Közélet

Fidesz: ha az MSZP maradt volna kormányon, a gáz- és a villanyár is "brutális" lenne

Fidesz: ha az MSZP maradt volna kormányon, a gáz- és a villanyár is "brutális" lenne

2017. február 7., kedd
Fidesz: ha az MSZP maradt volna kormányon, a gáz- és a villanyár is "brutális" lenne

A Fidesz szerint ha a szocialisták maradtak volna kormányon, és folytatódik energiaár-emelési politikájuk, akkor ma "brutális" árat kellene fizetni a lakossági gázért és villamos energiáért.

Németh Szilárd

, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: 2002 és 2010 között 97 százalékkal emelkedett a lakossági villamos energia ára, a gázé pedig 206 százalékkal. Ha a szocialisták maradtak volna kormányon, és folytatódik ez a "trend", akkor a jelenlegi 37,45 forinttal szemben akár 85 forintos kilowattóránkénti villanyár is lehetne, a gáz esetében pedig egy köbméter ára a mostani 113,55 forinttal szemben 419 forint is lehetne - mondta. Ehhez képest - hangsúlyozta - a 2013-ban kezdett rezsicsökkentéssel háromszor mérséklődött - összesen mintegy egynegyedével - mind az áram-, mind a gázár, amelyek így Európában ma az egyik legalacsonyabbnak számítanak. A fideszes politikus felidézte, hogy 2016 végén - javaslatára - az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely ismét rendeletalkotási joggal ruházta fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH), vagyis az egyetemes szolgáltatási piacon a MEKH jogszabályban határozhatja meg az alkalmazandó árak összetételét, biztosítva ezzel a rezsicsökkentés fenntartását.

Molnár Csaba

, a DK európai parlamenti (EP) képviselője azonban azt kérte az EP-ben, ítéljék el Magyarországot a hatósági energiaárak alkalmazása miatt - tette hozzá. Németh Szilárd hangsúlyozta azonban, hogy a rezsicsökkentéssel elért eredményeket "nem engedjük ki a kezünkből", "Brüsszel bármilyen módon fenyeget", a nemzeti érdekeket nem lehet feladni. Amíg Fidesz-kormány lesz, a rezsicsökkentés politikája folytatódni fog - jelentette ki. A fideszes képviselőt több más témában is kérdezték. A sajtóhírek szerint

Lengyel László

politológus szervezésében tartott ellenzéki egyeztetést Németh Szilárd úgy kommentálta: megint zajlik a "casting". Neki a legnagyobb meglepetés - mondta -, hogy

Hadházy Ákos

, az LMP társelnöke is részt vett ezen a megbeszélésen. Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésével kapcsolatban a politikus egyetértett azzal, hogy számoltassák el a 2002-2010 közötti miniszterelnököket és fővárosi vezetést. Az internetáfa-csökkentés ügyében azt mondta: ha egyes szolgáltatók nem alkalmazzák a rendelkezést, akkor ellenőrzéssel kell feltárni, miért nem teszik meg. A Jobbik korrupcióellenes törvényjavaslatáról Németh Szilárd - utalva Kovács Béla jobbikos EP-képviselőre - úgy fogalmazott: "amíg KGBéla mandátummal rendelkezik, addig nincs miről beszélni".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.