Közélet

Orbán Viktor gratulált Trumpnak

Orbán Viktor gratulált Trumpnak

2016. november 9., szerda
Orbán Viktor gratulált Trumpnak
Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.

A kormányfő angol nyelven közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

Szijjártó: a kormány gratulál Donald Trump győzelméhez

A magyar kormány gratulál

Donald Trump

elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

Szijjártó Péter

közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból. A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség. Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó Péter.

Szijjártó: Magyarország kész együttműködni az új amerikai elnökkel

Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével - mondta szerdán Londonban Szijjártó Péter. A politikus arra reagált, hogy a keddi amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus párti jelöltet választották elnökké demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal szemben. A külgazdasági és külügyminiszter, aki Orbán Viktor miniszterelnök kíséretében érkezett egynapos hivatalos látogatásra a brit fővárosba, az elnökválasztás eredményéről a magyar sajtónak kijelentette: az amerikai emberek világos véleményt mondtak, és ezt természetesen mindenkinek illik tiszteletben tartania. "Nem mindennapi választási kampányt láthattunk az elmúlt egy évben, amelyet az amerikai emberek egy világos döntéssel most lezártak" - fogalmazott. Szijjártó Péter szerint egyértelmű, hogy a világra politikai és gazdasági szempontból egyaránt új korszak köszöntött, hiszen mind a világgazdaságban, mind a világpolitikában történelmi jelentőségű kihívásokkal kell szembenéznie a világ valamennyi országának. A külgazdasági és külügyminiszter külön megemlítette a migrációval, a tömeges bevándorlással, a háborús konfliktusok kiéleződésével kapcsolatos kihívásokat. Egyértelmű, hogy e történelmi kihívások közepette új típusú politikákra, új, bátor megközelítésekre van szükség, mivel bebizonyosodott, hogy a hagyományos eszközök már nem igazán működnek - tette hozzá. Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy ebben az új korszakban a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével.

Merkovity Norbert: Hillary Clinton túlságosan kényelmes volt

Merkovity Norbert

politológus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tudományos munkatársa szerint Hillary Clinton azért vesztette el a választást, mert túlságosan kényelmes volt, és nem vette elég komolyan a kevésbé iskolázott réteget, az úgynevezett kékgallérosokat.

merkovity_norbert003kf

A szakértő az

M1 aktuális csatornán

azt mondta, Clinton most és már 2008-ban is túlságosan kényelmes volt, amikor Barack Obama ellen elvesztette az előválasztást. Emellett nem vette elég komolyan a kékgallérosokat, akik elégedetlenek a washingtoni politikával. Donald Trump viszont képes volt őket megszólítani és mozgósítani - tette hozzá Merkovity Norbert. Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerdán, háromnegyed háromkor telefonon gratulált a republikánus győztesnek, Donald Trumpnak.

Vona: a Jobbik gratulál az új elnöknek

Gratulációját fejezte ki a Jobbik nevében

Vona Gábor

pártelnök Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnöknek. Az ellenzéki párt vezetője szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. "Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől" - fogalmazott Vona Gábor, aki a magyar-amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánt Donald Trumpnak.

Liberálisok: nem előnyös Magyarországnak Trump győzelme

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) külügyi szakpolitikusa szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök másként gondolja, valójában nem áll összhangban Magyarország érdekeivel, hogy a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást a demokrata Hillary Clintonnal szemben.

