Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Egyetem

A Csongrád megyei középiskolások 88 százaléka szívesen lenne cserediák külföldön

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tanulas_egyetem_vallalkozo_uzlet

A Csongrád megyei középiskolások 88 százaléka szívesen lenne cserediák külföldön. A 3 legjellemzőbb motivációs tényező a megyei diákok számára a nyelvtanulás, a kaland és a külföldi ismerősök szerzése.

A Csongrád megyei középiskolások többsége, 71 százaléka Észak-Amerikában lenne cserediák, míg 16 százaléka európai országba, 13 százaléka pedig Ázsiába menne szívesen – többek között ezek derültek ki a nemzetközi diákcsere programokat szervező, nonprofit American Field Service (AFS) online felméréséből.

A Csongrád megyei középiskolások 2017. február 28-ig jelentkezhetnek a világ egyik legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az AFS idén szeptemberben induló csereprogramjaira. A diákok öt kontinens mintegy 40 országa közül választhatják ki azt az úti célt, ahol a 2017/2018-as tanévben fognak önkéntes befogadó családoknál élni és helyi iskolákban tanulni. Szegedről 5 kiutazóra már biztosan számít az AFS, ők Chilében, Finnországban, Dominikán, és az USA-ban töltik majd csereévüket.

A megyei diákok többsége a nyelvtanulás miatt lenne cserediák, de a kaland sem utolsó

Az AFS a közelmúltban egy online kérdőívvel mérte fel országszerte a középiskolások cserediákprogramokkal kapcsolatos vágyait. Az országos adatokból az derült ki, hogy a 14-19 éves fiatalok 92,9 százaléka szívesen részt venne egy külföldi diákcsere programban. Csongrád megyében is hasonló az arány: a fiatalok 88 százaléka szívesen menne külföldre tanulni.

A felmérésben részt vevő fiatalok több mint egyharmada (36,4 százalék) a nyelvtanulásért, egynegyede (25,4 százalék) a kalandért, 16,1 százaléka pedig a kultúrák találkozásából adódó élményekért szeretne cserediák lenni külföldön. A Csongrád megyei válaszadók lehetséges kiutazásuk fő motívumaiként ugyancsak a nyelvtanulást és a kalandot jelölték meg, a megyei középiskolások azonban harmadik helyre a külföldi ismerősök szerzését ikszelték be (14,3 százalék).

Főként Észak-Amerikába, s rövidebb időre mennének a megyei diákok

Az országos felmérésben megkérdezett diákok körében a hosszabb, 6-12 hónapos diákcsereprogram lenne a népszerűbb: 39,8 százalékuk ezt választaná, szemben a Csongrád megyei középiskolásokkal, akiknek legtöbbje (57 százalék) a 3-6 hónapos kint tartózkodást preferálná, és mindössze 28,6 százalékuk utazna el fél évnél hosszabb programra cserediákként.

Arra a kérdésre, hogy „Legszívesebben melyik kontinensen élnél cserediákként?” az országos válaszadók 38,1 százaléka Európát, 27,1 százaléka Észak-Amerikát, 13,6 százaléka pedig Ausztráliát jelölte meg. Ázsiába a válaszadók 11,9 százaléka vágyik. 9,3 százalék pedig Dél-Amerikába menne. A Csongrád megyei megkérdezettek ezzel szemben főként Észak-Amerikába mennének: 71 százalékuk a tengerentúlon szeretne cserediák lenni. Csupán 16 százalék tanulna európai országban, s 13 százalék Ázsiában.

A felmérés Csongrád megyei válaszadói számára külföldön tartózkodásuk során a két legjelentősebb kihívást az otthoni barátok és a család hiánya (57,1 százalék), illetve a nyelvi korlátok (28,6 százalék) jelentenék.

Február 28-ig lehet jelentkezni cserediáknak

Az idén augusztusban induló egy tanéves, illetve hat- vagy háromhónapos külföldi diákcsere-programokra február végéig jelentkezhetnek a megyei diákok. Az érdeklődők az AFS budapesti irodájától, megyei önkénteseitől vagy a www.afs.hu weboldalon szerezhetnek további információkat. A kiutazás ára a program hosszától és a célországtól függően 1 és 3,3 millió forint között alakul. Azonban minden évben vannak olyan célországok, ahová a szervezet kedvezményes helyeket is meghirdet. Az AFS emellett ösztöndíjprogramot is működtet, amelynek keretében díjkedvezményre lehet pályázni pénzügyi rászorultság, valamint az AFS-ben végzett önkéntes múlt alapján. E kettős feltétel alapján akár 90 százalékos díjkedvezmény is kapható.

Szeged kiemelkedő körzet az AFS szervezetén belül

Az AFS Magyarország 19 hazai körzetén belül Szeged nagyon sikeres: 2016-ban az év körzete címet is elnyerte. A város önkéntesei kiemelkedően aktívak, így a körzet sok diákot fogad és minden évben többen is kiutaznak a városból AFS-csereprogramra. Ebben a tanévben például a körzetből az AFS szervezésében egy diák tanul az Amerikai Egyesült Államokban, egy másik középiskolás pedig Németországban él, míg Szegeden olasz, japán, argentin, mexikói, indonéz és thai diákok ismerkednek hazánk kultúrájával.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2014-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Az AFS-t az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hozták létre 1914-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtése érdekében. Az AFS által kínált csereprogramok nem csupán külföldi nyelvtanfolyamok, hanem az interkulturális tanulás lehetőségét biztosítják a diákok számára, akik megismerik más népek szokásait, viselkedését, kultúráját és értékeit, így nyitottabbá, érdeklődőbbé és elfogadóbbá válnak.

Egészség

Még nem tudni, hogy lesz-e ponthúzó parti Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni.

Tovább olvasom

Egészség

Teljes radiológiai eszközparkkal bővül a Szegedi Tudományegyetem

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

4,8 milliárdos kormányzati támogatásból.

Tovább olvasom

Egyetem

Jótékonysági mosolymaszk-kampányt indít a Vöröskereszt megyei szervezete

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Rendeljünk védőeszközt a szervezet Tű, Cérna, Szeretet Varrodájától.

Tovább olvasom

Aktuál