Sport

Kosárlabda: történelmet írt a Szedeák - Pécs elleni sikerével elődöntős a kupában

Kosárlabda: történelmet írt a Szedeák - Pécs elleni sikerével elődöntős a kupában

2017. február 16., csütörtök
Kosárlabda: történelmet írt a Szedeák - Pécs elleni sikerével elődöntős a kupában
szedeak-pecs029kf

Akárcsak három hete a bajnokságban, most a kupában is legyőzte a Pécset a Naturtex-SZTE-Szedeák, amely ezzel bejutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában.

Három hete alaposan megverte a Pécset a Naturtex-SZTE-Szedeák a bajnokságban az újszegedi sportcsarnokban, most viszont a Magyar Kupa legjobb nyolc csapata között találkozott a két csapat. A sérültek tekintetében egyik oldalon sem volt hiányzó: a szegedieknél Bán Tibor és Juhos Levente is vállalta a játékot, miképp a túloldalon is ott volt Ismet Sejfic. A Pécs kezdett jobban, a szegediek első pontjára majd három percet kellett várni, 7-0-t követően Ivan Lilov triplája jelentette az első pontokat a Szedeák számára. Nem igazán találta a ritmust támadásban Nikola Lazic együttese, azonban a negyed második felére magukra találtak Andrija Ciricék: főképp Lilov volt elemében, akinek köszönhetően folyamatosan faragta a különbséget a szegedi együttes, így a kilencedik percben először vezetett a meccsen a Naturtex. (17-18) A vége azonban a Pécsnek sikerült jobban, könnyű kosarakkal, hárompontos előnnyel zárták a baranyaiak az első tíz percet. Sokkal jobban dobott kintről a Szedeák, Bán Tibor és Ivan Lilov is szállította a hármasokat a folytatásban, így a második negyedben már a Pécsnek kellett az eredmény után futnia, mégha ez pontokban nem is jelentett nagy különbséget. A nagyszünet előtti periódus azonban megint a Pécsé volt: két közelivel még növelni is tudta előnyét a mecsekaljai gárda, amely négy ponttal, 37-33-ra vezetett húsz perc után. Juhos Levente trojkája nyitotta a második félidőt, majd Ivan Lilov büntetőivel már a Szedeáknál volt az előny. Marko Boltic is elkapta a fonalat támadásban, az irányító, valamint Andrija Ciric hármasa után már hat ponttal vezetett a Szedeák a negyed felénél. (42-48) Nem tudta azonban tovább növelni a különbséget a Tisza-parti együttes, így csak négypontos szegedi előnyt mutatott az eredményjelző az utolsó tíz perc előtt. Lilov bedobta a tizedik szegedi hármast is az utolsó negyed elején, majd megint a bolgár volt eredményes egy középtávoli után, így már kilenc ponttal veztett a Naturtex. (50-59) Ekkor azonban előszedte a trojkákat a Pécs is: Anthony Nelson és Christopher Smith tartotta Csirke Ferenc együttesét, és gyorsan eltüntették ezt a különbséget. (57-60) Ezt azonban egy 7-0-s szegedi futás követett, többek között Nenad Sulovic hármasának is köszönhetően, majd Bán Tibor harmadik triplája után az eddigi legnagyobb, 11 pontos különbség alakult ki. (59-70) Valamivel több, mint két perccel a vége előtt ez már komoly előnynek tűnt, de a Pécs nem adta fel: négynél közelebb azonban már nem tudott feljönni a PVSK, amelyből a végére több kulcsember is kipontozódott, így a Naturtex-SZTE-Szedeák története során először ott lesz a legjobb négy csapat között a Magyar Kupában. Nikola Lazic együttesének ellenfele a Kaposvárt hosszabbítás után, 93-79-re legyőző Szolnok lesz az elődöntőben - a címvédőtől biztosan hiányozni fog Nikola Pavlicevic, aki két technikait szedett össze a meccsen, így őt nélkülöznie kell holnap a szolnokiaknak a 16.30-kor kezdődő elődöntőben.

