Írjon nekünk

Közélet

Kertész Péter: Sikerült áthidalni a szezonalitást, az emlékpark minden eddiginél több embert vonzott idén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

megyei_kozgyules21_gs

Egyetlen hiteles történelmi emlékművüket, a monostort is szeretnék bevonni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatói útvonalába, sőt virtuálisan fel is szeretnék építeni – tudtuk meg Kertész Pétertől, aki a Csongrád Megyéért Emlékérem átvétele után úgy fogalmazott, nem az ő személyének, hanem az emlékpark minden munkatársának szól az elismerés.

Az elmúlt évtized munkájának elismeréseként értékeli a Csongrád Megyéért Emlékérmet Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) igazgatója, aki hangsúlyozta, ez nem az ő személyének szól, hanem mindazoknak, akik ott dolgoznak, továbbá a Belvedere Meridionale történelmi folyóiratnál, amelynek szerkesztői feladatát is ellátta. Az ünnepi évzáró megyei közgyűlésen a méltatásban elhangzott, hogy 2008-tól a Csongrád Megyei Önkormányzat kulturális referenseként dolgozott, s akkor került kapcsolatba az ÓNTE-val, amelyet 2012 óta igazgat. Szakmai irányítása alatt az emlékpark 2016-ra már az ország hetedik leglátogatottabb muzeális intézményévé vált.

„Az elmúlt időszakban az emlékpark fejlesztési iránya az volt, hogy áthidaljuk a szezonalitást, vagyis egész évben várjuk a vendégeket. Igaz, még nem zártuk le az esztendőt, a pontos számok nem ismertek, ám a tavalyi 200 ezres látogatószámot már túlléptük, vagyis kijelenthetem, hogy sikerült ezt a célt elérnünk programjainkkal” – fogalmazott Kertész Péter. Hozzátette, a játszva tanítás elvét valósítják meg múzeumpedagógiai programjukban, ami szintén sikeres országosan. Idén elindult egy foglalkoztató építése a monostornál, ahol egy gyógynövénykertet is kialakítanak, a célkitűzésük ugyanis az, hogy 2017-ben bevonják a monostort is a látogatói útvonalba. „Ez az egyetlen hiteles történeti építményünk, az emlékpark területén végzett régészeti feltárásokkor sírok és házak maradványai kerülnek elő a föld alól, a monostor mégsem keltette fel eddig a vendégeink érdeklődését. Virtuálisan tervezzük a monostor felépítését is, vagyis egy mobilapplikáció segítségével bárki meg tudja majd tekinteni, miként is nézhetett ki valaha kívülről és belülről az építmény. A háttérben komoly régészeti és történelmi munkák zajlanak, hogy minél hitelesebben rekonstruálni tudjuk a monostort” – árulta el Kertész Péter. Hozzátette, hogy a skanzenben is terveznek digitális fejlesztéseket, de további részleteket egyelőre nem kívánt megosztani a nyilvánossággal. A témáról – nevezetesen, hogy a digitális technológia miként is fér meg együtt a mai magyar muzeológiával – nemrégiben egy konferenciát is rendeztek az emlékparkban, ahol a szakemberek számba vették az új trendeket és megvizsgáltak jelenlegi gyakorlati példákat is.

2012 óta az elcsatolt országrészek magyarságát invitálják a Magyarok Karácsonyára, ami idén rendhagyó lesz, magyar ajkú települések polgármestereit fogják vendégül látni december 16-án. „Nagyon fontos, hogy az elmúlt időszak migránsproblémái miatt megépült egy kerítés, ám ez nem választhatja el a nemzetet és nem is fogja, ezért ez a rendezvény szimbolikusan ismét ünnepelni hív minden magyart” hangsúlyozta. A díszvendég pedig ezúttal a Délvidék lesz.

A 2017-es esztendőben a programok a hagyományokhoz híven a Vince-napi vesszővágással kezdik, melyből kiderül, milyen termés is várható. Az igazgató arról is tájékoztatott, hogy egy nagy kiállításon is dolgozunk a Móra Ferenc Múzeummal közösen, az ott már bemutatott nagyszentmiklósi aranykincseket viszik el Ópusztaszerre, ahol a nomád ötvösművészetet fogja bemutatni a tárlat az avarokon és a magyarokon keresztül. Természetesen jövőre is lesz Nyílzápor, ami az emlékpark legtöbb embert vonzó programja, és Kertész Péter „Az elfeledett körkép – 1848-49 emlékezete” című tárlatot is ajánlja, az Erdélyi Panoráma részleteiből rendezett kiállítás március végéig tekinthető meg.

Hírzóna

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megjelent az erről szóló kormányhatározat.

Tovább olvasom

Közélet

Súlyos balesethez vezetett Botkáék nemtörődömsége

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Korhadt faág zuhant egy nyugdíjasra, súlyos sérüléseket okozva.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ismét felajánlásokat várnak a Centerkében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Leginkább hálózsákokat, takarókat, sapkákat kérnek.

Tovább olvasom

Aktuál