Közélet

Vásárhelyi parancsnok a magyar-román közös zászlóaljnál

Vásárhelyi parancsnok a magyar-román közös zászlóaljnál

2016. december 17., szombat
Vásárhelyi parancsnok a magyar-román közös zászlóaljnál
16-12-15_hunrou_005

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását tartották Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői december 12. és 13. között Aradon, egy munkaértekezleten folytatták - az elmúlt időszak tapasztalatainak beépítésével - a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását. A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást

Schleisz Ferenc

őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj megbízott parancsnoka átvette

Claudiu Topor

alezredestől, a 191. “Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnokától. Az ünnepségen részt vettek

Ruszin Romulusz

dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, és

Iulian Berdilă

ezredes, a 81. “General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnoka mellett Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat vezetői. A két dandárparancsnok egyöntetűen hangsúlyozta, hogy a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt a zászlóalj katonái többször bizonyították: képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni, amely igazán egy közös missziós feladatban teljesedhetne ki. A december 15.-én Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepélyes parancsnoki beosztás átadás-átvételén a nemzeti himnuszok elhangzása után ismertették a megállapodás alapjait: a közös parancsnokságból álló zászlóalj azonos erősségű haderőkkel és alegységekkel működik közre békefenntartó-, humanitárius feladat vagy közös gyakorlat esetén.

Lippai Péter

ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdilă ezredes beszédükben emlékeztek meg a közel húsz éves magyar - román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a Magyar - Román Közös Békefenntartó Zászlóalj. Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: “A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja.” A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20.-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.