Szent-Iványi István

szerdai budapesti sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump győzelméhez, ugyanakkor csalódottságának adott hangot. Úgy értékelt, hogy soha nem volt ennyire megosztott az Egyesült Államok, és kétséges, hogy a republikánus elnök képes lesz-e összefogni az országot. A Liberálisok szakpolitikusa azt mondta, aggódnak, mert Donald Trump nyilatkozataiból bezárkózó, Európától elforduló amerikai külpolitika képe rajzolódik ki, pedig a világ olyan kihívásokkal szembesül, amelyek leküzdéséhez elengedhetetlen az Egyesült Államok támogatása. Példaként említette a terrorizmust és "az orosz agressziót" is. Szent-Iványi István ugyanakkor leszögezte: egyelőre nem tudni, kik lesznek a külügyi vezetők, ezért csak óvatos következtetéseket lehet levonni. Kitért arra is: külön kell választani, hogy az elnökválasztás eredménye miként érinti Magyarországot általában és miként a magyar kormányt. Donald Trump programbeszéde azt vetíti előre, hogy gyengülni fog az Egyesült Államok NATO iránti elkötelezettsége. Másrészt, az amerikai kereskedelem elzárkózása várható, ami hátrányos Magyarországnak a jelentős amerikai export miatt. Emellett az amerikaiak eddig mindig következetesen kiálltak a demokrácia és az emberi jogok mellett, és félő, hogy ez a jövőben szintén kevésbé lesz így - sorolta a liberális politikus az általa kedvezőtlennek ítélt tényezőket. Szent-Iványi István jelezte, hogy a magyar kormány kedvezően értékeli az elnökválasztás eredményét. Utalt Orbán Viktor reggeli Facebook-bejegyzésére, amelyben a miniszterelnök nagyszerű hírnek nevezte a republikánus jelölt győzelmét. Orbán Viktor arra számít, hogy javulni fog a magyar-amerikai kapcsolat, az Egyesült Államok kevésbé kritizálja majd a magyar demokráciát és a különutas politikát - mondta. A liberális politikus értékelése szerint ugyanakkor Magyarország egésze nem jár jól azzal, hogy Donald Trumpot választották meg elnöknek.

MSZP: tiszteletben kell tartani az amerikaiak döntését

Tiszteletben kell tartani az amerikai emberek döntését, hogy Donald Trumpot választották elnöküknek - reagált az MSZP elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében az amerikai elnökválasztás eredményére.

Molnár Gyula

azt írta: olyan országban és Európában hisz, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett, s remélik, a "kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz". Az MSZP elnöke kitért arra is: várja, hogy az új elnök, kit bíz majd meg a külpolitika irányításával. Az fontos üzenet lesz Európa számára, s egyben lehetőség az amerikai-európai szövetség melletti kiállásra - szögezte le a politikus.

Párbeszéd: Trump győzelmével saját szavazói is rosszul jártak

A Párbeszéd Magyarországért szerint Donald Trump szavazói is rosszul jártak a republikánus politikus győzelmével az amerikai elnökválasztáson. Donald Trump győzelme azt jelenti az Egyesült Államoknak, amit a Brexit Európának, mert ezzel a választási sikerrel nem csak az ellenfelei, de a saját szavazói is rosszul jártak - reagált a választási eredményre a párt szóvivője szerdán sajtótájékoztatón.

Tordai Bence

szerint mindkét esetben az elégedetlenség, a düh, az elitekkel szembeni elégedetlenség tört magának utat. Donald Trump a felső egy százalékot képviseli, győzelmével rosszul fognak járni a nők, az etnikai kisebbségek, a szegények, a középosztály és mindazok, "akik barátai az igazságnak és a tényeknek" - vélekedett. A szóvivő a választás tanulságának nevezte, hogy a jövőben nem lehet vaknak lenni az emberek félelmeire és vágyaira, ahogy azt "az elitista régi baloldal és jobboldal egyaránt tette és teszi". A baloldalnak egy olyan politikát kell képviselnie, amit az Egyesült Államokban Bernie Sanders volt demokrata elnökjelölt, Magyarországon pedig a Párbeszéd képvisel - jelentette ki, kifejtve: ez a politika megadóztatja a nagy vagyonokat, csökkenti az egyenlőtlenségeket, létbiztonságot teremt, a gazdaságot pedig a jövedelmek növelésével pörgeti fel. A baloldali elitváltást követelő Tordai Bence a választás egyetlen pozitívumának azt tartotta, hogy a médiafölény és a közvélemény-kutatási adatok ellenében is lehetséges nyerni.

Jó magyar-amerikai együttműködést szeretne az LMP

Az LMP azt várja a magyar kormánytól, hogy képes legyen a hatékonyan együttműködésre az Egyesült Államok mindenkori elnökével.

Szél Bernadett

LMP-s társelnök erről szóló közleményét a republikánus Donald Trump választási győzelmét követően juttatta el az MTI-nek szerdán. Az ellenzéki politikus ebben fontosnak ítélte, hogy a magyar kabinet az ország érdekeit érvényesíteni tudó együttműködést alakítson ki az amerikai elnökkel függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje volt. Az LMP tiszteletben tartja az amerikai nép döntését és gratulál Donald Trumpnak az elnökválasztáson elért sikeréhez - írta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.