Újabb csokibotrányba keveredett Horvátország, most Szlovéniával

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb csokibotrányba keveredett Horvátország, Szerbia után most Szlovéniával.

Nemrég Zágráb és Belgrád között folyt nyilatkozatháború azért, mert Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő egy óvodai látogatás alkalmával Szerbiában gyártott csokoládét osztogatott dubrovniki gyerekeknek.

Miután az egyik szülő elégedetlenségének adott hangot Facebook oldalán, amiért szerb csokoládé is volt az államfő ajándékcsomagjában, Grabar-Kitarovic azonnal bocsánatot kért az érintettektől és megígérte, hogy horvát termékre cserélik a szerb édességet.

Egy Horvátországban gyártott csokoládé miatt most viszont a ljubljanai horvát nagykövetnek kellett magyarázkodnia.

Vesna Terzic nagykövet szlovén kormányhivatali dolgozóknak küldött olyan karácsonyi ajándékcsomagot, amelyben a Kras horvát édességgyár egyik bonbonja is benne volt és amelynek dobozán Horvátország térképe látható. A térképen ugyanakkor jól láthatóan be van rajzolva a határvonal a Pirani-öböl felezővonalánál, és az áll rajta, hogy Üdvözlet Horvátországból!

Szlovénia és Horvátország között 1991-ben – a két ország Jugoszláviától való függetlenedése után – tört ki határvita, amely egyebek mellett a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalja.

A problémát az okozza, hogy a szlovénok csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél viszont ragaszkodik hozzá, hogy a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, ez pedig lehetetlenné teszi Szlovénia önálló kijutását a tengerre.

A két ország 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz, a határvita miatt Szlovénia többször is hátráltatta Horvátország európai uniós csatlakozási tárgyalásait. Zágráb nemrég egyoldalún elállt az ügy döntőbírósági rendezésétől, mert Szlovénia lobbizott a nemzetközi bíróságon a számára pozitív döntésért. Ljubljana viszont folytatni akarja a döntőbírósági eljárást.

A szlovén külügyminisztérium hivatalos közleménye szerint az állami alkalmazottak azért küldték vissza a bonbonokat a horvát külképviseletnek, mert a horvát-szlovén határ több szakasza is vitatott még.

A Dnevnik című ljubljanai napilap arról írt: Szlovénia provokációnak vette az ajándékot, a bonbonokat pedig I Feel Slovenia feliratú ajándéktáskában küldték vissza a horvát nagykövetnek.

A horvát külképviselet vezetője a Vecernji List című horvát napilapnak szerdán úgy nyilatkozott: személyesen választotta a csokoládét, és csak jókívánságait akarta kifejezni, semmilyen provokációról nincs szó.

Előző sztori

Szegedi beruházásdömping: hatezer fős aréna és munkacsarnok épülhet a Felső Tisza-parton

Következő sztori

Labdarúgás: a huszonötödik Pedagógus Kupát rendezik meg januárban