Kézilabda: többet várhattunk a női válogatottól az Eb-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

magyar_orosz_mksz_kovacs_aniko

Negatív szempontból írt történelmet a magyar női kézilabda-válogatott, amely az eddigi leggyengébb, 12. helyet érte el a svédországi kontinensviadalon. A tornára alaposan megtépázott kerettel és új szövetségi kapitánnyal elutazó csapat teljesítményét Dankó Ervinnel, a ContiTech-FKSE Algyő vezetőedzőjével összegeztük.

Rögtön egy óriási meglepetéssel nyitott a magyar női kézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon: az előzetesen a legkönnyebbnek titulát csehek elleni mérkőzést öt góllal (27-22) veszítette el a csoportkör első fordulójában, majd a dánok ellen már jobb játék következett, de a győzelem ekkor sem jött össze. Montenegró ellen már igen, viszont a középdöntőt egy súlyos, románok elleni zakóval nyitottuk, (29-21) Norvégia ellen ugyan volt esélyünk egy szép eredményre, de végül egyetlen góllal kikaptunk, a friss olimpiai bajnok oroszok elleni 26-26-os döntetlennel, a 12. helyen zártuk az Eb-t. “Többet vártam a válogatottól, pusztán azért, mert akiket hiányzónak vélnek, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna és Kovacsics Anikó személyében, közülük nagy valószínűséggel az utóbbi tudott volna segíteni a csapatnak. Tomori egyre többször sérült, nem hiszem, hogy a jövő ráépül. Az látszik, hogy egy picit lemaradtunk az élmezőnyhöz képest. Ami nekem nem tetszett, hogy nem nagyon van lerohanásos játékunk, pedig ez egy elég jelentős tényező. E nélkül ma nem nagyon van kézilabda, ez biztosan nagyon hiányzott ebből a válogatottból. Nincsenek meg azok a játékelemek, sőt, a taktikánk az volt, hogy ne is siettessük a játékot, hogy ne pörögjön fel az ellenfél sem, ez nem feltétlen korszerű ma” – összegzett portálunk érdeklődésére Dankó Ervin.

A több hiányzó okán olyan játékosokat is behívott Kim Rasmussen szövetségi kapitány, akik előtt eddig zárva volt a válogatott ajtója: a dunaújvárosi Kovács Anna egészen remek teljesítményt tudott nyújtani az újak közül. Az algyőiek mestere elmondta, sok játékosról kiderült az Eb-n, hogy alkalmazható-e a válogatottban vagy sem, Kim Rasmussen is tudja, hogy azoknak, akik most itt játszottak, ez a rutin majd később fog pozitívan visszajönni. Az eredményt csalódásnak tartja, a jövőbeli felemelkedéshez azonban gyökeresen változnia kell a játék képének véleménye szerint.

algyo_tisza-party017kf

Kiemelkedő kapusteljesítmény a torna hat meccse alatt csupán egyszer, a Montenegró elleni győztes meccsen született, amikor az Érd kapusa, Janurik Kinga tett hozzá rengeteget a csapat teljesítményéhez védéseivel – sajnos azonban a mieinket sújtó sérüléshullám őt is elérte, így nem tudott a továbbiakban játszani. “Mindig azok a kapusok védenek jól a válogatottban, akik az ellenfeleknek meglepőek. Amikor Kiss Éva először volt kint, rettentő jó világversenyt futott, jó százalékkal védett, nem ismerték őt. Janurik Kinga is egy sötét ló a világ élmezőnyének, hiszen nem egy Bajnokok Ligája-résztvevő csapatban játszik, ha nem sérül meg, egy abszolút meglepetésember lehetett volna. Ezen a poszton hosszú távon nincs megoldás most a magyar válogatott számára, itt vagyunk talán az egyik legnagyobb hátrányban a beállós mellett” – mondta el a kapuskérdéssel kapcsolatban Dankó Ervin.

Azt követően, hogy tavaly a férfiválogatott élére külföldi kapitányt neveztek ki, idén a nőknél sem magyar a szövetségi kapitány: a dán kim Rasmussen az előző szezonban klubcsapatával, a román CSM Bukaresttel éppen a Győrt verte meg a Bajnokok Ligája döntőjében, a 44 éves szakember ezt követően vette át a magyar nemzeti csapat irányítását, ahol nem indult jól a karrierje – a szövetség elvárásai szerint ugyanakkor a következő, tokiói olimpiára kell egy ütőképes csapatot összeraknia. “Rasmussen és Dusjhebajev is egy nagyszerű edző, ez kizárt, hogy ők ne lennének remek szakemberek, de: van egy magyar valóság, egy magyar játékos mentalitás és anyag, Dujshebajev esetében már kijelenthetjük, hogy ezekhez nem alkalmazkodott, az pedig, hogy kimondtuk, hogy Eb-t fogunk nyerni, minden meccsen nyerni fogunk, magában hordozta az alulteljesítést. Most is ezt éreztem, amikor azt mondták, minden meccset meg akarunk nyerni. Lehet, hogy a magyar játékosokat át lehet állítani egy ilyen mentalitásra hosszú idő alatt, de ilyen rövid idő alatt inkább teherként jelent ez meg, mint nyugalomként. A tét nélküli meccseken, Norvégia és Oroszország ellen sikerült igazán jó teljesítményt nyújtani, a tuti elvárásos csehek elleni találkozón viszont bebetliztek” – nyilatkozta a korábban több NB I-es női klubnál dolgozó szakember.

Még egy kritika érte a válogatott szereplését, ez pedig a tornára való felkészülés, hiszen a csapat nem találkozott igazán komoly ellenfelekkel az Eb előtt, ahol fel lehetett volna mérni, hogy hol is tart ez az együttes – a főpróbának beillő, végül győztes Kárpát Kupán két B válogatott, a hollandok és a románok második számú csapata ellen lépett pályára a nemzeti együttes. “Ezt a saját munkámból is látom, mi mindig erősebb ellenfelek ellen szoktunk készülni, az a valós értékmérő, ahhoz kell igazodnod. Mi mindig NB I-es csapatokkal játszunk a felkészülési időszakban, és bár lekopogom, de mindig jól is kezdjük a bajnokságot. A magasabb szinten jobban húz maga felé. Ha erősebb ellenfelekkel találkozott volna a női válogatott a torna előtt, akkor a csehek elleni meccset akkor is behúzta volna, ha aznap nem megy olyan jól a játék. Így viszont, mivel nem voltak felpörögve, még egy cseh csapat is simán elkapott minket. A Kárpát kupa sem volt jól kommunikálva, mert úgy jött le, mintha leigáztuk volna a románokat, holott legyőztük a B válogatottat. Sajnos magyar viszonylatban a kommunikációnak nagy ereje van, a magyar játékosok nem tudják magukat függetleníteni a körülményektől, de ez a mentalitásunkból fakad” – válaszolta Dankó Ervin.

Előző sztori

Elvesztette helyiségét a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület

Következő sztori

SZMSZ-sértés balról, kivonulás jobbról – a balhés évzáró közgyűlés ellenzéki szemmel

Legutóbbi hasonló cikkek