Közélet

Farsangi fánksütés a Szőregi Baráti Társaságnál

Farsangi fánksütés a Szőregi Baráti Társaságnál

2017. február 11., szombat
Farsangi fánksütés a Szőregi Baráti Társaságnál
fanksutes1

Február 10-én, a Faluházban gyűlt össze a Szőregi Baráti Társaság tagsága, hogy egy vidám farsangi fánksütés alkalmával együtt búcsúztassák el a telet.

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, és beszélt a farsangi ünnepkörről, a hozzá kapcsolható szokásokról is. Az előadásból a közönség megtudhatta, hogy a Vízkereszttől Húshagyókeddig terjedő időszakot tekintjük farsangnak, mely ennek ellenére nem egyházi ünnep. A hozzá köthető bujaságot, mulatozást az egyház ugyanis elítélte, sőt, a kereszténység előtti időkben tiltottak is voltak a farsangi összejövetelek. A „farsang farka” kifejezés többek számára ismerős volt: ez az időszak csúcspontja, a karneválok ideje. Számos híres karneválról szó esett, úgy, mint a riói vagy velencei, Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseménye pedig a mohácsi busójárás. Az ünnep alatt sok esküvőt tartottak a mulatozás jegyében, azonban a télbúcsúztatót „követő” nagyböjti időszakban már nem. Az előadás után Rózsavölgyi József beszámolt az aznapi Közgyűlés eredményéről is, miszerint Szeged 51 milliárd forint összeggel gazdálkodhat az idén.

Orbán Viktor

miniszterelnök január végi látogatásakor 70 milliárd forintnyi fejlesztést hozott a városnak, melyet a képviselő úr ezúton is hálával köszönt meg miniszterelnöknek és a kormánynak. Ennek jegyében megépülhet a Déli Tisza híd, az új uszoda, a Szegedet Debrecennel összekötő kétpályás autópálya és az ipari létesítményeket is tovább lehet fejleszteni. Az összejövetel vidám beszélgetéssel zárult. A finom fánkért külön köszönet illeti Csiszár Jánost és feleségét, Ágikát. A tagság legközelebb az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc évfordulójáról fog megemlékezni. A tavasz folyamán terveznek látogatást tenni a hódmezővásárhelyi Emlékpontban, és a hagyományoknak megfelelően megrendezik a Mályva téri Majálist is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.