Közélet

Berlini merénylet - Újabb támadások veszélyére figyelmeztetnek a nyomozás vezetői

Berlini merénylet - Újabb támadások veszélyére figyelmeztetnek a nyomozás vezetői

2016. december 20., kedd
Berlini merénylet - Újabb támadások veszélyére figyelmeztetnek a nyomozás vezetői
Police work at the site of an accident at a Christmas market in Berlin

Továbbra is bizonytalan a hétfő este berlini tömeges gázolás háttere, és akár újabb támadás is történhet - figyelmeztettek a nyomozás vezetői kedden délután a német fővárosban tartott tájékoztatójukon.

Peter Frank

szövetségi legfőbb ügyész iszlamista háttérre utaló, a júliusi nizzai kamionos terrortámadásra emlékeztető merényletként jellemezte az esetet, és kiemelte: "meg kell barátkozni a gondolattal", hogy előfordulhat, nem az őrizetbe vett gyanúsított a felelős a 12 halálos áldozatot és 45 - köztük 30 súlyos - sebesültet követelő támadásért. Azonban egy sor vizsgálati eredmény még nem érkezett meg - tette hozzá. Megjegyezte: a hatóságnak este 23 óráig el kell döntenie, hogy kezdeményezi-e a valószínűleg pakisztáni menedékkérő előzetes letartóztatásba helyezését.

Holger Münch

, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke kiemelte: meglehet, hogy az igazi tettes szabadlábon van, fegyverrel rendelkezik és társak is segítik. A gyanúsítottat eddig is ismerték a hatóságok, de nem a terrorcselekmény elkövetésére hajlamos iszlamisták körében tartották számon - mondta. A BKA vezetője a többi között hozzátette, hogy a támadásnak ugyan jelentős visszhangja van az interneten, de a biztonsági szervek közös elemző központjában nem bukkantak rá olyan bejegyzésre vagy felvételre, amellyel valaki vagy valamilyen szervezet elkövetőként jelentkezett volna. Az eddigi egyetlen konkrét nyom egy mobiltelefon, amelyet a terhére rótt bűncselekményt tagadó gyanúsított szállásán, egy berlini menekültszálláson foglaltak le, és vizsgálatával még nem végeztek - derült ki Klaus Kandt berlini rendőrfőnök szavaiból. Eddig hat halálos áldozatot sikerült azonosítani, valamennyien német állampolgárok. A kamion vezetőfülkéjéből holtan kiemelt lengyel férfi halálának körülményeit nem sikerült pontosan feltárni, boncolása még nem ért véget - hangzott el a tájékoztatón. Holger Münch aláhúzta, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas egész Németországban, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hétfőihez hasonló esetek után közvetlenül igen jelentős az újabb támadások kockázata.

Klaus Kandt

elmondta, hogy a berlini rendőrség állandó riadókészültségben van, azért is, mert nem zárható ki, hogy a városban bujkál a támadó. A rendőrfőnök elutasította azokat a bírálatokat, amelyek szerint nem gondoskodnak megfelelően a karácsonyi vásárok biztonságáról. Nem lehet betontorlaszokkal, kordonokkal erődítményt építeni valamennyi vásár köré, és nem is lenne indokolt csak az ilyen rendezvényeket biztosítani, mert a lehetséges "puha célpontok" száma igen nagy, például egy sétálóutcába is be lehet hajtani egy elrabolt kamionnal - közölte. Hétfő este 20 óra körül egy lengyel rendszámú kamion belehajtott a német főváros nyugati részének központjában, a Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) működő szabadtéri karácsonyi vásár vendégeinek tömegébe. A kamion 60-80 métert haladt az egyik leghíresebb berlini karácsonyi vásáron szórakozó tömegben, és a Budapest utcán (Budapester Strasse) állt meg. A vezetőfülkéből holtan kiemelt lengyel férfi a kamion eredeti sofőrje. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő. A gyanúsítottat röviddel a tömeges gázolás után vették őrizetbe szemtanúk bejelentése alapján, a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.