Ami a statisztikát illeti

A csapatmutatók tekintetében a legmarkánsabb különbség a triplákban mutatkozik meg: a Szedeák majdnem 50%-al dobta a hármasokat (12/26) ellentétben a Pécs hat sikeres triplájával, amit 29 kísérletből értek el. Ezúttal a lepattanócsatát is megnyerte a szegedi csapat (38-32), ráadásul most sikerült elkerülni azt, ami az előző két meccsen a Szedeák vereségének egyik oka is volt, nem engedett sok támadólepattanót ellenfelének a csapat, csupán nyolc labdát szedett a Szedeák palánkja alatt a Pécs, míg Juhos Leventéék 13 támadólepattanót szedtek. Ugyan kevesebb eladott labdával dolgozott a Pécs (17 a 21-el szemben), de ez ma nem jelentett különbséget a pályán. A büntetőket jobban dobta a baranyai együttes, csak négyet hibáztak el, igaz, 12 alkalommal állhattak a vonalra, míg a Szedeák kilencet is elrontott a 28 büntetőjéből. Az egyéni teljesítményeket tekintve, a szegediek legjobbja Marko Boltic volt: az irányító 38 percet játszott, ez alatt 15 pontot, (3/7 tripla, 1/2 kettes és 6/8 büntetőből), nyolc lepattanót, két szerzett labdát , a mezőny legtöbb gólpasszát, hetet, és szintén ennyi kiharcolt faultot írhattunk fel nála, így 24-es VAL-al zárt. Szintén jól teljesített Ivan Lilov: a mezőny legeredményesebb kosarasa mindössze három percet pihent, 26 pontja mellett, amelyet többek között öt triplából hozott össze, volt öt lepattanója, egy szerzett labdája, és három gólpassza, valamint nyolc kiharcolt hibája. Szintén jó meccset zárt Nenad Sulovic: a 17 pontos center 38 percet játszott, hat lepattanója mellett egy szerzett labdát és három gólpasszt, valamint hét kiharcolt faultot hozott össze. Bán Tibor 11 pontig jutott: reménykedünk, hogy nem súlyos a sérülése, amelyet a meccs hajrájában szedett össze, 18 perce alatt hibátlanul triplázott (3/3), és egy kettese is volt, valamint egy lepattanó és egy eladott labda szerepel a neve mellett. Andrija Ciric 27 percet játszott, ez alatt 7 pontig, hat lepattanóig, két szerzett labdáig, valamint három-három asszisztig és gólpasszig jutott. Juhos Levente 36 percet kapott Nikola Lazictól, ami alatt 5 pontot szerzett, volt még nyolc lepattanója - ezzel ő volt a legjobb a mezőnyben - és három szerzett labdája is. Wirth Ádámnak ma három perc jutott, ami alatt nem szerzett pontot, miképp nem dobott kosarat a két percet játszó Révész Ádám sem. A pécsiek részéről extrát nyújtott Anthony Nelson, aki 18 pontot, hét lepattanót, négy szerzett labdát, három gólpasszt és nyolc kiharcolt faultot szállított, de az ő, valamint Christopher Smith 24 pontos, három lepattanós és gólpasszos teljesítménye is kevés volt ma, nem volt más, aki felnőtt volna hozzájuk a baranyaiak részéről.

ONLINE
Pécs - Szedeák
74 : 81
(21-18, 16-15, 11-19, 26-29)

Férfi kosárlabda Zsíros Tibor Magyar Kupa, negyeddöntő

PVSK-Pannonpower - Naturtex-SZTE-Szedeák 74 - 81 (21-18, 16-15, 11-19, 26-29)

Győr, Audi Aréna, 300 néző. Vezette: Györffy Pál-Attila, Török Róbert, Szabó Gergő (Fekete László).

