Közélet

Helyettes államtitkár: fel kell készíteni a gyerekeket a világháló veszélyeire

Helyettes államtitkár: fel kell készíteni a gyerekeket a világháló veszélyeire

2017. február 7., kedd
Helyettes államtitkár: fel kell készíteni a gyerekeket a világháló veszélyeire
internet_szamitogep_gyerek_csalad

Mindenkinek ismernie, használnia kell az internetet, de előtte meg kell tanulni, milyen veszélyeket hordoz ez az eszköz - hangoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kedden, a biztonságos internet napján Budapesten, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat rendezvényén.

Solymár Károly Balázs

kiemelte, a kormány számára fontos feladat a gyermekek védelme, és érvényes ez a virtuális térre is. Hozzátette: a digitális oktatás bevezetéséhez szükséges iskolai fejlesztések során megteremtik az internet veszélyeire felkészítés feltételeit is. A helyettes államtitkár közlése szerint a cél az, hogy a szülők folyamatosan foglalkozzanak e témával a gyerekeikkel, így ők egy idő után maguk is el tudják önteni, mi számukra a jó, és mi a rossz tartalom.

Edvi Péter

, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke is a szülői felelősséget emelte ki a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tartott eseményen, mondván, nem szabad megengedni, hogy - a televízióhoz hasonlóan - az internet "gyermekőrzővé menjen át". A jogászok kerekasztalán Körmendy-Ékes Judit annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekek ma már az internettel kapcsolatos alapvető kérdésekkel tisztában vannak, ugyanakkor nagy problémát jelent, hogy miként strukturálják és válogatják ki a világhálóról eléjük kerülő információkat.

Lengyel Márk

jogász ennek kapcsán arról beszélt: nincsen például jogi védelem az álhírek ellen, "az első védelmi vonal mindig az ember saját személyisége", például az a klasszikus műveltség, amelynek segítségével eldönthetjük, mennyire valószerű az, amit a világhálón olvasunk. Mint mondta, a hazai internet-szabályozás "papíron rendkívül gyerekbarát", de ez a szülői felelősség témájában nem okvetlenül segít. Az eseményen adták át a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által első alkalommal meghirdetett, a biztonságos internethasználattal kapcsolatos plakát- és fotópályázat díjait. A rendezvényen elhangzott: az eredetileg európai uniós kezdeményezésként indult napon ma már a világ 120 országában hívják fel a figyelmet a gyerekekre, fiatalokra az interneten leselkedő veszélyekre, az azok elleni fellépés lehetőségeire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.