Keddi programajánló: Bálint-napi vigasság, Házasság Hete

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hazassag_hete_mars_ter05_gs

Indul a Házasság Hete programsorozata, zenés-táncos esttel emlékeznek Balassira a Millenniumi Kávéházban, valamint Valentin napra készül a Somogyi-könyvtár, az SZTE EHÖK és Móra Ferenc Múzeum.

A szerelmes párok egy belépőjegy megváltásával ketten nézhetik meg a Pompeji-kiállítást február 14-én. Ha szerelmespár érkezik a Móra Ferenc Múzeumba, a Fekete házba vagy a Kass Galériába, akkor egy belépőjegyet kell csak váltaniuk ahhoz, hogy mindketten megnézhessék a kiállítást!

Valentin és Bálint napját idén is együtt ünnepli olvasóival a Somogyi-könyvtár. Kedden a párosan beiratkozó felnőttek féláron kapnak olvasójegyet a bibliotéka Dóm téri központjában. A Gyermekkönyvtárban 10 és 16 óra között Bálint-napi üdvözlőkártyákat készíthetnek a vállalkozókedvű látogatók: gyerekek és felnőttek együtt tehetik próbára alkotókészségüket.

Az “Ötágú síp” Kulturális Egyesület tizenkettedik alkalommal rendez Bálint-napi vigasságot Balassi Bálint és a Balassi-karddal kitüntetett költők tiszteletére a Millenniumi Kávéházban 18 órától. Az esten közreműködik a Népzenei Kamaraműhely táncosai korabeli táncokat adnak elő Fábri Géza és Fábri-lvánovics Tünde vezetésével, valamint közreműködik Fabulya Andrea, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanára és Gera Márton, a Piarista Gimnázium tanulója Balassi-versek elmondásával. A közönséget a szervező Egyesület nevében annak elnöke, Horváth István Károlyné köszönti. Házigazda: Kisimre Ferenc publicista. A rendezvény az NEA Nemzeti Összetartozás Kollégiuma támogatásával valósul meg.

19 órától Fejérvári János gordonka hangversenye kezdődik az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenytermében.

Valentin Randit szervez az SZTE EHÖK a Casablanca kávézóban 20 órától. “Február 14-én megrendezésre kerül a Valentin Randi az EHÖK Kulturális és Szabadidő Szervező Biztosság által. Olyan egyetemista fiúk és lányok jelentkezését várjuk, akik kaphatóak egy kis izgalomra, és szívesen ismerkednek másokkal.”

Érdekes program vár a fiatalokra 20 órától a Katolikus Házban a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében: “Isten eredeti terve, avagy a Test Teológiája – Mit tanít valójában az Egyház a szexualitásról, és azt hogyan tudjuk a mindennapokban megélni?” címmel tartanak beszélgetést a Házasság Hete keretein belül, melyről ITT olvashat részletesen.

Folyamatos kiállítások, programok:

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

Marco Polo utazásairól és levelezéséről szóló régi kiadványokat is bemutató kamara-kiállítással kapcsolódik az ENSZ által meghirdetett, Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi évhez a Somogyi-könyvtár. A tárlat február 1-től március 2-ig tekinthető meg a bibliotéka harmadik emeleti olvasótermében. A XIII. században élt velencei kereskedő, író, utazó még a későbbi nagy expedíciók előtt járt be olyan területeket, amelyek az európai ember számára ismeretlenek voltak. A „mesés Kelet” világa Marco Polo révén kerülhetett közelebb először az érdeklődőkhöz. A tárlaton az Újvilágban tett expedíciókról, valamint a későbbi évszázadok misszionáriusainak felfedezéseiről szóló kötetek is láthatók. A kiállítás az ENSZ programjához kapcsolódva a földrajzi felfedezésekről szóló dokumentumokra hívja fel a figyelmet, emléket állítva az első nagy európai utazóknak.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. Három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden. A Pompeji-kiállítás egészen 2017. március 5-ig látható a napfény városában.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Elöntötte a szemét a Tiszát + FOTÓK, VIDEÓ

Következő sztori

Kajak-kenu: két paralimpikon csatlakozott az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE-hez