Kultúra

Szavalással ünepelték világszerte a magyar nyelv napját az óvodások

Szavalással ünepelték világszerte a magyar nyelv napját az óvodások

2016. november 11., péntek
Szavalással ünepelték világszerte a magyar nyelv napját az óvodások

Közös szavalással ünnepelték pénteken magyarországi, határon túli és a diaszpórában élő magyar anyanyelvű óvodások a magyar nyelv napját.

A magyar nyelv napjához kapcsolódó közös versmondást idén ötödik alkalommal rendezték meg - emlékeztetett

Hammerstein Judit

, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a központi esemény házigazdája, hangsúlyozva: örömmel tölti el, hogy a központi rendezvénynek most a Balassi Intézet ad otthont, hiszen az intézményre a magyar nyelv szentélyeként is lehet tekinteni. Az óvodásoknak azt kívánta, hogy soha ne veszítsék el azt a "különleges, mágikus kapcsolatot" a magyar nyelvvel, amely csak a gyerekek sajátja, és amelyet csak azok képesek megőrizni, akik felnőttként maguk is költővé válnak.

Pánczél Károly

, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke felidézte, hogy 2011-ben egy országgyűlési határozat nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, hiszen a nyelv "a magyarság legfontosabb összetartó ereje és a magyar identitás lényege". Mint mondta, a dátum arra utal, hogy 1844-ben ezen a napon nyilvánította a pozsonyi országgyűlés a magyar nyelvet hivatalos államnyelvvé. Pánczél Károly köszönetét fejezte ki azoknak a szülőknek, akik a határon túli területeken is magyar nyelvű óvodába és iskolába íratják gyerekeiket, illetve azoknak a családoknak, akik távoli országokban is fontosnak tartják gyerekeik magyar nyelvű oktatását.

Hanczár János

, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy az első évben, 2012-ben nagyjából 1000 gyerek részvételével szervezték meg az eseményt, amely azt a célt tűzte ki, hogy a világ minden táján élő magyar nyelvű óvodások ezen a napon ugyanazokat a verseket ugyanolyan sorrendben, egyszerre szavalják el. A második évben már 5000-en, a magyar óvodások mellett, felvidéki és erdélyi csoportok is részt vettek a szavalásban, 2014-ben pedig tízezer gyerek szavalt együtt a rendezvény keretében. Tavaly az előző évi résztvevőszám megduplázódott a határon túli területek, illetve a tengeren túli és más diaszpórákban élő óvodások csatlakozásának köszönhetően. Hanczár János az idei részvételről még nem tudott pontos adatot mondani, azonban reményét fejezte ki, hogy idén is sikerült megduplázni a tavalyi résztvevőszámot. A Balassi Intézetben, ahova az interneten keresztül egy kézdivásárhelyi óvodát is bekapcsoltak, több mint száz óvodás szavalt együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.