Közélet

Áder Jánost jelöli a Fidesz államfőnek

Áder Jánost jelöli a Fidesz államfőnek

2016. december 22., csütörtök
Áder Jánost jelöli a Fidesz államfőnek
Áder János

Konszenzus volt a Fidesz elnökségében arról, hogy Áder János legyen a következő államfőjelölt – írja a Magyar Idők. A nagyobbik kormánypárt kétnapos elnökségi ülésén már a kampánnyal kapcsolatos kérdéseket is érintettek.

A Fidesz elnöksége egyetértett abban, hogy

Áder János

államfő legyen a köztársaságielnök-jelölt –

nyilatkozta a Magyar Időknek

Kósa Lajos

a Fidesz kétnapos, Dobogókőn tartott elnökségi ülése után. A Fidesz alelnök-frakcióvezetője a Magyar Időknek elmondta: az államfőjelölés a tanácskozás legrövidebb napirendi pontjának bizonyult, mivel a kérdésben teljes volt konszenzus. Mint ismert,

Orbán Viktor

a múlt héten arról beszélt, hogy miután az elnökség tárgyal a köztársasági elnök lehetséges személyéről, a parlamenti frakciókkal is megvitatják a jelölteket. A miniszterelnök jelezte, javaslatát csak azt követően fogja megtenni, ha meghallgatták a különböző véleményeket. Arról is beszélt: Áder Jánost nagyra értékeli, és a komoly lehetőségek között van, hogy ő folytassa a munkáját. Korábban a sajtóban Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének neve is felvetődött a köztársasági elnöki poszt kapcsán. A napokban már lehetett arról hallani, hogy nagy esély van arra: Áder János folytatja a munkát a Sándor-palotában.

Kövér László

hétfőn az InfoRádióban azt mondta, a jelenlegi államfő olyan színvonalú munkát végez, hogy még az ellenzék sem talál rajta fogást. A házelnök rámutatott arra is, a kiválasztás első szempontja az, hogy a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök közötti együttműködés az ország javát szolgálja. Kósa Lajos pedig az Atv.hu-nak kedden szintén arról beszélt, ő szívesen szavazna újra Áder Jánosra, és szerinte a jelenlegi államfő a legkomolyabb jelölt a köztársasági elnöki posztra. A politikus kitért arra is, hogy a jelölést február 20. után kell a parlamentnek megtenni. Az Atv.hu kedden – kormánypárti forrásokra hivatkozva – arról is beszámolt: Áder János nyitott arra, hogy vállaljon még egy ciklust, ha a miniszterelnök és a Fidesz őt jelölné államfőnek. Tudvalévő: Áder János megbízatása jövő májusban jár le. A jelöléshez az országgyűlési képviselők ötödének támogatása szükséges, és a választás titkos szavazás útján történik. Az eljárás első fordulója eredményes, ha a jelölt az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatát megkapja. A második szavazás alapján a megválasztott köztársasági elnök az, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Kósa Lajos arról is tájékoztatott: áttekintették a politikai helyzetet, s foglalkoztak a kampányhoz kapcsolódó szervezeti és személyi kérdésekkel. Hozzátette: azt tekintették át, hogy a választókerületi elnökök megbízása, további kinevezése miként történjen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.