Egyház

Kivágták a badnjakot - szerb ortodox karácsony Deszken + FOTÓK

Kivágták a badnjakot - szerb ortodox karácsony Deszken + FOTÓK

2017. január 6., péntek
Kivágták a badnjakot - szerb ortodox karácsony Deszken + FOTÓK
szerb_karacsony008kf

A badnjak kivágásával indult meg a szerb karácsony ünneplése Deszken péntek délután, a megváltó születésére a tölgyfaág elégetésével emlékeznek meg.

A deszki Szerb óvoda és iskola előtt indult az ünnepség péntek kora délután, az ekkor kivágot badnjakot 20 órakor gyújtják meg a templomkertben, ahol szervezők rövid műsorral, forralt borral és kaláccsal várják az érdeklődőket. Az ünneplés nem zárul le ennyivel, szombaton tradicionális karácsonyi műsort tekinthet meg a közönség a Deszki Faluházban. Az ortodox hívők a Juliánus-naptár szerint ünneplik a karácsonyt, amely a Gergely-naptár szerint január 7-ére esik. Az ezt megelőző nap kora reggelén minden hívő családfő vág magának és családjának badnjakot, amelyet a pap megszentel. A népszokás szerint a hívők hazaviszik a megszentelt gallyakat és a fa vágásakor keletkezett forgácsot, amelyet 6-án szenteste elégetnek, az ágak tüze és izzó parazsa a melegséget szimbolizálja, és a sötétséget oszlatja el az emberek életéből. A fadarab elégetésekor felcsapó szikrák száma jelzi a házbeliek számára, hogy milyen gazdagságban lesz részük az elkövetkező évben. Régen a badnjakkal fűtöttek be, és ezen főtt meg a karácsony esti vacsora is. Szalmát hoztak be a házba, szétszórták a földön, ez jelképezte a betlehemi jászlat, és apró ajándékokat rejtettek el benne. A gyerekek karácsony éjjelén a szalmán aludtak, amely 3 napig maradt a házban, aztán kivitték az állatok alá. A szobában, emlékeztetőül, csak egy kosár szalma maradt. A karácsony első vendége férfi kell legyen, akire búzát kell szórni, és a vendég össze kell szedje a házigazda által a szoba padlójára dobott diókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.