Pécs:

NELSON 18/6, Supola 7, SMITH 24/9, Budimir 9/3, Sejfic 7. Csere: Halász 3, Harazin 6, Bíró -.

Vezetőedző:

Csirke Ferenc.

Szedeák:

BOLTIC 15/3, LILOV 26/15, Ciric 7/3, Juhos 5/3, SULOVIC 17/3. Csere: Bán 11/9, Wirth - , Révész -.

Vezetőedző:

Nikola Lazic.

Kipontozódott:

Supola (39'), Sejfic (40'), Harazin (40'). Csirke Ferenc:

"Azt gondolom, hogy az döntött a Szeged javára, hogy ők jobban dobták a triplákat, ilyen dobószázalékkal nem lehet meccset nyerni. Különösen bosszant, hogy nagyon sok rontott dobásunk volt tiszta helyzetből. Nem vagyok boldog, de csináljuk tovább a dolgunkat. Nagyon nehéz lesz az alapszakasz hajrája is."

Nikola Lazic:

"Az egész csapatnak gratulálok, nagyon sokat tett mindenki azért, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést. Nagy pillanat ez a klub történetében, és annak ellenére megpróbálunk mindent elkövetni holnap, hogy Bán sérülése után még nehezebb helyzetben vagyunk."

Online közvetítésünk

IV. negyed 74-81 (21-18, 16-15, 11-19,

40'

Lilov a háromból kettőt dob be, 74-80. Újabb fault, Harazinnak is az ötödik. Most Sulovic büntetőzhet: csak az első bent, de Juhos letépi a pattanót. A Pécs már nem erőlteti, ez a vége: három hét elteltével megint legyőzi a Szedeák a Pécset, így bejut a legjobb négy közé, és holnap elődöntőt játszhat a Kaposvár-Szolnok meccs győztesével! Szép volt, fiúk!

40'

Újabb fault, most Budimirtől, most Lilov állhat a vonalra. Most is bent mindkettő, 71-78. Smithnek beesik megint a tripla, 74-78, megint a gyors fault - másban nem bízhat a Pécs, ráadásul Sejfic kap egy technikait is, ezzel ő is kipontozódik.

40'

Halász faultja után Boltic büntetőzhet ismét: ezúttal sem ront, 68-74. Szerzett labda, Bán végigviheti: 68-78, ezzel gyakorlatilag eldőlt. Bán húzza a lábát, közben Smith azért beszór egy tripltá, 71-76.

39'

Boltic így büntetőzhet, hiszen mindkét oldalon kigyűltek a csapathibák: mindkettő a helyén, 66-72. Nelson hármasa sincs bent, de Halász visszaszerzi, és beejti: 68-72.

39'

Supolának megint kiperdül a közelije, de még támadhat a Pécs - de előtte a bírók visszanézik. Marad az ítélet, jöhet a Pécs. Smith triplája lejön, majd Supolánál a támadó, neki pedig ez az ötödik, véget ér a meccs számára.

39'

Boltic kettese rövid, de maradhat a Szedeákál. Sulovic pattanóját Juhos szedte le, aki dobhat két büntetőt. Kihagyja mindkettőt.

38'

Lilov szorított helyzetből nem tudja eldobni a triplát, most Sejfic jól zárta őt. Supola ejtése nem jó, de Sejfic dobhat kettőt a vonalról: csak az első bent, 66-70.

38'

JUHOS MICSODA BLOKK! De szép volt tőle, Supolát takarta be! Budimir beszór egy újabb triplát, öt pontra visszajön a Pécs, időt kér Nikola Lazic 65-70-nél.

37'

A harmadik pécsi tripla érkezik, Smith a szerzője, 62-70. Boltic közelije nem pontos, majd Sulovic beüti a negyediket.

37'

BÁÁÁÁN TIBOR! A harmadik triplája, a legnagyobb szegedi fór a meccsen: 59-70, 11 ponttal vezet a Szedeák, időt is kér a Pécs!

36'

Sulovic trojkája most nem jó - Supoláé is lejön. Smith is elengedi, de ez sincs bent.

