Gyálaréti megemlékezés a doni hősökről + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megemlekezes_a_doni_aldozatokra_gyalaret13_gs

A Gyálaréti Egyesület szervezésében koszorúzással és történelmi előadással emlékeztek meg a városrész lakói a doni áttörés során elesett több tízezer magyar katonáról. Az eseményen Molnár Lászlóné, a civil szervezet vezetője rövid emlékező beszédet mondott, majd Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja tartott előadást.

A Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület szervezésében emlékeztek meg a városrész lakói a hetvennégy évvel ezelőtti doni áttörés során elesett több tízezer magyar katonáról. A esemény kezdetekor Molnár Lászlóné, a civil szervezet vezetője rövid emlékező beszédet mondott, majd a résztvevők megkoszorúzták a Gyálarét főterén álló kopjafát. Ezt követően Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja (Kereszténydemokrata Néppárt) tartott előadást.

„A második magyar hadsereg katonái hősies módon helytálltak a keleti fronton 1942–43-ban. Amikor a magyar állam haderejének egy jelentős részét a Szovjetunió elleni háborúba vezérelte, Németországgal szembeni szövetségesi kötelességét teljesítette. A náci Németországgal való szövetségnek akkoriban sajnos nem volt alternatívája, s a kényszerpályán mozgó Magyarország a német orientációért súlyos árat fizetett” – jelentette ki a történész. Miklós Péter hangsúlyozta, hogy a hazatérteket a háború után berendezkedő kommunista diktatúra idején – mivel a megszálló szovjetek ellen harcoltak – gyakran megbélyegezték, emlékeikről évtizedekig nem beszélhettek. A történeti kutatások ezzel a témával kapcsolatban az 1970–80-as években indultak meg, s csak a rendszerváltozás után kaptak objektív alapállást.

Az előadást követően Oláh János katonadalokat adott elő citerakísérettel. A megemlékezésen részt vett Nógrádi Tibor, Gyálarét önkormányzati képviselője, a Fidesz szegedi elnöke és Csorba Ágnes, a Kecskési Civilek a Környezetünkért Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Bakondi: új migrációs útvonal van kialakulóban

Default thumbnail
Következő sztori

Szegeden is átmeneti készlethiány van az agyhártyagyulladás elleni védőoltásból

Legutóbbi hasonló cikkek