Közélet

Határszemlét tartott Pintér Sándor – a kormány új kerítésrendszer építéséről dönthet

Határszemlét tartott Pintér Sándor – a kormány új kerítésrendszer építéséről dönthet

2017. január 18., szerda
Határszemlét tartott Pintér Sándor – a kormány új kerítésrendszer építéséről dönthet
pinter_sandor_sajttaj003kf

Egy új típusú kerítésrendszert is megtekintett Pintér Sándor a szerb-magyar határon tartott szemlén, ennek felállításáról a kormány hozhat döntést. A belügyminiszter azt is közölte, hogy a személyi és a tárgyi feltételek egyaránt megfelelőek a migrációs helyzet kezeléséhez a magyar-szerb határon, de a telepített technikai rendszerek összehangolása területén még akad munka.

A korábban telepített kerítés állapotát megfelelőnek nevezte

Pintér Sándor

belügyminiszter a magyar-szerb határon tartott szemlét követően, és mint elmondta, ezt olyan eszközrendszerrel egészítették ki, amely megfelelő vizuális tájékoztatást is nyújt arról, hogy mi is várható Szerbia irányából. Használnak éjszakai- és hőkamerákat, illetve fényvetőket, az adatok pedig egy központba futnak be, így előre tudják jelezni, hogy mi várható Szerbia irányából. A tárcavezető megjegyezte, bár a rendszer elemei egyenként megfelelően működnek, összehangolásuk még nem tökéletes. Pintér elmondta, egy újfajta kerítésrendszert is megtekintett, amelynek a felállításáról a kormány hozhat döntést, ennek műszaki paramétereiről, a felmerülő költségekről, továbbá a kerítésépítés időtartamáról egy tájékoztatót fog összeállítani. A szemlén azt is megállapították, hogy a határon szolgálatot teljesítő rendőri állomány felkészítése megfelelő volt, ruházatuk hibátlan, és az ellátásuk is jó. „A jelenleg helyzetet megfelelően tudják kezelni a kollégáink, és amennyiben nagyobb migrációs nyomás érkezik, akkor az új technikák bevetésével bízom abban, hogy ugyanilyen színvonalon el tudják majd látni a feladatukat” – közölte. Újságírói kérdésre Pintér Sándor elmondta, hogy

a határrendészek tömeges, január eleji megbetegedését

kivizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy az ételek elkészítése és tárolása nem volt megfelelő – ez okozta 126 rendőr megbetegedését. Voltak, akiknél a betegség súlyosabb lefolyású volt, esetükben kiderült, hogy az érintettek influenzaszerű fertőzést is hordoztak. A miniszter hangsúlyozta, a betegség gyors lefolyású volt, 2-3 nap elteltével az érintettek ismételten szolgálatra tudtak jelentkezni. Hozzátette, a szemlén részt vett az Országos Rendőr-főkapitányság főorvosa, aki a későbbiekben is folyamatos ellenőrzéseket hajt végre, hogy a legminimálisabb lehetőségét is kizárják hasonló problémáknak. A múlt heti kormányinfón került szóba az

idegenrendészeti őrizet

kérdése, amellyel kapcsolatban Pintér Sándor azt mondta, a kormány arról döntött, hogy azok az illegálisan hazánkba érkezők, akiknek a menedékkérelmét elutasította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), ők ne tudjanak Magyarországon szabadon mozogni és tevékenykedni, csakis ellenőrzött körülmények között. A jogi háttér kidolgozása még tart, de a cél, hogy létrehozzanak olyan helyeket, ahol megfelelő ellátást és körülményeket tudnak biztosítani azoknak, akiket ez érint. Hangsúlyozta, nem feltétlenül őrizetre kell gondolni, hiszen nem az a cél, hogy egy adott területen belül tartsák őket, hanem az, hogy ne tudjanak Magyarország területére belépni és szabadon mozogni. Pintér éppen ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a tranzitzónán belül egy olyan területet jelölnek ki, ami Szerbia felé nyitott, vagyis abba az irányba szabadon távozhatnának, ha fogadja őket másik ország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.