36'

SULOVIC! BESZÓR EGY TRIPLÁT IS A CENTER, bravó! 59-67. Budimir triplája viszont a gyűrű tövéről jön le, majd kiesik Supola kezéből a labda - el lehet lépni tíz pontra.

35'

Sulovic egy szép horoggal, 57-64. Nelson floatere után 59-64.

35'

Sulovic Sejfic mellől oldja meg, 57-62. Lilov is begyűjti a negyediket, de elveszik a labdát a Pécstől az öt másodperc miatt.

34'

Harazin üt oda Bolticnak, dobhat kettőt a vonalról az irányító. Ciric helyére visszajön Bán a Szedeákba. Boltic csak az elsőt dobja be, 55-60. Gyors válasz Smithtől, bár fault-gyanús volt, de megadják, 57-60. Harazin begyűjti a negyediket, Sejficet hozza vissza Csirke Ferenc.

33'

Nelson egy triplával válaszol, ez volt a második pécsi hármas, 53-59. Ciric passzát most lelesték, Smith pedig befejezi egyedül, 55-59.

32'

Megint megvan a labda a Szedeáknak. Lilovnak beesik a floater is, ezzel már 20 pont felett a bolgár - időt is kér Csirke Ferenc 50-59-nél.

32'

Halásztól szerzi meg Ciric, majd LILOV MEGINT EGY TRIPLÁVAL! Ez volt a tizedik szegedi trojka, 50-57!

31'

Harazin szerzi a negyed első kosarát, 50-52. Nelson beüti a negyediket, így lehívja őt Csirke Ferenc, Halász áll be. Sulovic egy kettessel, 50-54.

31'

Szegedi támadással indul az utolsó negyed: Lilov elindul, de nem tudja beejteni. Juhos beüt egy faultot, neki ez volt a harmadik.

III. negyed 48-52 (21-18, 16-15, 19-11)

30'

Még fél perc: Sulovic megállítja Nelsont, ez a harmadik faultja. Supola elrontja a hármast, Ciricé a pattanó, még van idő egy támadásra: azonban ráfújják a támadót Lilovra. Nelson még elengedi a triplát, de ez nem jó - négypontos előnyről várhatja az utolsó tíz percet a Szedeák.

30'

Gyors labdaváltás után Lilov engedi el a sarokból, de ez most kiperdül, viszont maradhat a Szedeáknál Bíró faultja után. Ciric büntetőzhet, mindkettő jó, 48-52.

29'

Boltic betörése után egy szép befejezés, 46-50. Smith átfűzi magát, Ciric faultja után dobhat kettőt a vonalról: csak az egyik bent, 48-50. Eladja a labdát a Szedeák, megint az ikszért jöhet a Pécs: szerencsére Ciric visszaszerzi.

29'

Budimir dobása sincs bent - Nikola Lazic pedig időt kér, az utóbbi pár támadásban akár egy nagyobb szegedi előny is benne lett volna.

28'

Sulovic üresen, de nem jó a középtávolija. Supola szépen megy be a palánk alá, 46-48.

28'

Juhosnak dobnia kell, nem sok ideje maradt, de kiperdül a triplája a sarokból. Lejön Smith hármasa is.

27'

Egy nagyon magas ívű tripla, de ez nincs bent a Pécstől. Juhos nem tudja beejteni a kettest, Sejficnél a támadó, szép védekezés most a Szedeáktól.

26'

Sejfic megint üresen marad, az első félidőben jól fogta őt a Szedeák, most viszont két könnyű kosarat is szerezhet, 44-48. Kilép a labdával Ciric - pedig sikerült a dobás kintről.

25'

Megvan a labda, majd megint egy tripla! Andrija Ciric szállítja most, ezzel 48-42-re lép meg a Szedeák, időt is kér rögtön Csirke Ferenc.

