Közélet

Dömötör Csaba: stratégiai ágazat a filmipar

Dömötör Csaba: stratégiai ágazat a filmipar

2016. december 6., kedd
Dömötör Csaba: stratégiai ágazat a filmipar
film_mozi

A magyar filmgyártás 120 éves hagyományra tekint vissza, ez pedig arra kötelez minket, hogy stratégiai ágazatként tekintsünk a magyar filmiparra - mondta el az MTI-nek Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden, miután az Országgyűlés elfogadta a filmtörvény módosítását.

Dömötör Csaba felidézte, hogy a kormány 2011-ben új alapokra helyezte a filmtámogatási rendszert és ezeknek az intézkedéseknek már látszanak az eredményei. Egyre több a kimagasló színvonalú alkotás. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt években készített magyar filmek több mint 100 rangos nemzetközi díjat kaptak a világban. "Az Európai Unióban ma Magyarországon a legmagasabb a filmipar hozzájárulása a GDP-hez, az európai átlag két és félszerese. Az is beszédes tény, hogy London után ma már Budapest a legjelentősebb európai gyártási helyszín" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy mindezek olyan eredmények, amelyekre büszkék lehetünk. Hangsúlyozta: a filmtörvény kedden elfogadott módosításának célja, "hogy még hatékonyabbá tegyük a filmipart érintő szabályozást és a támogatási rendszert. A kormány azt szeretné elérni, hogy Budapest legyen az európai filmgyártás egyik fellegvára".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.