Közélet

Új nyugdíjszámítást és áfacsökkentést szorgalmaz az MSZP

Új nyugdíjszámítást és áfacsökkentést szorgalmaz az MSZP

2016. december 4., vasárnap
Új nyugdíjszámítást és áfacsökkentést szorgalmaz az MSZP

Az MSZP szerint új nyugdíjszámításra, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, és a lakossági energiaárak normalizálására van szükség.

Gúr Nándor

, az MSZP alelnöke vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az "urizáló fideszes elit" inkább fosztogat, mint osztogat: a munkavállalókra és a munkaadókra adó- és járulékterhet zúdítottak, a nyugdíjemelés nem követi a gazdasági teljesítményt, és az alapvető élelmiszerek áfáját sem csökkentette érdemben a kormány. A MSZP álláspontja szerint a minimálbér nettó összege nem lehet kevesebb, mint 100 ezer forint, és úgy kell megváltoztatni a nyugdíjszámítás rendszerét, hogy ne csak az infláció, hanem a gazdasági növekedés alapján is történjen a számítás. Az energiaáraknál se kelljen többet fizetnie a lakosságnak, mint amennyibe az ténylegesen kerül, és az összes alapvető élelmiszer áfáját csökkenteni kell - sorolta Gúr Nándor. Jelezte, az általa benyújtott országgyűlési határozati javaslat lehetővé tenné a férfiak nyugdíjba vonulását 41 év szolgálati idő után. Ha a Fidesz nem képes és hajlandó ezekben az ügyekben lépni, akkor az MSZP 2018 után meg fogja tenni - jelentette ki Gúr Nándor. A nyugdíjasoknak juttatandó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványról kérdésre a szocialista politikus azt mondta, ezen a téren káosz és fejetlenség uralkodik a kormányban. Szerinte sokkal költségesebb módon fog az emberekhez eljutni az utalvány, mintha a Magyar Postára bízták volna a kézbesítést és tisztességtelen ilyen feladatot és felelősséget bízni a kormányhivatalnokokra. Nem szolidáris az intézkedés, mert az is megkapja a 10 ezer forintos utalványt, akinek magas nyugdíja van - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.