Novemberi Szerencsenapok Extra

A zene kap hangsúlyt a szegedi színházban márciusban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj009kfMozart Varázsfuvolájának gyermekváltozatát, és Gábor Andor Dollárpapa című komédiáját mutatják be a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színházban. Számos jótékonysági estnek is helyet ad a teátrum, valamint visszatér a Korábban Érkeztem Alapítvány és az intézmény közös programja, az „Itt a farsang, áll a bál” című jelmezbemutató.

Különleges előadásra készül februárban a Szegedi Nemzeti Színház. Mozart Varázsfuvoláját egyedi gyermekdarabként állítja színpadra Toronykőy Attila. A történetet ezúttal cirkuszi környezetbe ülteti át a rendező, porondmesterrel és bohócokkal. Budapesten három éve nagy sikerrel fut az előadás, két éve pedig Szegeden örvendett nagy népszerűségnek a darab Alföldi-féle feldolgozása. Utóbbiban, valamint az új bemutatóban is játszik Kovács Éva, ezúttal Pamina szerepében láthatja őt a közönség. A fiatal énekesnő elmondta, éppen tegnap volt jelmezes próbájuk, akkor változtak először külsőleg is önfeledt bohócokká.

A premiert követő napon jelmezes bemutatóra invitálják a gyerekeket, a Nagyszínház színpadán léphetnek fel farsangi öltözékükben. A Korábban Érkeztem Alapítvány „Itt a farsang, áll a bál” című rendezvényének már második alkalommal ad otthont a szegedi teátrum, az intézmény és a szervezet között régi az együttműködés. Rádi Katalin kuratóriumi elnök elmondta, tavalyi programjuk annyira sikeres volt, hogy közel 90 gyermek mutatta meg jelmezét a színpadon. Ezúttal is várnak minden, az alapítvánnyal kapcsolatban álló családot és gyermeket, akik szívesen beöltöznének.

szinhaz_sajttaj007kf

Felszabadult, laza vígjátékkal indul a március, Gábor Andor Dollárpapa című komédiáját tűzik műsorra a Kisszínházban. Horváth Péter rendező felhívta a figyelmet, zenés előadás készül a magyar vígjátékok egyik legjobbjából. A pénzről és az emberek természetéről szóló szatirikus történethez Horváth szerint „közhelyes” zene dukál, amely amolyan lábjegyzetként szolgál majd a darabhoz. Rácz Tibor hozzátette, régi ismeretség fűzi Horváthhoz, aki a próbák során gyakran engedi a színészeknek, hogy kikacsintsanak, bohóckodjanak, ami fontos az alkotók összecsiszolódása során. A színész Gyüdi Sándor főigazgató kérdésére megjegyezte, felkérést kapott a Szegedi Szabadtéri Játékok Tosca bemutatójára, a börtönőr szerepére. Egyelőre gondolkodik az ajánlaton, hiszen operában a szegedi szabadtérin eddig még nem volt alkalma színpadra lépni.

Március a gálák és jótékonysági estek hónapja is a teátrumban, a nagy árvíz évfordulója alkalmából március 11-én tartják meg a Szegedért Alapítvány díjátadó estjét. Bódi György titkár emlékeztetett, a fődíjat Pál Tamás karmesternek; a Tudományos Kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Krisztin Tibor matematikusnak; a Művészeti Kuratórium Gregor József-díját Popovics Lőrinc szobrászművésznek; a Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál-díját pedig Bátyai Edina kulturális menedzsernek ítélték meg. A gálán az Európa-szerte ismert és szeretett Snétberger Ferenc és tanítványai adnak koncertet, valamint elhangzik majd Kosztolányi Dezső egyik verse is.

szinhaz_sajttaj010kf

Gyüdi Sándor pedig az operabarátokat arra emlékeztette, hogy március 14-én, 15-én és 17-én újra színpadra állatják a Bánk bánt. Melinda szerepében ezúttal vendégművész, Kolonics Klára énekel majd. Továbbjátszások lesznek még A trubadúrból is, illetve március 25-én újra műsorra tűzik a Don Pasquale-t. A népszerű Evita is visszatér, továbbá március 9-én egy különleges előadással érkeznek: a 80 éves Király Leventét köszöntik a színpadon a Luxemburg grófjával.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club jótékonysági előadást hirdet március 13-ra, melynek rendezője Szilágyi Annamária. Az Anconai szerelmesek évekkel ezelőtt nagy sikerrel futott a szegedi színházban, Palotás Sándor rotarysta szerint annak hangulatát szeretnék felidézni. A szervezők egy Szegeden megrendezendő, nemzetközi gyermektábor lebonyolításáért gyűjtenek, ahová szerb, román és ukrán kisiskolásokat szeretnének meghívni. A jótékonysági programra akkora volt az érdeklődés, hogy az aznap 20 óra 30 percre hirdetett előadás mellett egy délutáni 17 órásit is be kellett iktatniuk.

szinhaz_sajttaj015kf

Immár második egyetemi színházi találkozójára készül a SZESZ, a háromnapos sorozatnak a szegedi színház is otthont ad. Varga Norbert szervező elmondta, egy országos szakmai találkozóról van szó, amely kötetlen beszélgetésekkel, és ingyenes előadásokkal várja a színház szerelmeseit. A találkozót március 19-én Zakariás Máté rendezése nyitja.

Együtt ünneplik a gyerekek a boldogság világnapját március 20-án. Maláj Györgytől, a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjától megtudtuk, 600 gyermeknek szerveznek aznapra koncertet és együtt éneklést, mellyel az életörömöt szeretnék hirdetni. Az ovisoknak és általános iskolásoknak szervezett program párhuzamosan több magyar nagyvárosban is zajlik majd. Bartók Béla születésének évfordulóján, március 25-én a Kisszínház ad otthont a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny döntőjének. Zsigmond Zoltán, az SZTE-ZMK Zongora Tanszékének tanszékvezetője elmondta, hetedik alkalommal rendezik meg a versenyt 18 és 32 év közötti külföldi és magyar fiataloknak. A háromfordulós versenyen nem kizárólag Bartók-művek csendülnek fel, a nemzetközi zsűri olyan darabokat díjaz, melyeket a zeneszerző is szívesen játszott. A döntő egyébként bárki számára megtekinthető, ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

no images were found

Előző sztori

A te kedvenced eleget iszik?

Default thumbnail
Következő sztori

Meghalt Tóth Attila művészeti író

Legutóbbi hasonló cikkek