Közélet

Romániai választások: feljelentést tesz az RMDSZ SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt

Romániai választások: feljelentést tesz az RMDSZ SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt

2016. december 11., vasárnap
Romániai választások: feljelentést tesz az RMDSZ SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt

Feljelentést tesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ismeretlen tettes ellen a rendőrségen a választások napján SMS-ben terjedő magyarellenes üzenetek miatt - mondta az MTI-nek Kovács Péter, a szövetség ügyvezető elnöke.

A szövetség vasárnap közleményben számolt be arról, hogy több megyében is olyan SMS-eket küldözgetnek a választópolgároknak, amelyek arra buzdítják a román szavazókat, hogy járuljanak minél nagyobb számban az urnákhoz azért, hogy kiszorítsák a magyarokat a parlamentből. A Tepes gárdája (Vlad Tepes középkori havasalföldi fejedelem) nevében írt üzenetek arra buzdítják a választókat, hogy szavazzanak a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Pártra (PRU).

Kovács Péter

elmondta, az RMDSZ jogászai dolgoznak a feljelentés szövegén. Hozzátette: azt kifogásolják, hogy az üzenet küldői megsértették a kampánycsendet és a nacionalista uszítás eszközét használták. A romániai központi választási iroda által közölt adatok szerint 14 óráig a választók 20,2 százaléka voksolt. Az RMDSZ hírlevele Barna Gergő szociológust idézte, aki szerint az időarányos részvételi arány nagyjából megfelel a négy évvel és a nyolc évvel ezelőttinek. A szociológus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az erdélyi szavazási hajlandóság továbbra is elmarad az országos átlagtól. Becslése szerint az erdélyi magyarok szavazókedve a déli órákban jó irányba mozdult el, de a magyarok választási részvétele 14 órakor így is 1,1 százalékkal elmaradt az országos átlagtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.