Kajak-kenu: országos modellként szolgálhat az EDF-Démász Szeged szakmai munkája

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

vizitelep_sajttaj01_gs

Péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót Szegeden Doma Gergő, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója, Hüttner Csaba, frissen kinevezett szövetségi kapitány, valamint Sík Márton, az EDF Démász-Szeged szakmai vezetője.

Doma Gergő január másodikán állt munkába a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatójaként. Ahogy pályázati anyagában leírta, legfontosabb feladatának a sportágban rejlő tudás begyűjtését és a szakmai rendszerek átvilágítását tekinti. Ennek apropóján keresi fel az országban működő kajak-kenu egysületeket és egyik első útja Szegedre vezetett, hogy megbeszélést folytasson az EDF Démász-Szeged szakmai vezetőjével Sík Mártonnal. A megbeszélésen részt vett a frissen kinevezett szövetségi kapitány, Hüttner Csaba is. Ahogy a felek is megerősítették, az első diskurzus nagyon előremutató volt a szakmai munkát illetően és az is bebizonyosodott, hogy a szegedi klubnál olyan munka folyik, amely utánpótlás és felnőtt szinten egyaránt modellként szolgálhat a kajak-kenu egyesületeknek országszerte.

„A magyar kajak-kenu jó úton halad, de mindenekelőtt azokról a benyomásokról szeretnék beszélni, amelyek itt értek engem. Hihetetlenül rendezett, jól kitalált létesítményt látogattam meg. Látszik, hogy gondos gazdái vannak, rend és tisztaság uralkodik, tényleg minden egyes részlet aprólékosan ki van dolgozva annak érdekében, hogy a sportolók megfelelő módon tudjanak felkészülni. Sportágspecifikusan vannak a terek és az edzéslehetőségek is kitalálva, úgyhogy én támogatásomról és elismerésemről biztosítottam a szegedi klubot és a kollégákat” mondta a szövetség szakmai igazgatója a vízitelepen rendezett sajtótájékoztatón.

Hüttner Csaba 2007-ben fejezte be sportolói pályafutását a szegedi egyesület versenyzőjeként, az egykori kenus négyesben négyszeres világbajnok volt, de Európa-bajnoki aranyérmet is nyert, három olimpián volt tartalék, ezt követően pedig a legmagasabb edzői végzettséget szerezte meg. 2008 és 2009 között az MTK kajak-kenu szakosztályának vezetője volt, 2009-től 2013-ig utánpótlás szövetségi kapitányként, majd 2014 és 2016 között a szövetség utánpótlás vezetőedzőjeként dolgozott. Az ő irányítása alatt a tavalyi minszki ifjúsági és U23-as világbajnokságon fantasztikus sikert ért el a magyar válogatott, amely 25 érmet szerzett. Ezúttal már a felnőtt válogatott szövetségi kapitányaként tért vissza Szegedre. „Természetesen nagyon jó érzés ide mindig visszatérni és nagyon jó azt látni, hogy amióta abbahagytam a pályafutásomat mennyit fejlődött a szegedi kajak-kenu, akár az infrastrukturális lehetőségeket, akár a versenyzői létszámot vesszük figyelembe. Olyan innovatív dolgok történnek itt, ami nagyon előremutató a sportág szempontjából, a szegedi egyesület valóban iránymutató pozíciót tölt be az országban. Ezt az elért eredmények is alátámasztják, a világbajnoki címek, az Európa-bajnoki címek, illetve Vajda Attila olimpiai bajnoki címe is. Abban bízok, hogy a továbbiakban is jó lesz az együttműködés a válogatott és az EDF Démász-Szeged között, nagyon szeretnénk ha továbbra is találkozhatnánk a klub versenyzőivel a válogatottnál felnőtt és utánpótlás szinten egyaránt” – tette hozzá a szövetségi kapitány. Hüttner Csabáék megtekintették az uszodában Bodonyai András és Posztos Patrik edzését, de több olyan szegedi versenyző is van, akik most az ország, vagy a világ különböző pontjain edzenek, például Kárász Anna, aki Simon Miklós vezetésével jelenleg Budapesten, illetve Gödön készül. A szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy március elsejével három különböző edzőtáborozási helyszínre utaznak majd a válogatott versenyzői, lesz egy dél-afrikai helyszín Pretoriában, ahová már egy konténer el is indult a felszerelésekkel, itt komolyabb bázist szeretne kiépíteni a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Ezen felül további két európai helyszín, Sevilla és Montebello ad majd otthont a magyar kajakosok és kenusok edzőtáborozásának, ahol a szegedi versenyzők is részt vesznek.

Sík Márton, az EDF Démász-Szeged szakmai vezetője is megerősítette, hogy pozitív és előremutató megbeszélésen vannak túl Doma Gergővel és Hüttner Csabával. „Nagyon sok dolog van még, amit át kell beszélnünk. A klub és a szövetség között mindig is jó volt az együttműködés, erre törekszünk a továbbiakban is. A szövetség egy nagyon nagy apparátussal megerősödve áll a klubok rendelkezésére, nagyon komoly anyagi, szakmai, elméleti vagy bármilyen eszközbeli támogatást biztosítanak. Magasra tettük a lécet, azt kell elsősorban megtervezni most, hogy ezt hogyan fogjuk átugrani. Azt gondolom, hogy a szövetség támogatásával az egyesület kimagaslóan fog teljesíteni a jövőben is és igyekszünk a tőlünk elvárt eredményességet hozni” tette hozzá Sík Márton.

Elhangzott az is, hogy a versenyzők nagy többsége gyakorlatilag valamilyen, vagy teljes szövetségi támogatással edzőtáborozhat majd, a férfi kajakosok Montebelloba fognak utazni, Nádas Bence, Birkás Balázs és az EDF Démász-Szeged két új igazolása Kuli István és Szendi Márk Hűvös Viktor irányításával készül, míg Kárász Anna Simon Miklós irányításával szintén Montebelloba utazik edzőtáborozni, igaz, egy picit más időpontban mint a fiúk. Az utánpótlás vonalból lesznek, akik Dél-Afrikába, Pretoriába utaznak, hiszen a szövetség arra törekszik, hogy összefogja az U23-as versenyzőket. Szóba került a szegedi klub ikonja Vajda Attila is, aki többször elmondta, hogy tervei szerint a májusi, szegedi világkupa lesz az utolsó versenye. „A világkupában a rangsoroló versenyek és az előző év eredményei válogatnak majd. Azt gondolom, hogy ha Attila tényleg itt szeretne búcsúzni az aktív versenyzéstől, akkor természetesen el fog indulni 5000 egyesen ezen a világkupán. Nagyon szeretném ha még versenyezne, hiszen példaképként szolgálhat a fiatalok számára” – zárta a sajtótájékoztatót Hüttner Csaba.

Előző sztori

Elhunyt Vida Ferenc, a Lord együttes alapító basszusgitárosa

Következő sztori

Szegeden az Erasmus+ programról