Az okafogyott népszavazástól való távolmaradásra buzdít a testületi többség Algyőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

rendkivuli_testuleti016kf

Az algyői képviselő-testület nem szavazatra buzdító ötfős többsége közleményben köszönte meg a népszavazási kezdeményezést támogató algyőiek aláírását. Mint írják, mivel okafogyottá vált a népszavazás, nem látják értelmét az azon való részvételnek.

Az algyői vegyi üzem építéséről szóló február 26-i népszavazás kapcsán a nem szavazatra buzdító Fidesz-frakció és a volt polgármester kiemelte, hogy az okafogyottá vált, a vegyi üzem tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nem Algyőt választják.

“Mindent elkövettünk annak érdekében, hogy a kialakult helyzetben ne legyen népszavazás. Azonban Algyő polgármesterének és jegyzőjének döntése értelmében vasárnap mégis kinyitnak a szavazókörök.

Szeretnénk megköszönni a kezdeményezőnek, az 1163 aláírónak, valamint minden algyőinek, aki kiállt a népszavazás mellett, azonban a cég távozása miatt nem látjuk értelmét az azon való részvételnek. A kérdés eldőlt. A görögök elmentek” – fogalmaz közleményében Kassné Bakó Ildikó, Gonda János, Herczeg József, Pongrácz Tamás és Roczkó András.

Az elmúlt órákban a postaládákban talált politikai indíttatású, Szűcs Szilveszter nevével ellátott szórólapról az alábbiakat közölték: „Éhes disznó makkal álmodik. Szűcs Szilveszter a népszavazást politikai céljaira használja fel, melyet elítélünk, komolytalannak tartunk és elhatárolódunk tőle”.

Mint ismert, az algyői képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt jegyző öt képviselő szavazatával vonták vissza azt a tavaly decemberi határozatot, amely elrendelte a görög vegyi üzemmel kapcsolatos népszavazást. Ezt egyébként Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is felvetette már szerdán, hangsúlyozván, a referendum okafogyottá vált. Már az említett csütörtöki ülésen ismertette Varga Ildikó jegyző a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását, mely szerint „a népszavazás jogerős elrendelését követően nincs jogszabályi lehetőség a népszavazási eljárás bármely okból történő felfüggesztésére vagy megszüntetésére; a szavazást meg kell tartani, és a népszavazás eredményéhez fűződő kötőerőt érvényesíteni kell”.

A bíróság pénteki közleményében rámutat, a hatályos jogszabályok alapján a képviselő-testület bizottsága, valamint tagjai a helyi népszavazás elrendeléséig vonhatták volna vissza a népszavazási kezdeményezést. A törvény ezen túlmenően nem tartalmaz a kezdeményezés visszavonására vonatkozó rendelkezéseket. A törvényszéknek így nincs hatásköre arra, hogy a képviselő-testület határozata alapján érdemben eljárjon.

Előző sztori

Inzultálták az olimpia mellett szólókat a Momentum szegedi fórumán + FOTÓK, VIDEÓ (FRISSÍTVE)

Következő sztori

Novák Katalin Hódmezővásárhelyen: 42 millióval támogatja a kormány a Démétér Házat + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek