Gazdaság

A mórahalmi önkormányzat a helyi cégek vezetőit is homokhátivá tenné

A mórahalmi önkormányzat a helyi cégek vezetőit is homokhátivá tenné

2017. február 23., csütörtök
A mórahalmi önkormányzat a helyi cégek vezetőit is homokhátivá tenné
morahalom_konferencia02_gs

Vállalkozói fórumot és digitális információs napot tartott a megyei iparkamara Mórahalmon. Beszámoltak a mórahalmi gazdaság elmúlt évéről, szót ejtettek a fejlesztési tervekről, a pályázatokról, a határokon átnyúló együttműködési lehetőségekről.

Tavaly augusztusban alakult újjá a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségi Szervezete Fehér Éva elnök vezetésével. A térség gazdasági helyzetéről, terveiről, a Csongrád Megyei Iparkamara elmúlt évéről, a szervezet előtt álló feladatokról is szó esett a mai ülésen, amely a „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan” Információs Napjával zárult.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester úgy látja, már aktív életet folytat a helyi kamarai szervezet. A gazdaságfejlesztés mindig fontos ügyet jelentett az önkormányzat számára, így mindenképpen elengedhetetlennek tartja, hogy a helyi vállalkozókat bevonva döntsenek a fejlesztési irányokról. Emlékeztetett rá, Mórahalom mélyről indult, évtizedeken keresztül csak az volt a feladata, hogy Szegedet lássa el munkaerővel és mezőgazdasági termékekkel. Ezt az utat viszont nem folytathatták, mert a megyeszékhely ipara leépült, ezért negyedévszázada úgy döntöttek, hogy olyan feltételeket alakítanak ki, amely megszünteti a függésüket. Ennek eredménye lett többek között az ipari park, amelynek vállalkozásai Nógrádi értékelése szerint szépen fejlődnek, ezt mutatják az adóbevételek, a közösségi források. A 2017-es volt az első év, amikor 100 milliós többletköltség érte a várost a béremelések miatt, ez azonban mégsem váltott ki sokkhatást. Megjegyezte, öt évvel ezelőtt egy hasonló helyzet „bedöntötte” volna a várost. Céljuk az, hogy a perspektivikus jövőkép legyen továbbra is a helyi vállalkozások előtt, ezért igyekeznek önkormányzatként minden vállalkozókat érintő problémára megoldást találni. Megemlítette, hogy a TOP-os keretekből 400 millió forintot költenek az ipari park fejlesztésére, ha a Foglalkoztatási paktumhoz kapcsolódó pályázatuk sikeres, akkor 500 millió forint érkezik a településre, a Fókusz programon keresztül 200 millió forintot várnak, fejlesztik a széles sávú internet-szolgáltatást, az ipari parkot is optikai kábelek fogják behálózni, s elsőként adtak be pályázatot egy százfős munkásszálló tervére.

morahalom_konferencia05_gs

Szeretnék növelni a lakosságszámot, jelenleg hivatalosan mintegy 6500 fő él a településen, gyakorlatilag viszont 7500-an, de még további 2000 embert be tudnak fogadni, ezért közel 200 új, közművesített építési telket alakítottak ki. Törekednek arra, hogy az itt működő vállalkozások tulajdonosai, vezetői is a településen éljenek, mert szeretnék visszaszorítani az önkormányzat szerepét a fejlesztésekben, s inkább a vállalkozó-, polgárrétegre bíznák ezt. „Mórahalom régóta jelentős, nemcsak megyei, hanem régiós és országos szinten is” – mondta

Nemesi Pál

, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) elnöke. Kiemelte a turisztika, a vendéglátás és az ipar szerepét a település gazdaságában. Szentes, Makó, Hódmezővásárhely után következik Mórahalom gazdasági fontosság szerint a megyében, azaz a jóval nagyobb – 16,5 ezer fős lakosságú – Csongrádot is megelőzi. Helyesnek ítélte a helyi önkormányzat korábbi nagyobb szerepvállalását a fejlesztésekben, hozzátéve, hogy jó példaként szokta megemlíteni a mórahalmi teljesítményt az ország más pontjain. „Jelenleg egy generációváltás közepén vagyunk, akik a ’90-es évek elején kezdtek vállalkozásba, lassan nyugdíjba mennek. Jön az új generáció, az új szakemberek, akik már másképp látják a világot. Ezt magam is érzékelem, amennyire lehet, igyekszem lépést tartani a technikai kihívásokkal” – fogalmazott a kamarai elnök. A CSMKIK vezetősége 2016-ban megújult, a régi választott tisztségviselők negyven százaléka átadta a stafétabotot. Az önkéntes és a regisztrált tagok számára is hasznos tevékenységet kívánnak folytatni. Szakmai napokat, rendezvényeket tartanak az adózásról, a munkaügyről, a munkavédelemről, egy-egy törvénymódosításról, vagy annak előkészítéséről. Segítséget nyújtanak adatszolgáltatásban, csökkentett hozzáférési lehetőséggel üzleti lehetőségeket közvetítenek ki, vagy alkalmat biztosítanak az együttműködésben gondolkodó cégek számára egymás leinformálására.

morahalom_konferencia08_gs

Szót ejtett Nemesi Pál a Széchenyi Kártyáról, amelynek köszönhetően maximum 25 millió forinttal segíthetőek a mikro- és kisvállalkozások, a kisebb méretű középvállalkozások. A megyében több mint ötmilliárd forintot helyeztek ki CSMKIK segítségével, ezen kívül rendelkezésre állnak kamarai pénzügyi alapok. Törekednek arra, hogy minél több vállalkozás felvállalja a tanulóképzést – a mikro- és a kisvállalkozások mellett a középvállalkozások is. Jelentős potenciál jelenik meg a határokon átívelő együttműködésben, ahhoz, hogy vajdasági vállalkozásokkal együttműködhessenek a mórahalmiak, a nyelvtudás mellett jogi, szakmai, pénzügyi ismeretek is szükségesek. Fehér Éva azzal egészítette ki a megyei kamara vezetőjét, hogy már áprilisban tartanak egy konferenciát, amely a magyar és a szerb mikro-, kis- és középvállalkozások jelenlétét, lehetőségeit mutatja be. Felhívta a figyelmet arra, hogy déli mellett keleti szomszédunk cégeivel is érdemes egyeztetni az üzleti kapcsolatok szélesítéséről, ezt pályázatok is elősegítik. Négy pontban emelte ki a térségi szervezet legfontosabb feladatait: az üzleti kapcsolatokra kerüljön még nagyobb hangsúly, a pénzügyekre, ezen belül a pénzügyi alapokra és Agrár Széchenyi Kártyára, kommunikálni szükséges rendszeresen a vállalkozásokkal, valamint a pályázatokkal kapcsolatban biztosítani kell a segítséget. A legnehezebb kérdések az informatikai fejlesztések és a pályázatok ügyében merülnek fel, ezért ezekkel foglalkoznak a mostani rendezvényen. Felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kezelt projektben, a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítés is megszerezhető, amelynek köszönhetően + 5 százalék vissza nem térítendő állami támogatást is elnyerhetnek a Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása pályázaton. A szervezet átadta Nógrádi Zoltánnak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségéért kitüntetést, amellyel a polgármester elmúlt években végzett munkáját ismerték el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.