Közélet

Orbán: Magyarország támogatja Macedónia EU- és NATO-tagságát

Orbán: Magyarország támogatja Macedónia EU- és NATO-tagságát

2016. november 18., péntek
Orbán: Magyarország támogatja Macedónia EU- és NATO-tagságát
GRUEVSZKI, Nikola; Orbán Viktor

Macedónia a jövőben is számíthat Magyarország támogatására az európai uniós és a NATO-tagság elérésében - közölte Orbán Viktor miniszterelnök, miután pénteken Budapesten, az Országházban megbeszélést folytatott Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfővel.

Orbán Viktor

újságíróknak kifejtette: Macedóniában hamarosan parlamenti választást tartanak, a döntés a macedón nép kezében van, de az biztos, hogy "az a jövőbeni Macedónia, amely az EU és a NATO tagja akar lenni, mindig számíthat Magyarország barátságára". "Magyarországnak is és Macedóniának is Nyugaton van a helye", az EU és a NATO közösségében - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország már tag, és azt kívánja a macedónoknak, hogy ők is mihamarabb érjék ezt el. Kiemelte azt is, hogy

Nikola Gruevszki

miniszterelnöksége idején a magyar-macedón kapcsolatok soha nem látott színvonalat értek el, "egy igazi és őszinte barátság épült ki a két ország között". A korábbi macedón miniszterelnök nyilatkozatában országa egyik fő szövetségesének nevezte Magyarországot, hangsúlyozva, hogy magas szintű az együttműködés a két ország között, és a jó kapcsolatokat a jövőben is szeretnék megőrizni, tovább építeni. A politikus örömmel nyugtázta, hogy Macedónia ezután is számíthat a magyar kormány támogatására az EU- és a NATO-csatlakozásban. Nikola Gruevszki elmondta: tájékoztatta Orbán Viktort a macedón belpolitikai helyzetről és a gazdasági eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a macedón politikai krízisnek mielőbb véget kell érnie, amire a legjobb alkalom a küszöbön álló választás. "Mi egy olyan politikai garnitúrához tartozunk, amely komolyan gondolja azt, hogy az állampolgárok életszínvonalát folyamatosan emelni kell, elsősorban új munkahelyek teremtésével, a gazdaság felpezsdítésével, új külföldi tőke bevonásával" - közölte. Macedóniában december 11-én tartanak előrehozott parlamenti választást, hogy megoldódjon a majdnem két éve tartó belpolitikai válság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.