/

Enyhítette a bíróság a kilenc kiskorú gyermekét veszélyeztető anya büntetését

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jog_birosag_torveny

A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatti büntetőügyben meghozott elsőfokú ítéletét akként, hogy a másodrendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, valamint a közügyektől való eltiltás kiszabását mellőzte.

A Szegedi Járásbíróság elsőfokú ítéletében nem jogerősen bűnösnek mondta ki azt a férfit és nőt, akik kilenc kiskorú gyermekük veszélyeztetésének bűntettében, továbbá a férfi büntetőjogi felelősségét testi sértés bűntettében, valamint bűnsegédként elkövetett lopás vétségében, míg a feleség büntetőjogi felelősségét lopás vétségében is megállapította. Ezért a férfit halmazati büntetésül 3 év 8 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a nőt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a férfi vonatkozásában elrendelte egy korábbi jogerős ítélettel kiszabott 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását.

Az elsőfokú bíróság mindkét vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette a bűncselekménnyel érintett 9 kiskorú gyermek vonatkozásában, illetve a férfit felmentette az ellene 5 rendbeli zaklatás vétsége és társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vád alól.

Az elsőfokú ítélet kiskorú veszélyeztetésének bűntettét és testi sértés bűntettét érintő tényállásának lényege szerint a vádlottak a saját háztartásukban nevelték kilenc kiskorú gyermeküket. A vádlottak házassága első gyermekük megszületését követően megromlott, majd 2009-től kezdődően rendszeresek voltak közöttük a veszekedések, melyek döntő részben a gyermekek jelenlétében zajlottak. Ennek során a vádlottak – ittas állapotban – trágár módon szidalmazták egymást, illetve a férj – ugyancsak a gyermekek jelenlétében – rendszeresen tettleg bántalmazta feleségét.

A vádlottak 2012. december 10-én – élelem és fűtés nélkül – huzamosabb időre felügyelet nélkül hagyták otthonukban nyolc kiskorú gyermeküket oly módon, hogy a gyermekek számára nem biztosították az évszaknak megfelelő öltözéket, a gyermekek koszosak és ápolatlanok voltak, a fűtetlen lakásban pedig kosz, emberi vizelet és ürülék volt.

A másodfokú bíróság az ügyben megtartott nyilvános ülés eredményéhez képest úgy ítélte meg, hogy a másodrendű vádlott vonatkozásában figyelemmel arra, hogy büntetlen előéletű, valamint arra, hogy a vádlottak életközössége megszűnt és a másodrendű vádlott új házasságot kötött, mely házasságból gyermeke született, akit saját háztartásában nevel, azaz életkörülményei rendeződni látszanak a büntetés célja a maximális tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásával is elérhető.

Előző sztori

Három év felfüggesztett börtönre ítélték az életveszélyes sérülést okozó holland férfit

Következő sztori

Atlétika: bronzérmet szerzett a 4×400-as szegedi váltó a fedettpályás magyar bajnokságon