcsolatban azt mondta, hogy ő volt az, aki azzal nyugtatgatta, az arculati szerződések bevált módszernek számítanak. Azzal magyarázta V. Attila M. Richárd cégének kiválasztását, hogy a kézilabda szövetség őt ajánlotta, valamint mellette szólt sikeres menedzserkarrierje. Kiderült, K. Márta könyvelő is V. Attilán keresztül ismerte meg M. Richárdot még 2007 közepén, sőt később három hónapig elvégezte a volt kézilabdás három cégének könyvelését, igaz, ezek egyikébe csak a negyedrendű vádlott rokona volt bejelentve. A könyvelő korábban tett vallomásában szintén V. Attila felelősségét emelte ki, emlékei szerint ő tartotta a kapcsolatot a beszámlázást végző cégekkel.

kse_targyalas021kf

M. Richárd korábbi vallomását is felolvasták. 2009-ben került a kézilabda csapaton keresztül ismerte meg a KSE-t. Elsősorban F. Zoltán ügyvezetővel tartotta a kapcsolatot, de néhány sportág vezetőjével, kapcsolattartójával is rendszeresen egyeztetett. 2009. június 26-án megállapodott arról a KSE-vel, hogy a későbbiekben szerződést kötnek, amit a következő hónap elején aláírtak. Azt állította, hogy a marketinggel ugyan a KSE rendelkezett, de az arculati elemeket az általa vezetett Sport Group Invest Kft.-nek kellett megvennie a játékosoktól, illetve a játékosok ügynökségeitől. Szóban heti rendszerességgel jelentett a teljesítésről, illetve kérésre írásban, valamint a szerződésnek megfelelően félévente elszámoltak. A bizományosi szerződés alapján 10 százalékot kaptak, ezt 12 százalékról alkudta le V. Attila. Álláspontja szerint meg kell különböztetni a csapatokhoz köthető arculati jogokat és az egyes játékosokat megillető arculati jogoktól, ők az utóbbival foglalkoztak. M. Richárd úgy magyarázta, hogy egyrészt a jogok bizományi értékesítésével foglalkoztak, másrészt megszerezték a játékosok arculati jogát, s azt közvetítették tovább. „Konstans” összegekről nem tudott beszélni, egyedi tényezőkkel indokolta, hogy az ár kialakításáról nincs konkrét dokumentuma. Később bővült a tevékenységi kör, például szponzorok keresésével, amelyek után 10 százalék járt M. Richárdnak.

A korábbi nyilatkozatait a volt kézilabdás nem egészítette ki, az első-, a másod és a harmadrendű vádlott sem tett megjegyzést. A tárgyalás folytatódik.

no images were found

Előző sztori

Hátország: a válogatottnál edződött a L-IT-SZEAC reménysége

Következő sztori

Lázár: a stratégiai kabinet döntött az idegenrendészeti őrizethez szükséges módosításokról