A Hunyadiak öröksége és Kassák-kötetek a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Fotókiállítás és emlékkiállítás nyílik a Somogyi-könyvtárban.

A Hunyadiak örökségéből infrában… – fotókiállítás a Somogyiban

Március 2. (csütörtök), 17 óra – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Datki Zsolt László (SZTE, ÁOK, Pszichiátriai Klinika) „A Hunyadiak örökségéből infrában…” című fotókiállítása március 2-án, csütörtökön 17 órakor nyílik meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A tárlat anyagát Cristian Réka Mónika (SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszék) ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

„A kozmopolita fényképezési hullám teljességében átalakította a fotózásról alkotott összes korábbi elképzelést, vagy mondhatni, a szűk szakma által szubjektíven létrehozott mesterséges szabályokat. Valójában lényegtelen a mérlegelés, mert legyen bár amatőr, profi vagy művész, a céljuk ugyanaz marad: megörökíteni valamit az empirikus környezetből.

Jelen kiállításom témája történelmünk egyik legnagyobb királyához, Corvin Mátyáshoz (Mathias Rex) és rokonaihoz kötődik, valamint a magyar reneszánsz időszakát hivatott felidézni. A helyszínek szervesen kapcsolódnak a XV. századi uralkodónk életéhez, gyerekkorától egészen az utolsó Hunyadi sarj haláláig” – foglalta össze a fotózásról és Hunyadi-kiállításáról szóló gondolatait Datki Zsolt László. A kiállítás március 27-ig tekinthető meg.

A konstruktőr – Kassák-kötetek a Somogyiban

Március 1-től március 29-ig – 1. emelet, folyóiratolvasó-terem

Kassák Lajos költő, író és festő, a magyar avantgarde művészeti irányzatok vezéralakja (1887–1967) születésének 130., halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében. A konstruktőr – Kassák Lajos, a képzőművész című tárlat művészeti albumai bemutatják az egyes alkotói korszakok legjellemzőbb munkáit, Kassák saját versesköteteihez, prózai írásaihoz készített illusztrációit. Megtekinthetők a művész szerkesztésében megjelent folyóiratok: Ma, Tett, Dokumentum eredeti példányai is.

„Kassák Lajos korának egyik legjelentősebb művészeti szervezője. Kiemelkedő fontosságúak művészetelméleti, kritikai írásai is. Képzőművészként előbb az aktivizmus, majd a konstruktivizmus legfontosabb magyar képviselője” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A tárlat március 29-ig tekinthető meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Kézilabda: újrajátsszák a Tatabánya-MOL-Pick Szeged meccset

Default thumbnail
Következő sztori

Szerdán kezdődik a nagyböjt

Legutóbbi hasonló cikkek