Bulvár

Enyhítette a bíróság a kilenc kiskorú gyermekét veszélyeztető anya büntetését

Enyhítette a bíróság a kilenc kiskorú gyermekét veszélyeztető anya büntetését

2017. február 21., kedd
Enyhítette a bíróság a kilenc kiskorú gyermekét veszélyeztető anya büntetését
jog_birosag_torveny

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatti büntetőügyben meghozott elsőfokú ítéletét akként, hogy a másodrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint a közügyektől való eltiltás kiszabását mellőzte.

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében nem jogerősen bűnösnek mondta ki azt a férfit és nőt, akik kilenc kiskorú gyermekük veszélyeztetésének bűntettében, továbbá a férfi büntetőjogi felelősségét testi sértés bűntettében, valamint bűnsegédként elkövetett lopás vétségében, míg a feleség büntetőjogi felelősségét lopás vétségében is megállapította. Ezért a férfit halmazati büntetésül 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a nőt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a férfi vonatkozásában elrendelte egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását. Az elsőfokú bíróság mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette a bűncselekménnyel érintett 9 kiskorú gyermek vonatkozásában, illetve a férfit felmentette az ellene 5 rendbeli zaklatás vétsége és társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vád alól. Az elsőfokú ítélet kiskorú veszélyeztetésének bűntettét és testi sértés bűntettét érintő tényállásának lényege szerint a vádlottak a saját háztartásukban nevelték kilenc kiskorú gyermeküket. A vádlottak házassága első gyermekük megszületését követően megromlott, majd 2009-től kezdődően rendszeresek voltak közöttük a veszekedések, melyek döntő részben a gyermekek jelenlétében zajlottak. Ennek során a vádlottak – ittas állapotban – trágár módon szidalmazták egymást, illetve a férj – ugyancsak a gyermekek jelenlétében – rendszeresen tettleg bántalmazta feleségét. A vádlottak 2012. december 10-én – élelem és fűtés nélkül – huzamosabb időre felügyelet nélkül hagyták otthonukban nyolc kiskorú gyermeküket oly módon, hogy a gyermekek számára nem biztosították az évszaknak megfelelő öltözéket, a gyermekek koszosak és ápolatlanok voltak, a fűtetlen lakásban pedig kosz, emberi vizelet és ürülék volt. A másodfokú bíróság az ügyben megtartott nyilvános ülés eredményéhez képest úgy ítélte meg, hogy a másodrendű vádlott vonatkozásában figyelemmel arra, hogy büntetlen előéletű, valamint arra, hogy a vádlottak életközössége megszűnt és a másodrendű vádlott új házasságot kötött, mely házasságból gyermeke született, akit saját háztartásában nevel, azaz életkörülményei rendeződni látszanak a büntetés célja a maximális tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásával is elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.