Írjon nekünk

Egyetem

Meet the scientist Szegeden is – különleges kísérletek és előadás a Kiss Ferenc Szakképzőben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

meet_the_scientist016kf

Szegedre érkezett a Meet the scientist, azaz Találkozz tudósokkal program. A Kiss Ferenc iskolában az SZTE docensének előadásából kiderült, hogy mi is az a régészeti geológia, majd látványos kísérletekbe működhettek közre a diákok. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke a projekt kapcsán azt hangsúlyozta, a természettudományok népszerűsítése a hazánkban évek óta tapasztalható szakemberhiány miatt bír nagy jelentőséggel.

„A Meet the scientist azt a tévhitet is szeretné eloszlatni, hogy ahhoz, hogy valaki kutatónak nevezhesse magát, a Mikulásra kell hasonlítania és hosszú ősz szakálla kell, hogy legyen. Nem ez teszi a kutatót, hanem az, hogy adott esetben fiatal kora óta érdeklődik valamely tudományág iránt. Az is célja a programnak, hogy megmutassa, hogy a tudomány igenis érdekes” – jegyezte meg a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola diákjainak Szabó Gábor rektor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Hozzátette, a fizika nem az Ohm-törvényről szól, egyetlen olyan fontos képlet sincs a fizikában, amit mindenkinek tudnia kellene, a MISZ elnöke szerint az egyetlen dolog, amit érdemes lenne mindenkinek ismernie, az az, hogy miként is működik a fizikai gondolkodásmód.

A MISZ céljairól szólva kitért arra is, hogy a természettudományok népszerűsítésével próbálnak gondoskodni arról a szakember-utánpótlásról, ami évek óta kimutatható módon hiányzik Magyarországon. „Ismert, hogy a gazdasági fejlődés gátjává válik az hazánkban, hogy nincs megfelelő számú kreatív kutató, akik innovációra vállalkozó vállalatoknál ilyen tevékenységen folytatna” – jegyezte meg. A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok budapesti Nagykövetsége támogatásával, 2010-ben útjára indult Meet the scientist program közvetlen hatása jelenleg nem mutatható ki, ám Szabó Gábor szerint bizakodásra adhat okot, hogy a természettudományos tanárszakok iránt megnőtt az érdeklődés, ami a rektor reményei szerint egy tendencia, nem pedig egy kisebb kilengés a statisztikában. „Mindenki fizikusnak születik, csak sokan később megkomolyodnak” – jegyezte meg a MISZ elnöke, aki szerint nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek érdeklődésének felkeltését a természettudományok iránt, vagyis inkább a mindenkiben meglévő természetes kíváncsiságot fenntartására érdemes törekedni. Az érdeklődés azonban sok gyerekből egyszerűen kihal, amikor a tananyaggal találja magát szemben és nem azzal, ami érdekes. Szabó Gábor ezért is tartja fontosnak, hogy a program keretében látványos kísérleteket is tartanak, ezúttal Zsiros László Róbert, a Szertár alapítója bizonyította be a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola diákjainak, hogy a tudomány sokszor vicces és érdekes is lehet. A program részeként egy korábbi Fulbright-ösztöndíjas, Náfrádi Katalin, a Szegedi Tudományegyetem, TTIK, Földtani és Őslénytani Tanszék egyetemi adjunktusa tartott előadást Erdőfejlődés rekonstrukció régészeti geológiai módszerekkel címmel, melyből kiderült, hogy mi is az a régészeti geológia, illetve betekintést nyerhettek a diákok a terepi és laboratóriumi munkába is.

A rendezvényen Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság elnöki tisztét betöltő Kozma József arról beszélt, hogy a mai iskolás korosztály van a legjobb helyzetben, nekik van ugyanis a legnagyobb esélyük arra, hogy igazi tudáshoz jussanak, amelyet a későbbiekben a saját életükben és mások életének jobbá tétele során értelmes hatalomként tudnak gyakorolni. Kiemelte, Szeged és környéke több lehetőséget és esélyt teremt mindenkinek arra, hogy tudáshoz jusson, olyanhoz, amely praktikus és elősegíti az adott személy boldogulását.

Csepregi Imre, a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola gyakorlati oktatásvezetője portálunknak elmondta, képzési profiljukhoz illeszkednek a természettudományok, ezért örömmel fogadták, hogy a MISZ és az SZTE kiválasztotta az intézményt a Meet the Scientist programra. Kitért arra is, hogy két kilencedik osztályt tudnak indítani, és az a tapasztalatuk, hogy a különböző iskolatípusokból érkező diákok tudásszintje között bizony vannak különbségek, éppen ezért felzárkóztatással és intenzív tehetséggondozással is foglalkoznak.

A hat évvel ezelőtt útjára indított Meet the scientist program idén összesen négy középiskolában folytatódik, egy budapesti és egy székesfehérvári iskola mellett két Csongrád megyei iskola veszt részt a projektben, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola és a csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium.

Egyetem

Új honlapot épít az SZTE Alma Mater

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az oldal közösséggé szervezi a szegedi felsőoktatási intézmények egykori és mai hallgatóit, dolgozóit.

Tovább olvasom

Egészség

Újszülött babákon segít a szegedi Korábban Érkeztem Alapítvány felajánlása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sav-bázis mérő berendezést bérelnek a gyermekklinika megsegítésére.

Tovább olvasom

Egyetem

A digitális oktatás tudnivalóiról tájékoztat az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Klebelsberg Könyvtár online is elérhető.

Tovább olvasom

Aktuál