Közélet

FM: eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

FM: eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2017. január 16., hétfő
FM: eredményesen zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Jelentősen javultak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei tavaly a megelőző évekhez viszonyítva - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a múlt év december 1-31. között lezajlott ellenőrzés-sorozatot

Zsigó Róbert

, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19,3 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. A korábbihoz képest jelentősen csökkentek - a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra - a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságok terén - áll a közleményben. Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek a szakemberek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer belföldi és külföldi élelmiszertételt ellenőriztek. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1529 tételt kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke elérte a 4,9 millió forintot. Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként az ellenőrök. A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával - az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.