A mórahalmi önkormányzat a helyi cégek vezetőit is homokhátivá tenné

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

morahalom_konferencia02_gs

Vállalkozói fórumot és digitális információs napot tartott a megyei iparkamara Mórahalmon. Beszámoltak a mórahalmi gazdaság elmúlt évéről, szót ejtettek a fejlesztési tervekről, a pályázatokról, a határokon átnyúló együttműködési lehetőségekről.

Tavaly augusztusban alakult újjá a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségi Szervezete Fehér Éva elnök vezetésével. A térség gazdasági helyzetéről, terveiről, a Csongrád Megyei Iparkamara elmúlt évéről, a szervezet előtt álló feladatokról is szó esett a mai ülésen, amely a „Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan” Információs Napjával zárult.

Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester úgy látja, már aktív életet folytat a helyi kamarai szervezet. A gazdaságfejlesztés mindig fontos ügyet jelentett az önkormányzat számára, így mindenképpen elengedhetetlennek tartja, hogy a helyi vállalkozókat bevonva döntsenek a fejlesztési irányokról. Emlékeztetett rá, Mórahalom mélyről indult, évtizedeken keresztül csak az volt a feladata, hogy Szegedet lássa el munkaerővel és mezőgazdasági termékekkel. Ezt az utat viszont nem folytathatták, mert a megyeszékhely ipara leépült, ezért negyedévszázada úgy döntöttek, hogy olyan feltételeket alakítanak ki, amely megszünteti a függésüket. Ennek eredménye lett többek között az ipari park, amelynek vállalkozásai Nógrádi értékelése szerint szépen fejlődnek, ezt mutatják az adóbevételek, a közösségi források. A 2017-es volt az első év, amikor 100 milliós többletköltség érte a várost a béremelések miatt, ez azonban mégsem váltott ki sokkhatást. Megjegyezte, öt évvel ezelőtt egy hasonló helyzet „bedöntötte” volna a várost.

Céljuk az, hogy a perspektivikus jövőkép legyen továbbra is a helyi vállalkozások előtt, ezért igyekeznek önkormányzatként minden vállalkozókat érintő problémára megoldást találni. Megemlítette, hogy a TOP-os keretekből 400 millió forintot költenek az ipari park fejlesztésére, ha a Foglalkoztatási paktumhoz kapcsolódó pályázatuk sikeres, akkor 500 millió forint érkezik a településre, a Fókusz programon keresztül 200 millió forintot várnak, fejlesztik a széles sávú internet-szolgáltatást, az ipari parkot is optikai kábelek fogják behálózni, s elsőként adtak be pályázatot egy százfős munkásszálló tervére.

morahalom_konferencia05_gs

Szeretnék növelni a lakosságszámot, jelenleg hivatalosan mintegy 6500 fő él a településen, gyakorlatilag viszont 7500-an, de még további 2000 embert be tudnak fogadni, ezért közel 200 új, közművesített építési telket alakítottak ki. Törekednek arra, hogy az itt működő vállalkozások tulajdonosai, vezetői is a településen éljenek, mert szeretnék visszaszorítani az önkormányzat szerepét a fejlesztésekben, s inkább a vállalkozó-, polgárrétegre bíznák ezt.

„Mórahalom régóta jelentős, nemcsak megyei, hanem régiós és országos szinten is” – mondta Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) elnöke. Kiemelte a turisztika, a vendéglátás és az ipar szerepét a település gazdaságában. Szentes, Makó, Hódmezővásárhely után következik Mórahalom gazdasági fontosság szerint a megyében, azaz a jóval nagyobb – 16,5 ezer fős lakosságú – Csongrádot is megelőzi. Helyesnek ítélte a helyi önkormányzat korábbi nagyobb szerepvállalását a fejlesztésekben, hozzátéve, hogy jó példaként szokta megemlíteni a mórahalmi teljesítményt az ország más pontjain. „Jelenleg egy generációváltás közepén vagyunk, akik a ’90-es évek elején kezdtek vállalkozásba, lassan nyugdíjba mennek. Jön az új generáció, az új szakemberek, akik már másképp látják a világot. Ezt magam is érzékelem, amennyire lehet, igyekszem lépést tartani a technikai kihívásokkal” – fogalmazott a kamarai elnök.

A CSMKIK vezetősége 2016-ban megújult, a régi választott tisztségviselők negyven százaléka átadta a stafétabotot. Az önkéntes és a regisztrált tagok számára is hasznos tevékenységet kívánnak folytatni. Szakmai napokat, rendezvényeket tartanak az adózásról, a munkaügyről, a munkavédelemről, egy-egy törvénymódosításról, vagy annak előkészítéséről. Segítséget nyújtanak adatszolgáltatásban, csökkentett hozzáférési lehetőséggel üzleti lehetőségeket közvetítenek ki, vagy alkalmat biztosítanak az együttműködésben gondolkodó cégek számára egymás leinformálására.

morahalom_konferencia08_gs

Szót ejtett Nemesi Pál a Széchenyi Kártyáról, amelynek köszönhetően maximum 25 millió forinttal segíthetőek a mikro- és kisvállalkozások, a kisebb méretű középvállalkozások. A megyében több mint ötmilliárd forintot helyeztek ki CSMKIK segítségével, ezen kívül rendelkezésre állnak kamarai pénzügyi alapok. Törekednek arra, hogy minél több vállalkozás felvállalja a tanulóképzést – a mikro- és a kisvállalkozások mellett a középvállalkozások is. Jelentős potenciál jelenik meg a határokon átívelő együttműködésben, ahhoz, hogy vajdasági vállalkozásokkal együttműködhessenek a mórahalmiak, a nyelvtudás mellett jogi, szakmai, pénzügyi ismeretek is szükségesek.

Fehér Éva azzal egészítette ki a megyei kamara vezetőjét, hogy már áprilisban tartanak egy konferenciát, amely a magyar és a szerb mikro-, kis- és középvállalkozások jelenlétét, lehetőségeit mutatja be. Felhívta a figyelmet arra, hogy déli mellett keleti szomszédunk cégeivel is érdemes egyeztetni az üzleti kapcsolatok szélesítéséről, ezt pályázatok is elősegítik.

Négy pontban emelte ki a térségi szervezet legfontosabb feladatait: az üzleti kapcsolatokra kerüljön még nagyobb hangsúly, a pénzügyekre, ezen belül a pénzügyi alapokra és Agrár Széchenyi Kártyára, kommunikálni szükséges rendszeresen a vállalkozásokkal, valamint a pályázatokkal kapcsolatban biztosítani kell a segítséget. A legnehezebb kérdések az informatikai fejlesztések és a pályázatok ügyében merülnek fel, ezért ezekkel foglalkoznak a mostani rendezvényen. Felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által kezelt projektben, a „Digitálisan Felkészült Vállalkozás” minősítés is megszerezhető, amelynek köszönhetően + 5 százalék vissza nem térítendő állami támogatást is elnyerhetnek a Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása pályázaton.

A szervezet átadta Nógrádi Zoltánnak a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Mórahalom Térségéért kitüntetést, amellyel a polgármester elmúlt években végzett munkáját ismerték el.

no images were found

Előző sztori

Kézilabda: újra fellebbezett a MOL-Pick Szeged a tatabányai meccs miatt

Következő sztori

Ritka betegségek utatására irányuló projekt indul a Szegedi Tudományegyetemen