Írjon nekünk

Közélet

Fidesz és KDNP: Botka a személyes karrierépítésének rendeli alá Szegedet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

haag_zalan01_gs

Haág Zalán szerint Botka úgy hiszi, a miniszterelnök “útszéli sértegetésével” szerezhet jó pontokat a baloldali szavazóknál, Nógrádi Tibor figyelmezteti, nem tagadhatja le a 2002 és 2010 közötti múltját.

Miniszterelnök-jelölti terveiről és Szeged idei költségvetéséről, fejlesztési elképzeléseiről beszélt a Közéleti Kávéház hagyományos évnyitó estjén csütörtökön Botka László (MSZP) polgármester. A beszédre a kormánypártok részéről a KDNP helyi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán és a Fidesz szegedi elnök-frakcióvezetője, Nógrádi Tibor reagál.

Haág Zalán: Szeged jövője helyett saját karrierjét építi a polgármester

“Szeged lényegesen jelentősebb fejlesztési lehetőségeket kapott, illetve a napokban várható bejelentések szerint kap Orbán Viktor kormányától, mint amiben a baloldali kabinetek idején részesült. A különbség ráadásul az, hogy 2002 és 2010 között Botka László kormánypárti képviselő is volt, mégsem tudott jelentős eredményeket felmutatni” – tette mérlegre a szocialista-liberális, illetve a Fidesz–KDNP-kormányok által Szegedre juttatott fejlesztéseket Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezető. “Több évtizedes álom valósulhat meg például azzal, hogy fedett uszodát kap a város, miközben a szocialisták több milliárdos vagyonvesztéssel játszották magánkézbe a városi fürdőt. De a további sportberuházásokkal és infrastruktúrafejlesztéssel is sokat nyerhet a következő években, évtizedekben Szeged, ami újabb elemekkel bővíti a megyeszékhely lehetőségeit” – tette hozzá a kereszténydemokrata városatya.

Haág Zalán szerint a kormány folyamatosan gesztusokat tesz a polgármester felé, hiszen nem a városvezető pártszínezetét, hanem az itt élők érdekeit nézi – elég csak a tavalyi év végén az önkormányzatnak juttatott rendkívüli, 1,5 milliárd forintra utalni – amire Botka László egy “köszönöm” helyett a miniszterelnök útszéli sértegetésével válaszol. Azt gondolja ugyanis, ezzel szerezhet jó pontokat országszerte a baloldali szavazótábornál. “A probléma az, hogy a saját személyes karrierépítésének rendeli alá Szeged és a szegediek érdekeit. De ő nem ezt ígérte 2014-es megválasztásakor, és a saját választói többsége sem ezért szavazott rá. Tegnapi ‘évértékelésekor’ Lázár Jánosra és Kósa Lajosra, két sikeres korábbi polgármesterre hivatkozott, amikor azt mondta: ha nekik szabad országos politikai szerepet vállalniuk, akkor neki miért nem? Nem látja vagy nem akarja látni a különbséget: az említett fideszes politikusok polgármesterként mindig a saját városukat tették az első helyre, annak az érdekeit nézték. És amikor országos feladatra kaptak felkérést, átadták polgármesteri helyüket más, hasonlóan lokálpatrióta vezetőknek. Botka László azonban ‘önjelölt’ országos karrierpolitikusként is ragaszkodik a polgármesteri székhez, mivel az itteni humán és anyagi erőforrásokat is saját személyes céljai szolgálatába kívánja állítani. A város érdekeivel ellentétes módon a szegediek pénzén kampányol majd Budapesten ahelyett, hogy polgármesteri feladatait ellátva dolgozna a helyi országgyűlési és önkormányzati képviselőkkel együttműködésben a szegediek jólétéért, a város jövőjéért” – fogalmazott a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője.

Nógrádi Tibor: Botka erőlködése egyre izzadságszagúbb

haag_nogradi_sajttaj03

A Fidesz szegedi elnök-frakcióvezetője így úgy látta, semmi váratlan, szokatlan és meglepő nem volt Botka László Közéleti Kávéházi estjében. “A szocialista politikus beszéde tele volt a tőle megszokott üres frázisokkal és politikai demagógiával. Érezhetően megkísérelte valamennyire visszafogni az arcátlan stílusát, ám Orbán Viktor szegedi látogatása és a tervezett helyi sportberuházások kapcsán kimutatta a foga fehérjét. Ez az évértékelőnek vagy évnyitónak álcázott kampányszereplés is egyértelműen bebizonyította, amit a szegedi Fidesz hossz idő óta mond: Botka Lászlónak a nagypolitikai ambíciói és a szocialista párt érdekei sokkal fontosabbak Szeged városánál. Azzal együtt, hogy megítélésünk szerint az országos színtéren hamis illúziókat kerget, felháborító, hogy figyelmen kívül hagyja a gazdaságpolitikai tényeket és mutatókat, melyek egyértelműen arról tanúskodnak, hogy Magyarország erősödik, gazdasága bővül, a lakossága jobban él, mint korábban, például 2002 és 2010 között, mikor a balliberálisok kormányoztak. Botka László pedig – hiába is próbálja most tagadni vagy szépíteni – Gyurcsány Ferenccel együtt, vele szövetségben meghatározó alakja és szereplője volt annak a korszaknak. Így aztán izzadságszagú erőlködése, amellyel mindenből politikai tőkét akar kovácsolni, egyre kínosabb és sikertelenebb” – értékelt Nógrádi Tibor.

(Még a délelőtt folyamán további pártok és civil szervezetek reakcióival is jelentkezünk.)

Balhé

Újabb szegedi vezető bírót vádol elfogultsággal a PS

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ez a közismert bíró ítélte el a Fidelitast is az elhíresült börtönválogatottas plakát miatt. Nem sokkal később jogerős, elmarasztaló ítélet született a városvezetőkkel szemben. A férfi ex-felesége önkormányzati cégeknek dolgozik, a bíró mégis csak egy esetben jelentett összeférhetetlenséget, a többiben, ahol önkormányzati cégek vettek részt, nem – állítja a lap. Ez már a sokadik szegedi […]

Tovább olvasom

Közélet

Surján László mond beszédet Szegeden, a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ismét közös szervezésű programmal emlékezik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára.

Tovább olvasom

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Aktuál