Közélet

Vádat emeltek a lengyelországi Elkben letartóztatott tunéziai állampolgár ellen

Vádat emeltek a lengyelországi Elkben letartóztatott tunéziai állampolgár ellen

2017. január 2., hétfő
Vádat emeltek a lengyelországi Elkben letartóztatott tunéziai állampolgár ellen

Gyilkosság elkövetésével vádolták meg az Elkben letartóztatott 26 éves tunéziai állampolgárt - jelentette be hétfőn a lengyel ügyészség az északkelet-lengyelországi városban lezajlott eseményekről nyilatkozva.

Elkben szilveszter éjjel megkéseltek egy 21 éves helyi lakost, aki ennek következtében életét vesztette. Az elki kerületi ügyészség illetékese hétfő reggeli sajtóértekezletén elmondta: a gyilkosság azután történt, hogy az - egyébként büntetett előéletű - fiatalember, aki egy barátjával együtt ment be egy kebab étterembe, fizetés nélkül két üveg itallal távozott onnan. Az ügyészség közölte: a lopás előtt valószínűleg szóváltás mérgesítette el a helyzetet, a részletek tisztázása folyamatban van. Az étterem tunéziai állampolgárságú szakácsa, valamint a tulajdonosa - aki a legújabb ügyészségi közlemény szerint algériai-lengyel kettős állampolgár - a távozó lengyel után eredt, a másik vendég - az eddigi értesülésekkel ellentétben - az étteremben maradt. Az utcán szóváltást követően verekedés alakult ki, és eközben szúrták le a lengyel férfit. Barátja, aki szintén büntetett előéletű, ezt követően ment ki a bárból, ahová távozáskor egy petárdát dobott be. A kiérkező rendőrök őrizetbe vették a bárban tartózkodó négy férfit, a tunéziai és az algériai mellett - nem hivatalos sajtóértesülések szerint - még egy algériai és egy marokkói állampolgárt. Ügyészségi közlemény szerint a bártulajdonost is megvádolhatják a halálos kimenetelű verekedésben való részvétellel, és elrendelhetik három hónapos letartóztatását. A két külföldit, aki a verekedés idején az étteremben maradt, valószínűleg hétfő estig szabadon engedik, az eljárásban a továbbiakban tanúként szerepelnek. A gyilkosság nyomán vasárnap tüntetések zajlottak le a városban.

Mariusz Blaszczak

belügyminiszter hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette: Lengyelország biztonságos ország, a gyilkosság elkövetőjével és a közrendet megzavaró garázdákkal szemben a törvények szerint fognak eljárni. Ezzel arra utalt, hogy a gyilkosság hírére az étterem előtt vasárnap reggel több száz ember gyűlt össze, és éjfélig tartó zavargások törtek ki, melyek során kövekkel betörték az étterem kirakatait, és megdobálták a kiérkező rendőrök autóit is. A közeli Olsztynból érkező, katonákkal is megerősített rendőrség kordonnal zárta el azt az útszakaszt, ahol az étterem található. A rendőrök paprikasprayt vetettek be, 28 tüntetőt őrizetbe vettek, s az összecsapásokban két rendőr könnyebben megsérült. Az ügyészség hétfői közleménye szerint az őrizetbe vett tüntetőket kedd estig hallgatják ki, egyenként állapítva meg esetleges büntetőjogi felelősségüket. A belügyminiszter rádiónyilatkozatában kiemelte, hogy Lengyelországban nem állnak fenn a nyugat-európai országokban tapasztalható problémák, ahol a muzulmán bevándorlók egy része a helyi társadalomba nem integrálódó gettókba tömörül. A kedvező lengyel helyzet szerinte annak is köszönhető, hogy a jelenlegi kormány nem hajtja végre az előző kabinet által vállalt kötelezettséget illegális bevándorlók egyszeri kötelező befogadására. A miniszter a más országokban elkövetett terrortámadásokkal magyarázta, hogy az elki tüntetők migránsellenes jelszavakat skandáltak. "Lengyelországban nem áll fenn ilyen terrortámadások veszélye" - hangsúlyozta. Nem hivatalos sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett külföldiek legalább néhány hónapja élnek a városban, egy helyi vállalkozó által működtetett két kebab bárban dolgoznak. Elk polgármestere azt mondta vasárnap a Wirtualna Polska hírportálnak, hogy a városban csak néhány, a Közel-Keletről származó ember él, sokkal több az Ukrajnából érkezett bevándorló. Eddig nem történtek ilyen konfliktusok, eltekintve egy másik kebab bárban néhány hónappal ezelőtt kitört verekedéstől, amelynek rendőrségi beavatkozás vetett véget. A polgármester hétfőn azt közölte a sajtóval: Elk utcáin jelenleg nyugalom van, a belügyminisztérium "szükség esetére" rendőrségi megerősítést ígért az önkormányzatnak. Az elki kerületi ügyészség illetékese a meggyilkolt fiatalember testvérének felhívását idézte, hogy az áldozatról a helyi lakosok legfeljebb egy néma meneten emlékezzenek meg, ne rendezzenek újabb tüntetéseket. Hétfő este Elkben gyászmisét mutatnak be az áldozatért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.