Közélet

Energiahivatal: nőtt a megújuló energia felhasználása a távhőellátásban

Energiahivatal: nőtt a megújuló energia felhasználása a távhőellátásban

2016. december 28., szerda
Energiahivatal: nőtt a megújuló energia felhasználása a távhőellátásban

A biomassza felhasználása több mint 40 százalékkal nőtt a távhőszolgáltatásban 2015-ben az előző évhez viszonyítva - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványából.

A MEKH szerdai, az MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a távhővel ellátott települések száma megközelítette a százat 2015-ben, az érintett háztartásoké elérte a 650 ezret, a nem lakossági felhasználóké pedig csaknem 20 ezer. A hazai lakásállomány 17,4 százalékában használtak távfűtést a lakók tavaly. Az összegzés szerint a megújuló energiahordozót felhasználó távhőtermelő létesítmények névleges hőteljesítménye elérte a 377,8 megawattot (MW). Ezen belül a legnagyobb részt a növényi biomassza alapú technológiák tették ki 68 százalékkal, amelyet a termálvíz alapú technológiák követtek csaknem 32 százalékkal. A távhőtermelői, valamint a távhőtermelői és -szolgáltatói működési engedélyesek csaknem 65 ezer terajoule (TJ) tüzelőhőt használtak fel, amelynek mintegy 70 százaléka földgáz, több mint 15 százaléka pedig növényi biomassza alapú tüzelőhő volt - közölte a MEKH. A kiadvány a hivatal és a MaTáSzSz honlapján is elérhető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.