A fél országban figyelmeztetés van érvényben, megérkezett a csontig hatoló hideg

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fagy_hideg_tel_zimanko

Az extrém hideg idő miatt továbbra is a fél országban figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében akár mínusz 20 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, ezért ott másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A fővárosban és Pest, valamint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hideg a miatt.

Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 6 fok között valószínű, (Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). A meteorológiai szolgálat azt írta: a hőmérséklet napközben mindenütt mínusz 15 fok fölé emelkedik, de az előttünk álló éjszaka a Dunától keletre ismét egyre többfelé éri el a minimum a mínusz 15 fokot. Az Északi-középhegység szélvédett, illetve hóval borított területein ennél is hidegebb várható, ott mínusz 20 fok alatti értékek is lehetnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyenge hófúvásra is figyelmeztetnek, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében továbbra is a viharos szél veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Az OMSZ jelezte: a Dunántúl nyugati felén (elsősorban az Alpokalján, a Bakonyban és a Balaton térségében) kora délutánig még lehetnek 70 kilométer/óra körüli széllökések, majd a nap második felében mindenütt jelentősen csillapodik a légmozgás.

A kormány mindent megtesz azért, hogy senkinek se kelljen az utcán éjszakáznia – erről beszélt a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár pénteken – írja a hirado.hu. Czibere Károly hozzátette: országszerte több mint 11 ezer férőhely áll a hajléktalanok rendelkezésére, ami még a leghidegebb éjszakákon is elegendő lesz.

Közzétette az elérhető melegedőhelyek listáját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Ezeket akkor üzemelik be, ha – például – sérül a távhőszolgáltatás vagy az elektromos hálózat, és az áramkimaradás miatt többen nem tudnak fűteni. Ilyenkor a település polgármestere vagy a védelmi bizottság intézkedik a melegedőhely megnyitásáról.

Előző sztori

Amerikai futball: mondd, te kit választanál?

Default thumbnail
Következő sztori

Melegedőhelyeken várja a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet

Legutóbbi hasonló cikkek