24'

Boltic visszaszerzi, de Lilov labdája most lejön. Kicsit kapkodó tempó után Boltic pattanóját Sulovic tépi le. BOLTIC! Egy dudaszós tripla az irányítótól, 42-45!

23'

Sulovictól most jó a horog, 40-42. Nelson rápattintja Sulovic lábára, ezt elismeri a center. Két másodperce maradt a Pécsnek - megcsinálják, erre jó lett volna figyelni, Sejfic a befejező, 42-42.

23'

Nelson faulttal együtt teszi be, megtörve ezzel a pécsi kosárcsendet. Jó a büntető is, 39-40.

22'

Nelson eladja, Sejficet majdnem fejbedobta. Ciricnek nem volt sem helye, sem ideje, marad a 37-40.

22'

Nelson is visszalép egy triplára, de ez sem jó. Juhos belejött, egy floater után 37-40.

22'

Halász kiosztja a sarokba, de Budimir trojkája nem jó. Lilovnak üt oda Halász, büntetőzhet a bolgár: mindkettő a helyén, 37-38.

21'

A Pécs kezdte a második félidőt. Halász középtávolija lejön. Juhos triplája viszont pontos, 37-36. II. negye 37-33 (21-18, 16-15)

20'

11 másodperc még. Nelson triplája sem éri el a gyűrűt, de Smith megmenti, és jó is a kettes Budimirtől - ez így fájó, mindezzel együtt 37-33-ra vezet a Pécs húsz perc játékot követően.

20'

Lilovtól ez a tripla most rövid, a gyűrűt sem éri el. Még 29 másodperc a nagyszünetig: Révész faultja után Csirke Ferenc is időt kér.

20'

Nelson eladja, de Halász visszaszerzi - majd Nelson egy triplával fordít, 35-33. Időt kér Nikola Lazic.

19'

Révész jön a Szedeákba, Sulovic kap egy kis pihenőt. Ciric hármasa a gyűrű tövéről jön le, de marad a labda a Szedeáknál. Boltic szinte ugyanoda dobja kintről.

18'

BÁN! Ott a második triplája, 30-33! Smith floatere után 32-33.

17'

Sulovic kereste a helyet, de nem tudta már visszahúzni. Bírótól szerez labdát Boltic, majd szép a floater is tőle, 30-30.

16'

Sejfic összeszedi, majd be is ejti: ezzel megvan az első pontja, 30-28. Lilov hármasa rövid, ahogy Halász triplája is.

16'

Nelson ezt most szépen csinálta, egyedül megoldotta, 28-28. Lilov büntetői közül egyik sincs bent.

15'

Leszédül a kettes, de Nelson triplája sincs a helyén. Juhos középtávolija sincs bent, Budimir ejtése is pontatlan.

15'

Sulovic büntetőzhet: mindkettő a helyén, 25-28. Supola állhat a vonalra a túloldalon Lilov faultja után ; csak a második bent tőle, 26-28.

14'

Halász trojkája rövid, Bolticé a pattanó. Sulovic szállít egy faultot, Lilov tempója viszont lejön - Supola nem rontja el a ziccert, 25-26.

14'

Halász üt oda Bolticnak. LILOV! A negyedik triplája is bent van egészen messziről, ezzel 26-23-ra vezet a Szedeák - időt kér Csirke Ferenc!

13'

Harazin a dudaszó pillanatában engedi el, de nem éri el a gyűrűt a labda. Boltic szépen teszi be Lilov lepattanóját, 23-23.

12'

Nem jó a pécsi hármas, nem úgy Bán Tiboré! Ez kell a folytatásban, 23-21!

11'

Budimir egy ejtéssel, 23-18. Boltictól a horog kiszédül, de megvan a labda: majd Sulovicnál megint hibát fújnak támadásban.

11'

Sulovic szedi össze, de Lilov triplája most nem landol a gyűrűben. Ciric lökését is lefújják.

