Gazdaság

Január 8-ig kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek

Január 8-ig kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek

2016. december 8., csütörtök
Január 8-ig kell munkavédelmi képviselőt választaniuk a cégeknek

Egy hónapjuk maradt a 20 munkavállalónál többet foglalkoztató cégeknek arra, hogy munkavédelmi képviselőt válasszanak, január 8-ig kell ezt megtenniük - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

A tárca közleménye szerint az új szabályozás értelmében 50-ről 20-ra csökkent a választáshoz szükséges munkavállalói létszám, ami több mint 10 ezer céget érint. Az intézkedés eredményeként egyre több vállalatnál javulhat a dolgozók munkavédelmi érdekérvényesítő képessége, a munkavédelem színvonala pedig tovább emelkedhet - írták. A munkavédelmi törvény júniusban elfogadott módosítása fél év felkészülési időt adott a munkáltatóknak a feladat végrehajtására. A tájékoztatás szerint munkavédelmi képviselő olyan személy lehet, aki már legalább 6 hónapja dolgozik a munkáltatónál. Nem töltheti be a posztot a munkáltatói jogkör gyakorlója, vezető hozzátartozója, választási bizottság tagja, a munkáltatónál főállásban munkavédelmi feladatokat ellátó személy. Amennyiben a munkáltatónál már van munkavédelmi képviselő, akkor az 5 éves mandátumának lejárta után kell új választást tartani. Ha a munkavállalói létszám nem éri el a 20-at, de a dolgozók munkavédelmi képviselőt szeretnének választani maguk közül, akkor a választás megszervezéséről a munkáltatónak gondoskodnia kell - áll az NGM tájékoztatásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.