Közélet

Legyünk felelős ajándékozók, ne adjunk élő állatot karácsonyra!

Legyünk felelős ajándékozók, ne adjunk élő állatot karácsonyra!

2016. december 1., csütörtök
Legyünk felelős ajándékozók, ne adjunk élő állatot karácsonyra!
karacsonyi_ajandek_kutya

Jönnek az ünnepek, és mindenki gondolkozik, vajon mivel lepje meg szeretteit, ismerőseit, barátait. A legkülönbözőbb ajándékok jutnak eszünkbe, és sokaknak az élő állat tűnik a legjobb karácsonyi meglepetésnek. A gyerekek karácsonyi listáján is előkelő helyen szerepel egy kutya vagy egy cica. És nincs is bájosabb egy kölyökkutyánál, kedvesebb egy tündéri kiscicánál. De az állat nem játékszer! - hívja fel a figyelmet a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete.

Sokan nem gondolják végig ilyenkor, hogy mivel jár a felelős állattartás, ezért az ünnepek elmúltával tömegesen kerülnek az ajándékba szánt kutyák, cicák és más állatok menhelyekre vagy épp az utcára! Való igaz, hogy eleinte mindenkit levesznek a lábukról a kis kedvencek. De biztosan ott lesz az öröm az arcokon, amikor a kiskutya szétrágja az elől hagyott cipőt? Vagy mikor a még nem alomra szokott kiscica a nappali közepén végzi a dolgát? Esetleg az ünnepek elmúltával visszamegy dolgozni az újdonsült gazdi, és a kutyus unatkozik egész nap egyedül, ugat, nyüszít, és a szomszédok feljelentik a zaj miatt? Vagy síelni menne karácsony után, és nincs, aki etesse abban az egy hétben a kiscicát? Tudja állni a nem kevés állatorvosi költséget a törvényi előírások teljesítéséhez, vagy megbetegedés esetén? Egy kutya 10-15, egy macska 12-17, sőt akár 20 évig is élhet! Az állatokat egész életén át kell, hogy etessük, oltassuk, gyógyíttassuk, gondozzuk. Vállalnunk kell az ivartalanítását vagy a szaporulatot gondozni. Ez időt, pénzt, és odafigyelést igényel!

Legyünk felelős állattartók! Legyünk felelős ajándékozók!

"Ne ajándékozzunk meggondolatlanul állatot karácsonyra, csak ha tényleg komolyan gondoljuk, hogy egész életén át gondoskodunk róla, vagy tudjuk, a megajándékozott vágyik állatra és felelős gazdája lesz!" - hangsúlyozta a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.