Közélet

Novák Katalin: a gyed extra bevezetése mérföldkő volt a családtámogatásokban

Novák Katalin: a gyed extra bevezetése mérföldkő volt a családtámogatásokban

2017. január 13., péntek
Novák Katalin: a gyed extra bevezetése mérföldkő volt a családtámogatásokban
novak_katalin_gs

A gyed extra három évvel ezelőtti bevezetése mérföldkő volt a családtámogatásokban - mondta a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin

közölte, a gyed extra bevezetésének évében, 2014-ben 47 ezren, 2015-ben 59 ezren, tavaly pedig már 70 ezren igényelték ezt a támogatási lehetőséget. Az államtitkár úgy fogalmazott, a gyed extra a választás szabadságát nyújtja a kisgyermeket vagy -gyermekeket nevelő családoknak, és emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a polgári kormány állította vissza a hároméves gyest, ami szintén fontos lépés volt a családtámogatásokban. Hangsúlyozta, a cél, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen, és ehhez nyújt segítséget a gyed extra is. Novák Katalin ismertetése szerint a gyed extra támogatja azokat a szülőket, akik úgy döntenek, hogy otthon maradnak gyermekeikkel vagy kisgyermek mellett szeretnének munkát vállalni, illetve azokat a családokat is, amelyekben kis korkülönbséggel születnek a gyermekek, valamint lehetőség van két féléves felsőoktatási jogviszony után is igényelni ezt a támogatást. Elmondta, 2013-hoz képest 2016-ban 32 milliárd forinttal többet költött a kormány a gyes, gyed és csed (csecsemőgondozási díj) támogatásokra. Egyúttal kiemelte, hogy a minimálbér 15 százalékos emelésével még több pénzhez jutnak a családok, hiszen így a gyed havi 23 ezer forinttal emelkedik, a bruttó "plafon" 178 500 forint lesz, ami 84 ezer családnak nyújt segítséget. A hallgatói gyed összege is növekedett jelentős mértékben - mondta - hozzátéve, az alapképzésben részvevők számára havi 11 ezer, mesterképzés és osztatlan képzés esetén pedig havi 22 ezer forint a növekedés. Novák Katalin megemlítette azokat az intézkedéseket, amelyek a gyed extrához hasonlóan segítik a gyermeket nevelő családokat, ezek közé tartozik például a rugalmasabb bölcsődei rendszer, a családi adókedvezmény folyamatosan növekvő mértéke vagy az otthonteremtési támogatás bevezetése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.