I. negyed 21-18

10'

Még egy támadásra van ideje a Pécsnek: Halász veszi észre remekül Harazint, aki ezt is beejti, 21-18 - Lilov még elengedi, de sajnos ez lejön, a rossz kezdés ellenére csak három ponttal vezet a Pécs.

10'

Wirth jön a Szedeákba: ez most szép volt a Pécstől, Harazin teszi fel, 19-18. Megint támadó a Szedeáknál, két gyors hiba Sulovictól.

9'

LILOV! Most betörése után eredményes, ezzel először vezet a Szedeák, 17-18! Nelson hármasa a gyűrűről jön le, viszont visszakapja a labdát a Pécs Sulovic hibája után.

8'

Ez a pécsi tripla most nem jó, de megvan a Pécsnek a lepattanó, Smith pedig egyedül marad a palánk alatt, 17-14. Ciric elindul, és be is fejezi egyedül, 16-17.

8'

LILOV! Egészen elképesztő, ahogy a bolgár kezd, szép floater kintről, ráadásul Smithnek még be is fújják a faultot: jó a plusz egy is, négypontos akció, 14-15.

7'

Budimir is elsüllyeszt egy középtávolit, 15-7. OTT A VÁLASZ LILOVTÓL! Szép tripla, 10-15. Budimir túldobja a gyűrűt a sarokból - Bán jön Juhos helyére a Szedeákba.

7'

Sulovic büntetőzhet Harazin faultja után: csak az első bent, 13-7.

7'

Bolticnak ez a harmadik hibája, az ő elvesztése nagy érvágás lenne. Kimarad az első büntető, a második már bent Halásztól, 13-6.

6'

Lejár a Pécs támadóideje, majd Lilov a saját pattanóját szedi le. Ciric a sarokból - viszont lejön a triplája, ez nagyon kellett volna.

5'

Sejfic is megkapja a második hibáját, Harazint küldi be Csirke Ferenc. Sulovic bepréseli, ez kellett, 12-6.

5'

Ciric triplája sem ül, de Lilovnak megvan a labda, még támadhat egyet a Szedeák. Cirictől elveszi Budimir, Supola pedig befejezi a ziccert - így nehéz lesz, 12-4.

4'

Smith engedi el kintről: ez most jó, de csak kettes, 10-4. Támadóhiba a Szedeáknál, közben jön Halász a Pécsbe.

4'

Nelson üti be a másodikat, most Boltic állhat a vonalra: csak a második a helyén, 8-4.

3'

Sejfic nem tudja befejezni a palánk alól, ahogyan Sulovic közelije is lejön. Nelson megint elindul - Boltic beüt egy faultot, szerencsére viszont ez most lejön, viszont jöhet két büntető: csak a második bent, 8-3.

3'

Sulovictól egy horog, de ez sincs bent - Nelson szerencsére Sejfic lábára dobja. LILOV! Övé az első szegedi pont, rögtön egy tripla, 7-3.

2'

Lilov is elrontja a passzt, Nelson pedig megint egy könnyű kosarat szerezhet - 7-0, időt is kér Nikola Lazic, rosszul kezdett a Szedeák.

2'

Labdaszerzés után most a Pécs rohanhat: Smith pedig Juhos faultjával együtt teszi be, 4-0. Jó a plusz egy is, 5-0.

1'

Az első dobás lejön, de még támadhat a Pécs: nem jó Smith triplája sem - labdaszerzés után Juhos azonban elrontja a ziccert, így Nelsoné az első pont a meccsen, 2-0.

1'

A Pécs vezetheti az első támadást.

12.50

- Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezd a Naturtex-SZTE-Szedeák a Pécs ellen: mint arra emlékezhetünk, kereken három hete alaposan helyben hagyta baranyai ellenfelét Nikola Lazic csapata - a mai meccset azonban a kupa legjobb négy közé kerülésért vívják, amely mindkét fél számára igen szép eredmény lenne.

A mérkőzés 13 órakor kezdődik!

A találkozó elé

Beharangozó írásunk ide kattintva olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.