Kultúra

Mesél a bécsi erdő - közönségtalálkozó a Somogyiban

Mesél a bécsi erdő - közönségtalálkozó a Somogyiban

2017. január 12., csütörtök
Mesél a bécsi erdő - közönségtalálkozó a Somogyiban
somogyi_konyvtar01kf

Január 19-én, csütörtök 16.30-tól a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasójában tartanak közönségtalálkozót Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című népszínművéhez kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház január 27-i bemutatóját megelőzően.

Résztvevők:

Keszég László

tagozatvezető főrendező, a darab rendezője, valamint

Szabó Gabi

,

Tolnai Hella

és

Sorbán Csaba

, a darab szereplői. Moderátor:

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy azt hihetjük, illúziók nélkül élhetünk. Ez a mi egyetlen illúziónk.”

Ödön von Horváth

Horváth Párizsba menekült a fasizmus elől, ahol az utcán rázuhant egy letört faág. Banalitás és végzet: mintha saját halálát is ő maga írta volna meg. Legnépszerűbb darabjában, a Mesél a bécsi erdőben a babaklinika kirakatában csontvázacska integet. A Kék Duna keringőt játssza egy iskolás kislány. Tanulja még. Az édesbús dallam hol megakad, hol újraindul, hol disszonáns hangok keverednek belé. De a véres hurka „valóságos költemény”, „förszt klassz”. A hentes-vőlegény az anyja temetésére varratott gyászruhában készül az esküvőre. Romantikára, szerelemre vágyó menyasszonya megszökik egy léha fiatalemberrel. A művészi tornáról álmodozó fiatal hölgy nagy árat fizet: a nyárspolgári panoptikum igazi áldozata egy ártatlan szerelemgyerek. Naivak, butuskák, nevetségesek a dráma szereplői, mégis annyira ismerősek, hogy végül arcunkra fagy a mosoly.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.