Kertész Péter: Sikerült áthidalni a szezonalitást, az emlékpark minden eddiginél több embert vonzott idén

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

megyei_kozgyules21_gs

Egyetlen hiteles történelmi emlékművüket, a monostort is szeretnék bevonni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói útvonalába, sőt virtuálisan fel is szeretnék építeni – tudtuk meg Kertész Pétertől, aki a Csongrád Megyéért Emlékérem átvétele után úgy fogalmazott, nem az ő személyének, hanem az emlékpark minden munkatársának szól az elismerés.

Az elmúlt évtized munkájának elismeréseként értékeli a Csongrád Megyéért Emlékérmet Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) igazgatója, aki hangsúlyozta, ez nem az ő személyének szól, hanem mindazoknak, akik ott dolgoznak, továbbá a Belvedere Meridionale történelmi folyóiratnál, amelynek szerkesztői feladatát is ellátta. Az ünnepi évzáró megyei közgyűlésen a méltatásban elhangzott, hogy 2008-tól a Csongrád Megyei Önkormányzat kulturális referenseként dolgozott, s akkor került kapcsolatba az ÓNTE-val, amelyet 2012 óta igazgat. Szakmai irányítása alatt az emlékpark 2016-ra már az ország hetedik leglátogatottabb muzeális intézményévé vált.

„Az elmúlt időszakban az emlékpark fejlesztési iránya az volt, hogy áthidaljuk a szezonalitást, vagyis egész évben várjuk a vendégeket. Igaz, még nem zártuk le az esztendőt, a pontos számok nem ismertek, ám a tavalyi 200 ezres látogatószámot már túlléptük, vagyis kijelenthetem, hogy sikerült ezt a célt elérnünk programjainkkal” – fogalmazott Kertész Péter. Hozzátette, a játszva tanítás elvét valósítják meg múzeumpedagógiai programjukban, ami szintén sikeres országosan. Idén elindult egy foglalkoztató építése a monostornál, ahol egy gyógynövénykertet is kialakítanak, a célkitűzésük ugyanis az, hogy 2017-ben bevonják a monostort is a látogatói útvonalba. „Ez az egyetlen hiteles történeti építményünk, az emlékpark területén végzett régészeti feltárásokkor sírok és házak maradványai kerülnek elő a föld alól, a monostor mégsem keltette fel eddig a vendégeink érdeklődését. Virtuálisan tervezzük a monostor felépítését is, vagyis egy mobilapplikáció segítségével bárki meg tudja majd tekinteni, miként is nézhetett ki valaha kívülről és belülről az építmény. A háttérben komoly régészeti és történelmi munkák zajlanak, hogy minél hitelesebben rekonstruálni tudjuk a monostort” – árulta el Kertész Péter. Hozzátette, hogy a skanzenben is terveznek digitális fejlesztéseket, de további részleteket egyelőre nem kívánt megosztani a nyilvánossággal. A témáról – nevezetesen, hogy a digitális technológia miként is fér meg együtt a mai magyar muzeológiával – nemrégiben egy konferenciát is rendeztek az emlékparkban, ahol a szakemberek számba vették az új trendeket és megvizsgáltak jelenlegi gyakorlati példákat is.

2012 óta az elcsatolt országrészek magyarságát invitálják a Magyarok Karácsonyára, ami idén rendhagyó lesz, magyar ajkú települések polgármestereit fogják vendégül látni december 16-án. „Nagyon fontos, hogy az elmúlt időszak migránsproblémái miatt megépült egy kerítés, ám ez nem választhatja el a nemzetet és nem is fogja, ezért ez a rendezvény szimbolikusan ismét ünnepelni hív minden magyart” hangsúlyozta. A díszvendég pedig ezúttal a Délvidék lesz.

A 2017-es esztendőben a programok a hagyományokhoz híven a Vince-napi vesszővágással kezdik, melyből kiderül, milyen termés is várható. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy egy nagy kiállításon is dolgozunk a Móra Ferenc Múzeummal közösen, az ott már bemutatott nagyszentmiklósi aranykincseket viszik el Ópusztaszerre, ahol a nomád ötvösművészetet fogja bemutatni a tárlat az avarokon és a magyarokon keresztül. Természetesen jövőre is lesz Nyílzápor, ami az emlékpark legtöbb embert vonzó programja, és Kertész Péter „Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” című tárlatot is ajánlja, az Erdélyi Panoráma részleteiből rendezett kiállítás március végéig tekinthető meg.

Default thumbnail
Előző sztori

Hollandiában fogtak el egy magyar rablót

Következő sztori

Halálos baleset történt Csanádpalotánál az M43-as autópályán

Legutóbbi hasonló cikkek