Közélet

Divatban is legjobbak a szegedi robotok + FOTÓK

Divatban is legjobbak a szegedi robotok + FOTÓK

2017. február 1., szerda
Divatban is legjobbak a szegedi robotok + FOTÓK
robottechnika_szefo04_gs

Már a könnyűiparba is beférkőzött a 21. század, Szegeden a SZEFO Zrt. egyes szakembereit robotok helyettesítik. Robotok kötik a varrást nem igénylő pulóvereket, valamint robotvarrógép segíti gyorsabbá és hatékonyabbá tenni a termelést. A digitális technika persze nem váltja ki száz százalékban az emberi munkaerőt, de tény, hogy segítségével több és jobb divatáru hagyja el az állami tulajdonú szegedi cég telephelyét.

Évente több tízezer kabátot, pólót és egyéb textil divatárut készít a SZEFO Zrt., melyekből a világ 50 országába szállít, a legnagyobb márkaboltoknak is. A szegedi cég híres arról, hogy nemcsak kézi erővel dolgozik, hiszen Magyarországon az elsők között állt át a digitális technológiára. Ahogyan az ágazatban szinte mindenki, a SZEFO Zrt. is megérezte a szakképzett munkaerő hiányát. Így részben a kor követelményeinek engedve, részben pedig kapacitásbővítés céljával egyre nagyobb teret engedett az üzemben a csúcstechnológiás gépeknek. "A varrást nem igénylő kötőtechnológiával kész pulóvereket állítunk elő, de a gép működtetéséhez szükség van az informatikusra" - hangsúlyozta az üzemlátogatás során

Kiss Sándor Csaba

, a társaság vezérigazgatója. Mint mondta, a technika kisegíti az általános varrói munkát, mivel az csak bizonyos műveletek elvégzésére képes, de így is pótolni tudja a szakemberhiány keltette űrt. A társaság például a szabászati részlegén alkalmaz robottechnikát, a berendezések a nap 24 órájában dolgoznak. A vezérigazgató szerint ilyen ütemezés mellett akár 1-1,5 év alatt megtérülnek a gépre fordított forintok.

robottechnika_szefo15_gs

A stúdióban zajlik a megrendelések feldolgozása, a gyártási terv elkészítése - mindez természetesen digitális eszközökkel -, a mintázók pedig fejkamerával dolgoznak. A felvételekre egyebek mellett az új munkaerő betanításakor van szükség. "A robotvarrógépünk másodpercenként 1 millió felvételt készít, a szoftver ezeket feldolgozza, megadja a parancsot, hogyan fordítsa meg a gép az idomot a műveleti rész alá, majd utasítást küld a hardvernek."

Juhász Tünde

, a Szupergyors Internet Programban önerőből, illetve uniós támogatásból megvalósuló beruházások esetében a hatósági ügyek koordinációjáért felelős kormánymegbízott a digitális átállás zászlóshajójának nevezte a SZEFO Zrt.-t. "Fontos, hogy ma már a könnyűipar számára is - bár egyesek szerint nehezen összeegyeztethető az informatika világával - ez már kézzelfogható valóság 2017-ben Szegeden, Magyarországon. A megfelelő digitális felkészüléshez és fejlesztéshez mindenekelőtt azt be kell látni, ha az ország gazdasága digitálisan fejlődik, azzal nagyon komoly GDP növekedést lehet elérni." Januártól három GINOP-os pályázat nyílt meg a vállalkozások előtt, digitális felzárkóztatásra és informatikai képesség fejlesztésre összesen 54 milliárd forintos kerettel. A vállalatok számára elérhető informatikai pályázat keretében 4000 hazai vállalkozásnak van lehetősége infokommunikációs eszközeit fejleszteni, felhő alapú online üzleti szolgáltatásait bővíteni. Felhő alapú vállalati szolgáltatások számára 2,5 milliárd visszatérítendő és 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak. Gondolva az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis-, és középvállalkozásokra, nekik termékeik és szolgáltatásaik nemzetközi piacra juttatását segítik pályázat útján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.