Bulvár

Tizennégy évre ítélték az 1998-as domaszéki taxisgyilkosság elkövetőjét

Tizennégy évre ítélték az 1998-as domaszéki taxisgyilkosság elkövetőjét

2016. december 8., csütörtök
Tizennégy évre ítélték az 1998-as domaszéki taxisgyilkosság elkövetőjét
Életfogytiglanra ítélték az 1998-as domaszéki taxisgyilkoss

Tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki 1998-ban brutálisan meggyilkolt egy helybeli taxisofőrt.

A bíróság a vádlottat, akit több mint tizenhat évvel az eset után fogtak el, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A táblabíróság döntésével jelentősen enyhítette a most negyvenéves

Tóth Rolandra

első fokon kiszabott életfogytig tartó büntetést. A Szegedi Törvényszék a férfira az elkövetéskor hatályos jogszabályok alapján legsúlyosabb - a feltételes szabadságot harminc évet követően lehetővé tevő - büntetést szabta ki. A jogerős döntés alapján a vádlott a 14 éves fegyházbüntetés négyötödének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A vádlott 1998. szeptember 15-én az akkor még fiatalkorú barátnőjével érkezett Szegedre, hogy továbbmenjenek a férfi szüleihez, akikről annyit tudtak, hogy Domaszék mellett egy tanyán élnek. De már túl késő volt, így csak taxival folytathatták volna útjukat, amire viszont a vádlottnak nem volt elég pénze. A férfi elhatározta, hogy akár a sofőr élete árán is megszerzi a taxis pénzét, miután őket Domaszékre vitte. A férfi megalkudott a későbbi sértettel a tarifáról, és elindultak a Szeged melletti faluba. A lány elöl, a sofőr mellett, a vádlott hátul ült. A község mellett letértek egy földútra, ahol a férfi elővett egy kalapácsot és azzal fejen ütötte a sofőrt, aki védekezni próbált. A vádlott folytatta a taxis bántalmazását, majd kihúzta a sértettet a gépkocsi elé, és ott tovább ütötte, közben leköpte, szidalmazta és azt kérdezte: "Miért nem halsz már meg?". Az ütlegelést egészen addig folytatta, amíg a férfi életjeleket mutatott. A szakértői vélemény szerint a sértett fejét legalább 22 - de feltehetően jóval több - ütés érte, a vádlott három testhelyzetben is bántalmazta áldozatát, lényegében összetörte a koponyáját. Azt követően átkutatta a taxis ruházatát, magához vette az aznapi bevételt - mintegy négyezer forintot - és a sértett mobiltelefonját, majd a holttestet elrejtette a kukoricásba. A maradványokat több héttel később aratók találták meg. A vádlott és barátnője beült a taxiba és elhajtott, egészen Bonyhádig jutottak, ahol az autóból kifogyott a benzin. Ezután busszal Budapestre mentek, ahol a mobiltelefon eldobását követően a pénzt elköltötték. A lány nem tudott arról, hogy a vádlott bűncselekményt tervez, abban nem is vett részt. Hosszú éveken át tartó együttélés után, azt követően tett vallomást tavaly a rendőrségen, hogy a vádlott többször bántalmazta, és megfenyegette. A nyomozási bíró ezután bocsátott ki európai elfogatóparancsot a férfit ellen, akit tavaly április 23-án vettek őrizetbe Németországban. A vádlott - akit két, csuklyát viselő fegyőr vezetett elő a tárgyalásra - az utolsó szó jogán beismerte, hogy háromszor megütötte a taxist, de azt állította, nem volt szándéka megölni a férfit.

Mezőlaki Erik

tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy a bűncselekmény óta hosszú idő telt el. Az elkövetéskor - az akkori jogszabályoknak megfelelően - jóval enyhébb volt a bírói gyakorlat is, így a táblabíróság aránytalannak látta az életfogytiglani büntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.