Közélet

Sorrendbe állították a legnagyobb Csongrád megyei vállalkozásokat

Sorrendbe állították a legnagyobb Csongrád megyei vállalkozásokat

2016. december 9., péntek
Sorrendbe állították a legnagyobb Csongrád megyei vállalkozásokat
top100_kiadvany004kf

Kiadták az első Csongrád megyei TOP 100 kiadványt, melyben nyomon követhető a megye gazdasági teljesítménye, többek között a legnagyobb vállalkozások nettó árbevétele. Utóbbi alapján az első három helyen szegedi cégek állnak, így az ENKSZ, az EDF DÉMÁSZ és a Pick Szeged Zrt. A kiadványt a megyei kereskedelmi és iparkamarában mutatták be pénteken.

Nemesi Pál

, az iparkamara elnöke a Csongrád megye gazdasága TOP 100 kiadvány összeállításával kapcsolatban elmondta, hasonló tematikát követtek, mint a dél-alföldi adatok ismertetése során, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem régiós eredményeket, hanem kizárólag megyei vállalkozások statisztikáit tartalmaz a több mint 70 oldalas füzet. A kiadvány a megye gazdaságának főbb jellemzőit, elsősorban a TOP 100-as listára felkerült cégeit, a képzés, utánpótlás és foglalkoztatási mutatóit foglalja össze. Egyes adatok esetében régiós összehasonlítást is alkalmaztak. Az elnök hangsúlyozta, az összeállításban szerepet vállalt a NAV Csongrád megyei igazgatósága, a KSH Szegedi Főosztálya, valamint az Enterprise Europe Network helyi irodája is azzal a céllal, hogy olyan adatsorral szolgáljanak, amely első kézből ad pontos információkat a megye gazdasági adottságairól. Nemesi szerint az információkból a helyi vállalkozók visszaigazolást kaphatnak arról, megfelelő stratégiai döntésekkel reagáltak-e a közelmúlt piaci változásaira. A TOP 100-as listára 2,2 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel lehetett felkerülni. A megye árbevételének közel 60 százalékát ezek a vállalkozások adják, nekik köszönhető az árbevétel-növekedés és az export árbevétel bővülés is; a TOP 100 vállalkozások a megye exportjának 80 százalékát adják. A 2015-évi nettó árbevételük alapján az első három helyen szegedi vállalkozások állnak: az ENKSZ az első, az EDF DÉMÁSZ Zrt. a második, míg a Pick Szeged Zrt. a harmadik helyen áll. Őket követi szorosan a makói ContiTech Fulid Automotive Hungária Kft. és a Hansa-Kontakt Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.