Pásztor István: újra kell építeni a vajdasági magyar közösséget

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

pasztoristvan_mti_kzg

Újra kell építeni a vajdasági magyar közösséget, meg kell szilárdítani az identitását és gazdasági helyzetét – hangsúlyozta évértékelő beszédében a jövő terveire utalva Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke a szabadkai Pannon RTV hétfői beszámolója szerint.

Pásztor István szerint közösen, közös erővel, egymásba kapaszkodva kell újraépíteni a közösséget és megszilárdítani a bizalmat, a széthúzás ugyanis nem visz előre.

A VMSZ 2016-ban is megőrizte politikai befolyását – szögezte le a politikus arra utalva, hogy pártja a tavaszi előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokon is jól szerepelt, és megtartotta érdekképviseleti pozícióit.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a magyar kormánynak köszönhetően soha nem látott lehetőségek állnak a vajdasági magyarság rendelkezésére, és ezek a Vajdaság és Szerbia fejlődését is egyaránt szolgálják.

A magyar kormány segítségével a vajdasági magyar közösség gazdaságilag is megszilárdult – húzta alá. Mint mondta: a vajdasági gazdaságélénkítési program keretében a jövő évben mintegy százmillió eurós hitelkeret, valamint több mint ötvenmillió euró értékű vissza nem térítendő támogatás áll a vajdaságiak rendelkezésére.

A támogatás egy középtávú, ötéves fejlesztési tervre vonatkozik, a programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, a turizmusra, valamint a kis-és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezik, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, illetve visszafordítása.

Előző sztori

Átalakul a légiközlekedés felügyelete

Következő sztori

Keddi programajánló: Dollár Boys, Geometro