Patrascu János: Dobogós helyre várjuk a csapatot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

patrascu_vitos

Hagyományainkhoz híven ezúttal a Szeged 2011 négy kiemelt utánpótlás korosztályának edzői is mérleget vonnak az őszi idény végén. Az U14-esek (Kiss Balázs) ill. U15-ösök (Majó Ádám) értékelője után az idősebb korosztályokat először az U17-esek népszerű vezetőedzője, Vágó Mihály vette górcső alá, majd zárásként az U19-esek mestere, Patrascu János (fotónkon a szerző mellett balról) válaszolt a 2016-17. évi kiemelt bajnokság első félévét értékelő kérdéseinkre… – írja honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

– Mik voltak az idei bajnokság legfőbb célkitűzései az U19-es csapatnál?

– Mielőtt konkrétan rátérnék az U-19 -s korosztály őszi versenyidőszakának értékelésére – kezdte rutinosan Patrascu János – néhány fontos gondolat a felkészülési időszakról… Egy 6 hetes felkészülési program keretében kezdtük meg a közös munkát 2016 júliusának közepén az NB III-as bajnokságra. A nyáron jelentős személycserék történtek a csapatunk összetételében. Ezért az egyik fő célként az új és a régi játékosok összekovácsolását, a játékosok képességeinek legjobban megfelelő játékrendszer felépítését határoztuk meg! Másik nagyon fontos alapelvünk az volt, hogy ezek a fiatalok mind fizikálisan, mind taktikailag és technikailag, a felkészülési időszak végére a legoptimálisabb állapotba kerüljenek! Az augusztus első felében a Grosics Gyula Akadémián megtartott egyhetes gyulai edzőtábor is ezt a célt szolgálta, hiszen kiváló körülmények között dolgozhattak játékosaink!

– Konkrétan mik valósultak meg ezekből a célokból idén ősszel és melyek voltak a legjobb eredmények?

– A nemrég befejeződött őszi bajnokság tabellájára ha rátekintünk, a Szeged 2011 U19-es csapatának neve mellett a lejátszott 12 mérkőzésből 7 győzelem, egy döntetlen és 4 vereség szerepel. Ez pillanatnyilag csak az 5. helyet jelentette a tabellán, 43 – 18 -as gólkülönbséggel és 22 bajnoki pont megszerzésével. Sikerült azért legyőznünk a helyi rivális DAFC és az Orosháza csapatait kétszer is, valamint egyszer – egyszer a Mórahalmot, a Méhkeréket és a Makót. Egy igazi vérbeli rangadót játszva a Hódmezővásárhely elleni összecsapás eredményezte idehaza az egyetlen döntetlenünket, ez a színvonalas mérkőzés 1 – 1-re végződött! A soknak tűnő négy vereséget pedig a Mórahalom, a Makó, a Gyulai Thermál és a Békéscsaba ellen szenvedtük el! Az említett csapatok közül a Mórahalom és a Makó elleni vereségek még a szezon elején csúsztak be, akkor még érződött az összeszokottság hiánya… A Békéscsaba elleni idegenbeli meccsen pedig egy utolsó percben kapott góllal kaptunk ki úgy, hogy végig egyenrangú ellenfelei voltunk a hazaiaknak… Legyen mentség még ezekre a mérkőzésekre az is, hogy valójában az egész őszi szezont nagyon komoly kapusgondokkal küzdöttük végig… Az egyetlen kapusunk, Wilhelm Kristóf a szezon közben – iskolai keretek között – hosszabb ideig külföldön tartózkodott! Így ezeken a mérkőzéseken sajnos, mezőnyjátékosnak kellett pótolnia a kapuspozíciót…

-Ennyi probléma után végülis mi adhat okot a bizakodásra?

– Csapatunk fokozatosan, hétről – hétre egyre jobb teljesítményt nyújtva, az utolsó 5 fordulóban már négy mérkőzést is megnyert és a Vásárhely elleni rangadónkon elért döntetlen ugyancsak sikernek számított! Ez köszönhető volt annak is, hogy a játékosok vevők voltak a kemény és fegyelmezett edzésmunkára, amely igazából a szezon végére ért be! A játékosok egyéni teljesítményeiről röviden annyit , hogy a házi gólkirályi pozícióban 8-8 találattal Gyukics Norbert és Vass Attila áll az élen a 7 gólos Vitos Gergő előtt. A legtöbb edzés-látogatottsággal az U17-es Kiss Márkó mellett Márta Martin és a súlyos sérüléséből visszatért Vitos Gergő rendelkezik, de summázva különösen az előbb említett utolsó 5 fordulóban látottak alapján – az egész csapatot szeretném megdicsérni! Főként a csapategység, a csapatszellem, az agresszív, kemény és gyors játék, valamint a taktikai fegyelem terén mutatott fejlődés tekintetében!

– 2017 tavaszára milyen erősítések, változások várhatók az U19-es korosztálynál, s ezek függvényében kell-e módosítani az eredeti elképzeléseket?

– A jövőt illetően szeretnénk néhány játékost – különösképpen még egy kapust! – a téli átigazolási szezonban megszerezni, hogy tovább erősítsük a játékoskeretet. Január 10-én, kedden kezdjük meg a felkészülést a tavaszi szezonra heti négy edzéssel és egy edzőmérkőzéssel. Január második felében pedig egy teremtornát is szervezünk ennek a korosztálynak! Nem mondunk le eredeti célkitűzésünkről sem, vagyis az 1- 3. hely valamelyikének megszerzése, a dobogó elérése igen fontos lenne az U19-es korosztály számára – zárta őszi értékelőjét Patrascu mester, a Stadler FC ill. a Bp. Honvéd egykori NB I-es csapatainak vezetőedzője.

Vitos György

Előző sztori

Labdarúgás: rövid és aktív volt a pihenő Makra Zsolt számára

Következő sztori

Kézilabda: Bartók Csaba lett a HLKC edzője